What the golf?

archief
Olivier van der Molen op 20 januari 2020
What the golf?

Wat krijg je als je minigolf kruist met volledige chaos? What the golf? doet precies dat en nog een beetje meer. Een golfgame waarbij het juist niet de bedoeling is om te golfen. Wij snappen het ook niet en daarom kijken we naar wat de bedoeling is van indiegame What the golf?.

 Indiegame What de Golf?, gemaakt door studio Triband, staat voor volgend jaar gepland. In deze game staat minigolf centraal, maar in plaats van er een doodnormale golfgame van te maken, heeft de studio ervoor gekozen om er verschillende, meer chaotische, dingen aan toe te voegen. In plaats van een bal slaan, sla je bijvoorbeeld een huis. Zo is elk level weer een compleet nieuw avontuur.

Een goed begin is het halve werk

Sinds het ontstaan van studio Triband in 2005, hebben de drie oprichters een paar projecten gedaan. Na hun entree te hebben gemaakt op ALT.CTRL.GDC in 2016 met Suck My Rainbow, hebben ze erg veel inspiratie gekregen voor een golfgame. Daarom zijn ze aan de slag gegaan met de nieuwe golfgame What The Golf?. 

What the Golf? heeft een tijdje als exclusieve game op Epic Games Store gestaan. De uitgever Fig Publishing Inc. heeft echter bekendgemaakt de game later nog op Steam uit te brengen. Ook moet de game naar  de Google Play Store en de Apple App Store komen. Dit staat gepland voor 2020, maar we weten nog niet wanneer precies.

Wat is de bedoeling?

In What The Golf?  is het de bedoeling om het einde van het level te bereiken, maar hoe je dit moet doen is bij elk level weer anders. Het lijkt qua uiterlijk erg op golf, maar de manier van golfen is wel even iets anders. Zo sla je de ene keer een huis over een grasveld en de andere keer race je een auto naar het einde toe. Toch heeft elk level in ieder geval wel één elemente van golf, namelijk dat je jouw projectiel afschiet of -slaat, al is het soms niet eens een bal. 

De studio noemt het zelf een golfgame voor mensen die golf haten. In principe is het ook een golfgame, maar zo zou ik het niet zien en al helemaal niet aanpakken. Misschien is het een beter idee om de game te zien als een soort puzzel, ook omdat je bij elk level weer moet uitzoeken wat het doel is, want dat ligt niet altijd voor de hand. Elk level is ook weer verschillend, wat moet zorgen voor wat variatie in de game.

 Van klein tot groot

Terwijl het voorwerp dat je wegslaat klein of groot kan zijn, is de game dat ook. De graphics zijn redelijk simpel, waardoor je dus geen krachtige computer nodig hebt om dit te spelen. Dat willen de ontwikkelaars compenseren met de vele activiteiten die je kunt doen. Ze zijn ook van plan andere games te implementeren in hun spel en boss fights toe te voegen.

De game zit helemaal vol met afwisselende levels en je weet nooit wat je tegen gaat komen. Daardoor lijkt het spel in eerste instantie eenvoudiger dan het is. Misschien wel de grootste uitdaging is erachter zien te komen hoe je een level zou moeten overbruggen met een paard. Als dat paard niet doet wat je wilt, gaat het heel snel de lastige kant op. Zie je al voor je hoe je een paard naar de andere kant van een golfbaan kan krijgen met een golfstick?

 Verschillende stijlen

What the Golf? zal zijn debuut maken in 2020. Van wat er tot nu toe te zien valt van dit spel klinkt het erg leuk, ondanks het simpele idee. De game zal waarschijnlijk ook erg geschikt zijn als je niet veel tijd achter elkaar hebt, maar toch even een paar minuutjes wilt golfen.

Het is nog niet bekend of er verschillende modi in het spel zullen zitten, maar bijna elk leven is een andere modus door de grote verschillen tussen de levels. Daarnaast lijkt het er ook op dat er geen multiplayer in het spel zal zitten, maar dit kan nog veranderen.