Windows 10 gaat gevecht met illegale software aan

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Windows 10 gaat gevecht met illegale software aan

Ben je in het bezit van een Windows 10-apparaat en heb je hier en daar wat illegaal gedownloade software op je systeem draaien, dan kan het zijn dat je een klein probleempje gaat krijgen. De bijgewerkte gebruikersovereenkomst laat namelijk weten dat het besturingssysteem illegale software en hardware uit kan schakelen.Illegaal verkregen software is bij veel uitgevers al sinds lange tijd een doorn in het oog, en het lijkt dan ook al net zo lang een kat en muis-spel te vormen tussen uitgevers en ‘software-piraten’. Steeds wanneer er een manier gevonden werd om software te beveiligen werd dit net zo snel weer gekraakt. Om een steentje bij te dragen gaat zelfs Microsoft zich in de strijd mengen.

In sectie 7b van de vernieuwde versie van de Windows 10 gebruikersovereenkomst is namelijk terug te lezen dat het besturingssysteem illegale software zal opsporen, updaten en daardoor onbruikbaar zal maken.

“We behouden ons het recht om automatisch software versies te checken en software updates of configuratieveranderingen te downloaden, inclusief deze die toegang tot services behoeden, gekopieëerde games te spelen of ongeauthoriseerde hardware  te gebruiken.”

Wat Microsoft exact met dat laatste bedoelt is niet geheel duidelijk, maar het zou betrekking kunnen hebben op gemodificeerde hardware die spelers een oneerlijk voordeel in het spelen van games kunnen geven.