Watch Dogs: Legion [update gamescom 2019]
Na de eerste twee Watch Dogs-games uit 2014 en 2016 hebben we best even moeten wachten op een vervolg. Inmiddels weten we dat het wachten bijna voorbij is, want Ubisoft heeft tijdens de E3 het derde deel aangekondigd, genaamd Watch Dogs: Legion. Net als de eerste delen is het een action-adventure game met een open wereld, maar er zit ook veel nieuws in. Deze keer kunnen we namelijk niet alleen beveiligingscamera’s en verkeerslichten hacken, maar ook alle NPC’s.
Voorafgaand aan de E3 had Ubisoft al in een bericht op Twitter bevestigd dat er een nieuwe Watch Dogs aan zit te komen. Dit nieuws was eerder al uitgelekt doordat de game verscheen in een lijst met aankomende Ubisoft-games op Amazon UK. Als ondertitel bij de aankondiging op Twitter schreef Ubisoft het cryptische “God save the NPC’s”. Dit leidde tot veel speculatie en blijkt te verwijzen naar twee belangrijke pijlers van de game: de locatie en de rol van NPC’s.
God Save the NPCs. Reveal at E3. #WatchDogsLegion #UbiE3 pic.twitter.com/xpD3bhXDaM
— Watch Dogs: Legion (@watchdogsgame) June 4, 2019
Een duistere versie van Londen
“God save the NPC’s” verwijst in eerste instantie naar het Britse volkslied God Save the Queen en daarmee naar de locatie waar de game zich afspeelt: het Londen van de nabije toekomst. In de trailer zien we de bekende toeristische hoogtepunten zoals London Eye, Tower Bridge en de Big Ben fotorealistisch in beeld komen.
De trailer begint met misschien wel het meest iconische beeld van Londen: de Big Ben en de Houses of Parliament, waar een rode dubbeldekkerbus rustig langsrijdt. Een zonnetje en een blauwe lucht met wat schapenwolkjes, alles in orde. Of toch niet? Er vliegt een wat onheilspellende drone door het beeld en de sfeer wordt al snel een stuk duisterder. Rellen, bomaanslagen en mensen die als beesten in kooien worden opgesloten, dat is wat er van Londen overgebleven is. En niet te vergeten: moordlustige robots.
Deze dystopische situatie is ontstaan nadat er een autoritair regime aan de macht is gekomen. Hier moet natuurlijk wat aan gebeuren. “It’s up to us to take our city back”, zegt de verteller met een lekker dik Londens accent. Maar waar moeten we beginnen? We kunnen het niet alleen, dus moeten we mensen rekruteren voor het verzet, dat zich heeft verenigd in de organisatie DedSec.
God save the NPC’s
Hier komt de belangrijke rol van NPC’s in de game naar voren. Je kunt namelijk iedere NPC rekruteren voor het verzet. Ga je voor een ex-spion, een robotica-expert, een kooivechter of toch liever een oud omaatje dat in een vorig leven sluipmoordenaar was? Het kan allemaal. Je speelt dus ook niet met één hoofdpersoon, maar met heel veel verschillende personages. Mocht je personage onverhoopt sterven, dan betekent dat dus ook dat je hem of haar voor altijd kwijt bent. Je moet dan een nieuwe hoofdpersoon kiezen uit je lijst met gerekruteerde NPC’s.
Je kunt wel zomaar iedereen rekruteren, maar je wilt natuurlijk het beste team samenstellen om Londen te bevrijden. Om dit te bereiken zoek je eerst een potentieel lid op om vervolgens met je hacktechnieken in zijn of haar leven in te breken om zoveel mogelijk over diegene te weten te komen. Als iemand je vervolgens geschikt lijkt om aan je team toe te voegen, dan speel je de zogenaamde Origin Mission van dit specifieke personage. Daarmee probeer je diegene te overtuigen zich aan te sluiten bij het verzet.
Alle Londenaren zouden volgens Ubisoft unieke karakters moeten hebben met elk hun eigen achtergrondverhaal en kwaliteiten. De vraag is nog wel of al deze Origin Missions van alle NPC’s in heel Londen ook echt interessant zullen zijn of dat de grote hoeveelheid ten koste zal gaan van de originaliteit.
Gelukkig hoef je niet al het harde rekruteerwerk alleen te doen. Legion kent een co-op-systeem waarbij maximaal vier spelers samen kunnen werken en hun progressie kunnen delen, zowel online als wanneer ze alleen spelen. Ook is er online extra content beschikbaar en kun je verschillende zijmissies doen, waaronder kooivechten, freestyle voetbal en graffiti spuiten.
Oud en nieuw in de Watch Dogs-franchise
Terwijl de eerste twee Watch Dogs-games zich nog afspeelden in Amerika, respectievelijk in Chicago en San Francisco, heeft de actie in Legion zich verplaatst naar Europa. Ook in Londen zal hacken nog steeds een belangrijk onderdeel van de game zijn. Je krijgt de mogelijkheid om gevechtsdrones te hacken, spin-achtige robots te besturen om stealth-aanvallen uit te voeren of dankzij het hacken van augmented reality ongezien rond te lopen.
Net als in de vorige twee delen kun je zelf bepalen of je een missie uitvoert zonder opgemerkt te worden of dat je er vol in gaat met rondvliegende kogels. De hele boel opblazen, iedereen een voor een uitschakelen of de deur intrappen en schieten op alles wat los en vast zit, het kan allemaal. Houd er alleen wel rekening mee dat verschillende aanvalstactieken ook verschillende consequenties kunnen hebben, zoals je kunt zien in de gameplay-trailer hieronder.
Watch Dogs: Legion – 6 maart 2020
Watch Dogs: Legion verschijnt op 6 maart 2020 voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Google Stadia. Er zullen vier verschillende versies van de game uitkomen met elk hun eigen extra’s: de standaardeditie, de Gold Steelbook Edition, de Ultimate Edition en de Collector’s Edition. Iedereen die voor 28 februari één van de drie speciale edities bestelt, mag de game drie dagen voor de releasedatum al spelen. Wie de game vooruitbestelt, krijgt er drie exclusieve skins bij.
Update gamescom 2019
Gamescom kon dit jaar natuurlijk niet voorbijgaan zonder dat we meer te zien zouden krijgen van Watch Dogs: Legion. Ubisoft maakte ons niet alleen blij met een nieuwe trailer, maar ook met een demo. Hierin maakten we kennis met meer personages, vaardigheden en gevechtsstrategieën. Mijn favoriet: de opa die geweldig goed is met een machinegeweer, maar ook elk moment dood neer kan vallen.
Gamescom 2019 trailer: voor wat, hoort wat
Het idee was al bekend: in Watch Dogs: Legion zou je elk personage in heel Londen moeten kunnen rekruteren voor verzetsorganisatie DedSec. Je kunt zelf kiezen op basis waarvan jij je team samenstelt. Wil je alleen maar mannen met baarden, oude omaatjes of kooivechters? Dat kan, maar je kunt ook een mix van verschillende types maken.
Neem bijvoorbeeld Victor. Hij zou zo mee kunnen doen met de Britse versie van New Kids met zijn lange geblondeerde haar dat aan de zijkant opgeschoren is. Gooi er een biertje of twee in en hij is zo goed als onverslaanbaar in een bargevecht. Of kies voor Sue, een nette dame in een bloesje en kokerrok. Als advocaat haalt ze zonder enige moeite 25 procent van je maten uit de gevangenis. Een andere mogelijkheid is het oude opaatje Alan: het ene moment schiet hij nog de hele boel overhoop met zijn mitrailleur, maar even later kan hij zomaar midden in een missie in elkaar zakken: permadeath.
Als je eenmaal iemand gekozen hebt om toe te voegen aan je team, dan kun je een missie spelen die specifiek is voor dit personage. Help jij hen, dan helpen zij jou. Wil je bijvoorbeeld robotexpert Victoria rekruteren, dan moet je eerst wraak nemen op de gangsters die haar broer hebben vermoord. Lukt je dat, dan wordt Victoria lid van DedSec.
Vervolgens kies je een klasse voor haar, speel je missies om haar level te verhogen en ontgrendel je nieuwe perks, zoals exploderende kogels of spinachtige robotjes die voor je vechten. Je kunt haar ook nieuwe outfits geven in alle kleuren van de regenboog of een nieuw masker met een doodshoofd of – waarom niet – een kartonnen doos met twee gaten erin.
Gamescom 2019 demo: hackende oma’s
In de demo krijgen we te zien hoe zo’n specifieke missie om een personage te rekruteren eruit kan zien. We zitten met zo’n veertig journalisten in de zaal en besluiten democratisch dat ons Watch Dogs-team wel een stoere gast kan gebruiken. Dat hij geen lieverdje is, blijkt wel uit de missie die we gaan spelen om hem te rekruteren. We moeten inbreken bij Scotland Yard om het chantagemateriaal dat ze tegen hem hebben verzameld te verwijderen.
Om de missie te spelen mogen we een personage kiezen uit ons DedSec-team. We laten natuurlijk niet de kans voorbijgaan om een omaatje te spelen dat als klasse ‘hacker’ heeft. Voor we het weten is ze onopvallend het gebouw van Scotland Yard binnengedrongen, heeft ze de camera gehackt om het chantagemateriaal te lokaliseren, creëert ze verwarring met een rondrennende robotspin, downloadt ze de bestanden en gaat ze er snel weer vandoor. Goed werk!
Gamescom 2019 demo: enforcers en infiltrators
De andere twee klassen die je kunt kiezen zijn de enforcers, die goed zijn met geweren en veel schade doen, of de infiltrators, die meer op stealth gericht zijn en zo nodig melee. Daar zien we meer van in de volgende missie, die begint op een bankje voor Westminster Abbey. Daar praten we met een mede-verzetslid om meer te weten te komen over de leider van een andere groep die ons flink tegenwerkt. Dat moet tot op de bodem uitgezocht worden!
De bekende Londense metro fungeert als fast-travelsysteem en brengt ons naar ons eerste doelwit: een goed verdedigde basis waar we de informatie die we net gekregen hebben kunnen controleren. Deze keer pakken we het anders aan: we zijn een enforcer die aan kooivechten doet, dus we grijpen ons geweer en schieten ons een weg naar de info. Het blijkt dat er een aanslag gepland is op een verzetskamp op Trafalgar Square. In plaats van gebruik te maken van fast-travel schakelen we nu simpelweg naar een ander DedSec-lid dat daar toevallig in de buurt is. Helaas is de tegenpartij ons te snel af en na een zware explosie en een hevig vuurgevecht leggen we het loodje. Geen nood, het volgende personage staat alweer klaar om over te nemen.
Uitdagingen
Voordat we deze nieuwe trailer en demo hadden gezien, was het vooral de vraag of alle personages echt verschillend zouden zijn en of hun achtergrondverhalen ook daadwerkelijk afwisselend en interessant zouden zijn. De nieuwe personages en missies ondersteunen dit idee in ieder geval wel. Jong/oud, man/vrouw, arm/rijk, agressief/voorzichtig, er komen allerlei types voorbij en de verhalen die we tot nu toe hebben gezien, passen goed bij de personages. Of dit uiteindelijk ook echt voor álle personages in de game zal gelden, moet natuurlijk nog blijken.
Daarnaast kun je je afvragen hoe leuk het is om niet met één hoofdpersoon te spelen, maar met een heel team aan willekeurige figuren, die ook nog eens permanent dood blijven als je een missie verknalt. Wordt het dan niet gewoon een kwestie van een hele hoop mensen rekruteren en ze erdoorheen jassen zonder dat je echt een band met ze opbouwt?
Dat gaan we het komende half jaar merken, wanneer we meer van de game te zien krijgen. In ieder geval is het te prijzen dat Ubisoft zichzelf de uitdaging heeft gesteld om elk personage in de wereld speelbaar te maken en daarmee een nieuwe draai te geven aan de Watch Dogs-franchise.