Warren Spector hekelt games met nadruk op verhaal

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Warren Spector hekelt games met nadruk op verhaal

Icoon en veteraan in de gamingindustrie Warren Spector vindt dat games zoals Telltale’s The Walking Dead, Heavy Rain en Uncharted niet doen wat games zouden moeten doen. Ze leunen te veel op het verhaal en betrekken de speler te weinig door middel van gameplay.

Spector heeft in het verleden games gemaakt als Epic Mickey en het bejubelde Deus Ex, maar lijkt kritisch te zijn over de richting die games op lijken te gaan. Hij liet zich uit over de huidige stand van games op een keynote tijdens PAX Australia. Volgens hem maken games zoals Uncharted en Heavy Rain niet genoeg gebruik van het medium en zijn ontwikkelaars al content als ze het verhaal over kunnen brengen. Die ontwikkelaars moeten volgens Spector maar gewoon een film maken.

“Als je niets anders wilt doen dan laten zien hoe slim je bent, scheer je dan weg uit mijn medium. Ga dan een film maken of zo, want dat is wat je eigenlijk zou moeten doen.”

Spector noemde games waarin de speler weinig impact heeft games met “weinig expressie”. Games waar de speler meer impact heeft konden gecategoriseerd worden als “medium expressie” en “hoge expressie”. Hij nam Uncharted als voorbeeld en zei dat je als speler weinig invloed had op hoe het spel verloopt. Hij gaf toe dat de verhalen goed waren, beter dan hij ooit zal vertellen in zijn games, maar dat het niet het verhaal is van de speler.

Games zoals The Walking Dead plaatste Spector in de “medium” categorie. De speler heeft veel keuzes, maar ze zijn allemaal voorgeprogrammeerd door de ontwikkelaars. Dus is het gevoel van vrijheid nep. De keuzes die gemaakt moeten worden en de gevolgen die de keuzes hebben zijn allemaal al bepaald.

Hoe moet het volgens Spector dan wel? Hij zegt dat gedeelde auteurschap iets is waar zowel ontwikkelaars als gamers naar moeten streven. Dat beide partijen ergens beginnen?maar niet weten waar het eindigt. Dat is volgens hem de enige kracht van games en wat volledig uniek is aan het medium.