Wat kunnen we verwachten van Blizzcon 2019?

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Wat kunnen we verwachten van Blizzcon 2019?

Het zijn roerige tijden voor Blizzard. Niet alleen wordt er met argusogen gekeken naar een nieuwe Diablo, de uitgever is opeens het middelpunt van de spanningen tussen China en Hongkong. Dat gaan we ook merken tijdens Blizzcon dat op 1 november van start gaat in Los Angeles.

Elk jaar is Blizzcon het belangrijkste evenement voor de uitgever. De grootste aankondigingen doet Blizzard namelijk meestal niet op de E3 of gamescom, maar op hun eigen conferentie waar duizenden fans op afkomen. Een groot feestje normaal gesproken, maar dat liep in 2018 net even anders toen de uitgever een mobiele game in de Diablo-franchise aankondigde. Het lijkt erop dat de fans van Diablo dit jaar gerustgesteld gaan worden, maar dat zal weinig uitmaken als de conferentie wordt omgedoopt tot een #freehongkong demonstratie.

Diablo 2 en 4?

Toen Blizzard vorig jaar de enorme golf aan kritiek probeerde te beheersen na de aankondiging van Diablo Immortal, maakte de uitgever snel bekend dat er aan meerdere Diablo-projecten gewerkt wordt. Daar gaan we vermoedelijk meer over horen op deze Blizzcon.

Wat kunnen we verwachten van Blizzcon 2019?

Wat dit precies zal zijn, blijft nog even gissen. Er zijn geruchten dat er een Diablo 4 in de maak is. Dat ligt natuurlijk voor de hand, aangezien de laatste nieuwe content voor Diablo 3 uit 2017 stamt. Daarnaast deed de game het zeer goed en zou het erg vreemd zijn als er niet aan een vervolg gewerkt wordt. Of Blizzard (en Activision) moet opeens een hekel hebben gekregen aan geld verdienen.

Dan zijn er ook nog geruchten over een mogelijke remaster van Diablo 2. Dit is onder fans nog altijd de meest gewaardeerde Diablo-game. Zeker nu Blizzard ook bezig is met een remaster van Warcraft 3 en onlangs World of Warcraft Classic heeft uitgebracht, is het niet ondenkbaar dat Diablo 2 dezelfde behandeling krijgt.

Warcraft 3 en een nieuwe Wrath of the Lich King?

Het W-woord is gevallen en dat is natuurlijk onvermijdelijk als het gaat om Blizzcon. De afgelopen jaren was het natuurlijk vooral World of Warcraft, maar vorig jaar werd ook de originele strategieserie er weer even bijgehaald. Warcraft 3 krijgt namelijk een remaster en het zou ons niets verbazen als we deze tijdens Blizzcon 2019 eindelijk zelf kunnen gaan spelen.

Wat kunnen we verwachten van Blizzcon 2019?

Voor echt nieuwe aankondigingen moeten we wel bij de MMO zijn. World of Warcraft beweegt zich langzamerhand richting het einde van de huidige uitbreiding Battle for Azeroth. Inmiddels is patch 8.3 aangekondigd en deze komt later dit jaar beschikbaar. Dit is waarschijnlijk de laatste update voor deze uitbreiding en dat betekent dat Blizzard de volgende uitbreiding aan gaat kondigen tijdens Blizzcon 2019.

Het thema van de nieuwe uitbreiding is uiteraard nog onbekend. Wel lijkt het erop dat de Lich King een rol gaat spelen en ook weten we na de gebeurtenissen uit de recente update dat de rol van Sylvanas nog niet uitgespeeld is. In elk geval doen World of Warcraft-spelers er goed aan om de aankondigingen op Blizzcon goed in de gaten te houden.

Een nieuwe Overwatch

Tot nu kreeg Overwatch vooral nieuwe maps en hero’s, maar volgens de laatste geruchten zou Blizzard werken aan een volledig nieuwe opvolger. De belangrijkste bron hiervoor is wel een kleine Overwatch-streamer, dus we nemen dit nog even met een stevig korreltje zout.

Overwatch Year of the Rooster I Pixel Vault

Toch is het niet ondenkbaar dat Overwatch een vervolg krijgt. Nu de game ook uit is voor de Switch, zijn er nog maar weinig manieren om de game aan nog meer gamers te verkopen. Een grote uitbreiding zou nieuwe verkopen kunnen aanjagen, maar omdat alle content voor de game tot nu toe gratis is is geweest, betwijfelen we dat.

Dat er dus op den duur een nieuwe Overwatch komt, lijkt onvermijdelijk. Wel kan de recente ophef ervoor zorgen dat de aankondiging wordt uitgesteld, zeker gezien Mei is gebombardeerd tot symbool voor de Hongkong-protesten. Al kan een nieuwe Overwatch ook een mooie manier zijn om de aandacht af te leiden.

#Freehongkong

En dat brengt ons ook bij het onderwerp dat misschien wel de meeste aandacht gaat krijgen deze conferentie. Nadat Blizzard de Hearthstone-speler Blitzchung heeft gestraft voor zijn steunbetuiging aan de protesten in Hongkong, zijn fans en zelfs medewerkers van Blizzard zelf furieus op de uitgever.

De druk die China uitoefent op de vrije stad Hongkong strookt niet met de democratische waarden die veel spelers en medewerkers van het bedrijf hebben. China is echter een te belangrijke markt voor Blizzard om de Communistische Partij aldaar tegen zich in het harnas te jagen. Het bedrijf probeert krampachtig een middenweg te vinden tussen wat China acceptabel vindt en wat de rest van hun fanbase vindt. De vraag is of er wel een middenweg mogelijk is.

In ieder geval kunnen we verwachten dat fans van Blizzard gaan laten merken dat ze dit soort acties niet waarderen. Blizzard zal proberen om protestmateriaal niet op de beursvloer toe te staan, maar dit zal nooit helemaal lukken. Daarom kunnen we naast gamenieuws ook genoeg boegeroep en spandoeken verwachten bij de presentaties, die van Hearthstone in het bijzonder.

Een nieuwe IP

Ongeacht of Blizzard en Hongkong-sympathisanten het eens gaan worden, zal er een nieuwe uitbreiding voor Hearthstone op de rol staan. Er moet nu eenmaal aan een uitbreidingsquotum voldaan worden.

Wat ook niet uit te sluiten valt, is dat Blizzard met een volledig nieuwe titel komt. We hebben daar nog niets over gehoord en er zijn ook niet echt geruchten over, maar dat was voor de aankondiging van Overwatch ook niet het geval.