Welkom in Bethesdaland 2017

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Welkom in Bethesdaland 2017

Bethesda teasede ons al meer dan een maand geleden met hun Bethesdaland, waarin mogelijk twee nieuwe IP’s verhuld waren. Vanochtend vroeg kwam er een einde aan alle geruchten en kondigde Bethesda twee sequels en een hele berg content voor hun bestaande titels aan.

Na een halfuur lang een tergend deuntje te draaien, opende Bethesda met de kinderen van de game-ontwikkelaars. Zij teaseden de nieuwe projecten waar hun ouders aan werken en maakten de al vrij hoge spanning voor de nieuwe aankondigingen van Bethesda nog een stukje hoger. Pete Hines van Bethesda kwam ons echter snel verlossen door in een paar zinnen een zorgvuldig voorbereid filmpje in te leiden. In tegenstelling tot EA en Xbox verdween Hines vervolgens snel van het podium en kwamen alle aankondiging een voor een voorbij in een reeks filmpjes, aan elkaar gepraat door een voice-over.

Bethesda VR

Waarom met nieuwe titels beginnen als er ook nog genoeg te innoveren is met oude titels moet Bethesda gedacht hebben. Nu hadden ze Fallout 4 VR al een hele tijd terug aangekondigd, maar nu is het zeker dat we meer virtual reality gaan krijgen van Bethesda. Onder de naam Bethesda VR krijgen Fallout 4 en DOOM dit jaar allebei nog VR-ondersteuning. Dat betekent knallen, bouwen en looten in virtual reality en in ieder geval met DOOM de nodige motion sickness. Mocht je daar echter geen last van hebben en al een HTC Vive thuis hebben liggen, dan kun je vanaf oktober aan de slag met in ieder geval Fallout 4.

The Elder Scrolls Online

Uiteraard is er even stilgestaan bij de nieuwe uitbreiding voor The Elder Scrolls Online: Morrowind. De provincie uit het derde deel heeft een prominente plek gekregen in de open wereld van The Elder Scrolls Online. Volgens Bethesda zijn er meer dan 10 miljoen helden die rondlopen in het universum en wordt de game verder uitgebreid met nieuwe locaties in Morrowind.

Het echte nieuws omtrent de online game is echter de nieuwe Battlegrounds-modus. Op verschillende locaties kan er lekker aan PvP worden gedaan. We krijgen de komende week ongetwijfeld meer te horen over de nieuwe PVP-arena’s en dan lees je dat uiteraard hier op Pixel Vault.

Creation Club

Bethesda komt met een eigen marktplaats voor extra content voor Fallout 4 en Skyrim. Met credits kun je nieuwe items aan de werelden toevoegen. De extra content wordt gemaakt door Bethesda zelf en externe game-ontwikkelaars. Het moet een aanvulling zijn op de bestaande mod-community die de games al voorziet van de nodige extra wapens, quests en complete werelden.

Er komt een in-game catalogus waar met credits dingen als The Gray Cowl, een Dwarven mudcrab of een survival mode aan de game kunnen worden toegevoegd. Deze credits moet je kopen, al is het nog niet duidelijk hoeveel dit precies gaat kosten. Het lijkt een alternatief voor de paid mods die Bethesda eerder wilde implementeren via de Steam Workshop. Door de felle kritiek die ze toen kregen, is dat niet doorgegaan. Creation Club wordt deze zomer nog beschikbaar.

Legends & Skyrim

In navolging van de groeiende populariteit van virtuele kaartgames heeft Bethesda sinds dit jaar een eigen kaartspel: Legends. De game wordt al gespeeld op pc, maar komt dit jaar ook naar mobiele apparaten met iOS en Android. Daarnaast krijgt de kaartgame een uitbreiding met een Skyrim-thema. De uitbreiding wordt 29 juli aan Legends toegevoegd.

Dat is overigens niet het enige Skyrim-gerelateerde nieuwtje. Zoals we wisten komt The Elder Scrolls V naar de Switch en daar is tijdens de persconferentie meer informatie over vrijgegeven. Zo ondersteunt de game de motion controls die de Joy-Cons bieden en kun je met de Zelda: Breath of the Wild amiibo het zwaard en outfit van Link naar Skyrim halen. Wel is het nog even wachten tot de feestdagen, dan komt Skyrim naar de console van Nintendo.

Death of the Outsider

Dishonored 2 krijgt nieuwe content: Death of the Outsider. Je speelt met Billie Lurk in de hoofdrol, die haar mentor Daud bevrijdt, wat ook te zien is in de trailer die getoond is tijdens de presentatie. Volgens Bethesda krijgen we in de uitbreiding een zo mogelijk nog donkerdere kant van Karnaca te zien en moet je achter, je raad het al, de outsider aan. Opvallend is dat dit geen DLC is, maar wordt uitgebracht als een standalone voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Quake Champions

Het praatje over Quake Champions begint niet met gameplay, maar met e-sports. De game richt zich volledig op competitieve gameplay die moet kunnen meedoen in de grote e-sports arena’s.Gelukkig kregen we wel gameplay te zien, inclusief de typische Quake-geluiden als: Uuuuuunstoppable.

Bethesda wil met de hele e-sports omtrent Quake vliegend van start, want hoewel de game nog in bèta is, vindt het eerste toernooi plaats op 26 augustus. Daar kunnen Quake-teams een prijzenpot van 1 miljoen dollar winnen als ze een beetje goed oefenen de komende tijd. Mocht je zelf een poging willen wagen, dan kun je je hier inschrijven voor de bèta.

The Evil Within 2

Dan wordt er in een adem ook een nieuwe titel getoond, de sequel op The Evil Within. Bethesda komt met een vervolg van haar eigen horrortitel waarin je op zoek moet naar een nog net niet dood meisje. Je speelt de vader van het meisje en moet een wereld vol wreedheden, schrikmomenten en donkere gangetjes door. Het is een zeer surrealistisch geheel, waarbij tijd en ruimte geen vaste dimensies meer lijken te zijn. Vanaf 13 oktober 2017 kunnen we met de game aan de slag, voor degenen die dat durven.

Wolfenstein II: The New Colossus

De game opent met een live-action filmpje waarin een meisje haar gigantische robothond Liesel niet helemaal onder controle heeft. De stijl doet in eerste instantie erg denken aan de jaren vijftig vibe die we kennen van Fallout 4. Dan schiet het beeld echter naar in-game beelden van een donkere bunker en lopen er al snel hakenkruizen door het beeld. Het is 1961 en we zijn terug in het alternatieve universum van Wolfenstein.

De alternatieve geschiedenis van Bethesda waar de nazi’s de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen, krijgt een vervolg: Wolfenstein II: The New Colossus. De titel van de game was al bekend via de lore uit de vorige game, maar verder was er nog niets bekend over deze sequel. Het verhaal focust zich op een revolutie in de Verenigde Staten om de nazi’s alsnog te verslaan. We mogen onder andere op bezoek in New Mexico en New Orleans, waar het bizarre, haast steampunk-achtige technologische wapentuig de boventoon voert.

Lang verhaal kort: vanaf 27 oktober kunnen we weer ongestoord nazi’s afknallen in een bizar alternatief universum dat we inmiddels bijna beter kennen dan de Tweede Wereldoorlog uit de geschiedenisboeken.