Wie zijn de sterke Force-gebruikers in Star Wars

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Wie zijn de sterke Force-gebruikers in Star Wars

Al ruim dertig jaar worden we ondergedompeld in de mysteries van de Force in de Star Wars-franchise. De vele boeken, series, games en strips hebben elke uithoek van het universum uitgeplozen en flink wat verschillende interessante Force-sensitieve personages voortgebracht. Hoewel Disney na de overname van de franchise een flink deel ongeldig verklaarde, bleven er genoeg personages over. We kijken welke sterke personages er allemaal zijn.

We kennen natuurlijk allemaal de Jedi en de Sith wel. Beiden vechten het uit om het voor het zeggen te hebben in het heelal. Zowel de Jedi als de Sith volgen een strenge code over hoe ze de Force moeten gebruiken. Toch zijn er genoeg anderen die deze mysterieuze krachten ook weten te gebruiken. Daarom hebben we bewust gekozen voor ex-jedi/sith of neutrale partijen. 

Asajj Ventress (Clone Wars)

Asajj Ventress is geboren op het door oorlog verscheurde Dathomir, waar ze lang genoeg wist te overleven om te worden opgemerkt door Jedi Master Ky Narec. Haar meester gaf haar de opdracht om vrede te brengen naar haar thuisplaneet. Ze liet veel potentie zien in de Force en hoopte op een dag net zo sterk te worden als haar meester. Helaas voor haar werd Ky Narec door piraten aangevallen en vermoord, waardoor Ventress overvallen werd door woede en verdriet. Hierdoor gleed ze af naar de Dark Side en wekte ze de interesse van Count Dooku. 

Count Dooku doopte haar om tot een gevaarlijke sluipmoordenaar bewapend met twee lightsabers. Ze bouwde al snel een beruchte reputatie op tijdens de Kloonoorlogen door haar onvoorspelbare vechtstijl. Regelmatig kreeg ze het aan de stok met Jedi’s Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker. Uiteindelijk werd ze door de Sith verraden en werd ze een freelancer. Op een gegeven moment wist ze zelfs een aantal Jedi te redden en nam ze afstand van de Dark Side.  

Asajj Ventress 
 Pixel Vault

Rey (The Force Awakens, The Last Jedi)

Het vreemde aan Rey’s krachten is het feit dat we niet weten waar ze vandaan komen en dat we nog niet eens haar volle potentie hebben gezien. Haar hele leven heeft ze gespendeerd op de ruige zandplaneet Jakku, waar ze haar eigen boontjes moest doppen om te overleven. Erg knap, maar waar ze pas echt opviel was in het gevecht met Kylo Ren. Zonder (voor zover wij weten) enige training wist ze het uit te houden tegen de getrainde Kylo Ren en hem zelfs te verslaan. 

Nog interessanter werd het toen ze Luke Skywalker vond en na een paar dagen trainen de grootmeester zelf kon verslaan. Vervolgens kwam ze terecht op het schip van Supreme Leader Snoke, vocht ze deze keer zij aan zij met Kylo Ren tegen elite soldaten en ontsnapte ze. Uiteindelijk belandde ze midden in het gevecht op Crait en redde ze eigenhandig de Resistance door een berg rotsblokken met de Force te verplaatsen. Allemaal kunstjes die menig force-gebruiker doen verbleken en we zijn dan ook erg benieuwd waar haar krachten vandaan komen.  Hopelijk zien we dit binnenkort in Star Wars: The Rise of Skywalker.

Rey 
 Pixel Vault

De Bendu (Rebels)

Dit reusachtige wezen, die nog het meest lijkt op een minotaur, torent boven de meeste andere levensvormen uit en heeft zo’n sterke connectie met de Force dat zijn formaat er niet eens toe doet. De Bendu is vreedzaam van aard en weigert om een kant te kiezen ten tijde van het keizerrijk. Hij bleef liever in het grijze gebied tussen de Jedi en Sith in en liet zich absoluut niet overhalen. Ook al was hij neutraal, hij bezat enorme krachten.

De Bendu kon de natuur om hem heen besturen en deze zelfs beïnvloeden. Op een gegeven moment veranderde hij zelfs in een grote storm die zowel rebellen als stormtroopers aanviel. De Bendu fungeerde vaak als mentor voor voormalige padawan Kanan en leerde hem omgaan met zijn blindheid. Kanan leerde hierdoor een Force-kracht waardoor hij met de Force kon zien. Als de Bendu werd aangevallen, kon hij zichzelf laten verdwijnen om veilig te blijven.

Star Wars 
 Pixel Vault

Ahsoka Tano (Clone Wars en Rebels)

Leerling zijn van de legendarische Anakin Skywalker valt niet mee, vooral als hij in eerste instantie geen zin heeft om leraar te zijn. Toch wisten de twee elkaar te vinden en werden het dikke vrienden. Al snel kreeg Ahsoka de reputatie van een behendige vechter en beschermde ze haar troepen tot het uiterste. Meerdere keren waagde ze haar leven om iemand anders te redden. Ze was zeer bedreven in de Jar’Kai vechtstijl, waardoor ze twee lightsabers tegelijkertijd kon gebruiken.

Als tiener wist ze zichzelf tegen Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi te verdedigen en zelfs tegen de vierarmige General Grievous. Helaas viel haar droom als Jedi in duigen toen ze onterecht werd beschuldigd van een moord. Ze wist haar onschuld te bewijzen, maar wilde niet meer terugkeren naar de Jedi-orde. In de jaren die volgden, bleef ze zichzelf ontwikkelen en leerde ze zelfs visioenen in de Force zien. 

Ahsoka Tano 
 Pixel Vault

The Ones (Clone Wars)

Deze familie van krachtige Force-gebruikers leefde op een onbekende planeet ten tijde van de Kloonoorlogen. Geleid door de vader belichten de zoon en de dochter elk een kant van de Force. Zo is de zoon de Dark Side, de dochter de Light Side en balanceert de vader ertussenin. De zoon en dochter werden ook aanbeden door de Nightsisters-religie

De vader werd gezien als de meest krachtige van het drietal. Op een gegeven moment werd de vader gedwongen om zijn planeet te verruilen voor het rijk Mortis, omdat zijn vrouw, The Mother, de machtige Dark Side-gebruiker Abeloth werd. Tijdens de Kloonoorlog kwam hij erachter dat de uitverkorene gevonden was en besloot Anakin Skywalker zelf te bezoeken. Helaas voor de vader besloot zijn zoon om Anakin ook te bezoeken en hem over te halen naar de duisternis. Uiteindelijk offerde de dochter zich op om de zoon te stoppen. Helaas bleek dit niet genoeg en het enige wat de vader kon doen was zelfmoord plegen om de krachten van de zoon op te heffen. Dit lukte, waardoor het noodzakelijk werd dat Skywalker weer voor balans ging zorgen in de Force.

Star Wars 
 Pixel Vault