Wat is er nu precies aan de hand met Guardians of the Galaxy Vol. 3?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Wat is er nu precies aan de hand met Guardians of the Galaxy Vol. 3?

De productie van Guardians of the Galaxy Vol. 3 gaat later van start dan gepland. Er zit namelijk van alles niet goed tussen Disney en regisseur James Gunn en ook Dave Bautista staat niet te springen om zijn terugkeer als het personage Drax.

Guardians of the Galaxy is een filmreeks gebaseerd op de gelijknamige Marvel Comics. In deze reeks worden we meegenomen door de verschillende sterrenstelsels met Peter Quill en zijn team, bestaande uit Gamora, Rocket Raccoon, Groot en Drax. De eerste film was zo’n succes dat een tweede deel niet lang op zich kon laten wachten. Guardians of the Galaxy Vol. 2 bleek net als de eerste film een daverend succes. Een derde deel was daarom vanzelfsprekend en zou oorspronkelijk in 2020 in de bioscopen te zien zijn. Door het ontslag van regisseur James Gunn kwam er echter een kink in de kabel. Wat is er nu precies allemaal aan de hand?

Regisseur James Gunn ontslagen
In juli 2018 ontsloeg Disney regisseur James Gunn. Disney wilde Gunn niet meer als regisseur aanstellen voor Guardians of the Galaxy Vol. 3 nadat er oude tweets van hem naar boven kwamen waarin hij pedofilie-achtige grappen maakte. Gunn had deze berichten jaren geleden geschreven, maar voor Disney was dit een reden om de werkovereenkomst met Gunn te beëindigen.

James Gunn 
 Pixel Vault

Gunn verwijderde de tweets en plaatste een nieuwe tweet met zijn excuses;

“Many people who have followed my career know when I started, I viewed myself as a provocateur, making movies and telling jokes that were outrageous and taboo. As I have discussed publicly many times, as I’ve developed as a person, so has my work and my humor.”

Volgens Gunn was hij altijd al iemand die tot het randje gaat met het maken van grappen. De mensen die hem al sinds het begin van zijn carrière hebben gevolgd, weten dat hij altijd als zo geweest is, al vindt hij wel dat hij gegroeid is als persoon, waardoor zijn manier van werken en zijn grappen ook ‘volwassen’ zijn geworden.

In augustus 2018 had Gun een gesprek met Alan Horn, voorzitter van Walt Disney Studio Entertainment, over het mogelijk terugkeren als regisseur. Het gesprek is volgens bronnen goed verlopen, maar het heeft er niet voor gezorgd dat Gunn terug mag keren bij zijn oude werkgever. Er werd geen nieuwe reden gegeven waarom Disney bij hun eerdere besluit blijft.

Cast wil Gunn terug als regisseur
De cast van Guardians of the Galaxy staat achter Gunn en zijn het niet eens met zijn ontslag. In een persbericht dat hoofdrolspeler Chris Pratt eind juli 2018 op zijn Instagram deelde was een ‘open brief’ van de Guardians of the Galaxy-cast te lezen. In deze brief liet de cast weten achter Gunn te staan ondanks zijn acties. De brief was ondertekend door Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Michael Rooker en nog meer mensen van de cast.

Guardians cast 
 Pixel Vault

In het bijgevoegde bericht onder de foto schreef Pratt:

Although I don’t support James Gunn’s inappropriate jokes from years ago, he is a good man.

Pratt was het niet eens met de ongepaste grappen van Gunn, maar vindt hem ondanks die grappen wel een goede man. Pratt wil Gunn graag hebben als regisseur van de derde film.

Bautista trekt zich terug?
Dave Bautista staat net zoals zijn mede-castleden achter Gunn. Sterker nog, Bautista liet in een interview bij de Jonathan Ross Show weten dat hij helemaal niet blij was met de manier waarop Disney Gunn heeft behandeld. Gunn had volgens Bautista een tweede kans moeten krijgen. Hij had al eerder laten weten dat hij niet aan een derde film van Guardians of the Galaxy wilde werken als Disney het besluit nam om niet het script van Gunn te gebruiken. Dit was echter alleen een uitspraak van Bautista. Het is niet bekend of Disney dit ook overwogen heeft. Het lijkt er nu wel op dat vanwege de hele Disney vs. Gunn-situatie Bautista nog minder bereid is om voor een derde keer in de huid van zijn personage Drax te kruipen.

“I will do what I’m legally obligated to do, but ‘Guardians’ without James Gunn is not what I signed up for.” liet Bautista weten toen hem werd gevraagd naar zijn plannen omtrent Guardians of the Galaxy. Bautista zal dus doen wat hij wettelijk verplicht is om te doen, ondanks het feit dat Gunn niet zal terugkeren voor Vol. 3.  Bautista zal wel in de film te zien zijn ondanks zijn protesten;

“Guardians of the Galaxy without James Gunn just isn’t Guardians of the Galaxy. It’s also pretty nauseating to work for someone who’d empower a smear campaign by fascists [and] cyber-nazis. That’s just how I feel.”

Volgens Bautista is Guardians of the Galaxy gewoon niet hetzelfde zonder Gunn en hij laat weten dat hij het werken met Disney nu “misselijkmakend” vindt.

Drax 
 Pixel Vault

Hoe moet het nu verder met Guardians of the Galaxy 3?
De Hollywood Reporter meldt dat Disney ondanks het ontslag van Gunn wel gebruik gaat maken van het door hem geschreven script voor de film. Wanneer Disney een nieuwe regisseur aanneemt voor de film is het mogelijk dat hij of zij aanpassingen gaat maken aan het originele script van Gunn. We zullen moeten afwachten hoeveel er van het script van Gunn ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

Wat betreft de cast is het nog even afwachten wat er allemaal gaat gebeuren in Avengers 4, want op dit moment zijn alleen Rocket en Nebula nog in leven. Voor zijn ontslag heeft Gunn via Twitter nog wel op verschillende berichten van fans gereageerd over de tijdsperiode waarin Vol. 3 zich zal afspelen. De film gaat volgens Gunn afspelen na Avengers 4, maar aangezien Gunn niet meer zal werken aan de film is het nog maar de vraag of dit inderdaad ook zo zal zijn.

Guardians Vol. 3 
 Pixel Vault

Ondanks de verschillende uitspraken van Gunn over de personages die terug kunnen of zullen keren na Avengers 4 is er nu eigenlijk van alles mogelijk. Wat we in elk geval zeker weten is dat Avengers 4 eerder te zien zal zijn dan Guardians of the Galaxy Vol. 3. Disney kan besluiten om de gebeurtenissen die gaan plaatsvinden in Avengers 4 te gaan verdraaien of zelfs bewust te gaan negeren in het geval dat die gebeurtenissen impact hebben op de verhaallijn van Guardians of the Galaxy Vol. 3. Alle beetjes informatie die Gunn voor zijn ontslag verspreid heeft, zijn nu dus allemaal speculatie. Voor nu kunnen we alleen maar afwachten op de vervolgstappen van Disney. Oorspronkelijk zou de productie begin 2019 gaan beginnen met filmen. De productie ligt nu voor onbepaalde tijd stil. We moeten afwachten totdat Disney een nieuwe regisseur heeft gevonden.