Waar kijken wij naar uit in 2019?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Waar kijken wij naar uit in 2019?

Het nieuwe jaar is goed en wel onderweg en op de redactie zijn inmiddels ook de eerste vakantiegangers weer verschenen. We hebben ze meteen aan het werk gezet en gevraagd: Wat zijn je verwachtingen voor 2019?

Het wordt een spannend gamejaar. niet alleen staan er een paar mooie nieuwe IP’s op de planning, maar gaan we misschien ook wel voor het eerst meer horen over de nieuwe consoles. Daarnaast gaan we ook nieuwe games aangekondigd zien worden, dus blikken we vooruit naar het komende jaar.

Rohald

Wat hierboven geclaimd wordt, kan ik beamen: 2018 zat inderdaad vol met prachtige titels. Toch werden die extreme hoogtepunten in balans gehouden door extreme dalen. Dit gold niet alleen voor games, maar voor de gamesindustrie in het algemeen. Ik verwacht dezelfde trend in 2019. Natuurlijk zitten er prachtige veelbelovende games aan te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Obsidian Entertainment’s Outer Worlds, maar ook Metro Exodus en Session zien er veelbelovend uit. Daarnaast heeft Bethesda na zijn gestuntel met Fallout 76 heel wat goed te maken en het is maar de vraag of ze dit kunnen doen met Rage 2. Verder hebben we tijdens gamescom 2018 kennisgemaakt met Biomutant. Ook deze game moet ergens in 2019 uitkomen.

Metro Exodus 
 Pixel Vault

Zoals ik al zei lijkt de gamesindustrie te draaien om balans en dat betekent dat niet alles positief kan zijn. Net als het afgelopen jaar verwacht ik dat het gestuntel van de uitgevers en ontwikkelaars rondom loot boxes in 2019 vrolijk verder zal gaan. Als we het dan toch over minder morele businesspraktijken hebben: microtransacties komen dit jaar waarschijnlijk gewoon terug in AAA-titels, simpelweg omdat de uitgevers en ontwikkelaars nog geen reden hebben om het niet te doen. Het is gewoon verdraaid lucratief.

Daarnaast zullen we in 2019 wederom veel zien rondom het battle royale-genre. De BR-modus van Battlefield 5 zit er nog aan te komen en ook Fortnite en PUBG blijven hun imperium uitbouwen. Wel denk ik dat indie-ontwikkelaars wat voorzichtiger zullen zijn om in een BR-game te duiken, want met name Real Royale heeft bewezen dat het niet makkelijk is om een goede playerbase op te bouwen.

Tot slot wil ik even stilstaan bij wat we in ieder geval niet gaan zien in 2019. Hoewel ik persoonlijk hoop dat we toch al iets te zien krijgen over God of War 5, is dit verre van aannemelijk. Hetzelfde geldt voor een nieuwe Spider-Man en het gaat waarschijnlijk ook weer een aantal jaar duren voordat we nieuws krijgen over het nieuwe project van Rockstar. Ik verwacht ook weinig nieuws te horen over Cyberpunk 2077, waarvoor ik meer richting 2021 kijk.

Rebecca

Wanneer iemand mij deze vraag stelt moet ik eigenlijk altijd even goed nadenken: “Wat komt er ook alweer allemaal uit?” Hoewel ik redelijk op een rij houd wat er allemaal aan zit te komen, vergeet ik vast ook genoeg. Eén ding waar ik wel ontzettend naar uitkijk, is Kingdom Hearts 3. Ik ben een van die personen die de franchise alleen van horen zeggen kende totdat de remaster met alle games uitkwam voor de PlayStation 4. Sindsdien ben ik volledig verliefd geworden en zit dan ook vol spanning te wachten op het moois dat Square Enix weet te brengen met het derde deel.

Kingdom Hearts 3 
 Pixel Vault
Verder kijk ik ontzettend uit naar meer informatie over Death Stranding en de komende Pokémon RPG. Beiden zijn nog omhuld door een flinke wolk van mysterie en ik wil ontzettend graag aan de slag met de games. Ook kan ik aan het begin van het jaar altijd alweer enthousiast worden van de gedachte dat de E3 er met een paar maanden weer aankomt. Ik ben benieuwd wat iedereen ons dit jaar weet te brengen. Ik zit in ieder geval weer klaar met mijn bak popcorn. 2019, kom maar op!

Jermaine

Voor mij wordt het een jaar waarin ik hopelijk de Star Wars-fan in mij blij kan maken. Niet alleen komt episode 9 uit, maar ook de gloednieuwe real-life Star Wars-serie The Mandalorian. Van deze serie heb ik erg hoge verwachtingen. Niet alleen het budget is gigantisch (100 miljoen dollar), de cast en regisseurs zijn ook niet de minste. Ik hoop dus oprecht dat Disney de negativiteit van 2018 achter zich kan laten.

The Mandalorian 
 Pixel Vault

Qua gaming hoop ik een Switch te halen en meteen de nieuwe nog titelloze Pokémon te halen. Ook kijk ik uit naar Crash Team Racing omdat dit voor mij pure nostalgie is. Star Wars Jedi: Fallen Order en Days Gone hebben mij ook erg nieuwsgierig gemaakt. Het wordt in ieder geval een jaar waarin de consoles tot hun uitersten worden gepusht.

Jordy V.

De eerstvolgende games die mijn aandacht krijgen in 2019 zijn Kingdom Hearts 3 en Anthem, al zal ik die laatste zeker opstarten met een bang hart nadat Mass Effect Andromeda mij niet wist te bekoren en EA meermaals heeft bewezen dat ze hun spelers enorm kunnen teleurstellen. Ik hoop dat ze zich van alle negativiteit kunnen ontdoen in 2019, want Anthem ziet er echt wel vet uit en ligt volledig in dezelfde stijl als enkele andere games die ik maar al te graag speel. Daarnaast hoop ik dat Ubisoft heeft geleerd van de fouten die het heeft gemaakt en van The Division 2 echt een enorm goed spel kan maken dat vanaf de launch meteen op veel lof kan rekenen. Misschien waag ik mijn kansen dan ook nog eens binnen The Dark Zone!

Wat betreft games waarvan we nog niet veel gezien of gehoord hebben, zijn er slechts twee games waarvan ik vind dat ze eindelijk het daglicht mogen zien in 2019. De eerste is The Last of Us 2, al zegt mijn logisch denkvermogen dat we door de release van Days Gone ons niet echt moeten verheugen op twee survival-zombiegames binnen hetzelfde jaar die exclusief op de PlayStation 4 verschijnen. De tweede game is er eentje waarvan we eigenlijk haast niets weten: Borderlands 3. De game is al meermaals geteased en ook het hoofd van Gearbox heeft al meerdere keren sterk aangegeven dat deze titel kort na de onthulling zal lanceren. Een onthulling tijdens E3 2019 en een releasedatum binnen datzelfde jaar lijkt me geen onlogische zet en zou mij dan ook enorm plezieren.

The Last of-Us Part 2

Bovendien hoop ik ook dat de geruchten omtrent een opvolger voor de PlayStation 4 waar zijn en we daar in 2019 al een kleine blik op kunnen werpen. De console hoeft zeker niet te verschijnen in 2019 want de PlayStation 4 kan heus nog wel enkele jaren meegaan. Als de opvolger dan toch onthuld zal worden, zullen er wel wat verwachtingen moeten worden ingelost als ik deze zou kopen. Iets als backwards compatibility misschien?

Damy

Mijn grootste verwachting in 2019 gaat toch wel de aankondiging van de nieuwe consoles worden. Er wordt naar mijn idee al te lang op gewacht en de huidige generatie is nu wel behoorlijk uitgemolken. Tijd voor wat vernieuwing dus! Een van de vragen die mij bezighoudt is: zit er straks een videokaart in met raytracing? Nvidia heeft in het afgelopen jaar namelijk heel wat laten zien tijdens de presentatie van hun videokaarten, dus het lijkt me verstandig om de aankondigingen op de E3 goed in de gaten te houden.

Qua games verwacht ik wel wat spectaculairs van Anthem, hoewel de trailers vaak mooier zijn dan de game in werkelijkheid is. Verder hoop ik ook wat meer te weten te komen over Cyberpunk 2077. De game zag er in zijn gameplaydemo erg gelikt uit en creëert hoge verwachtingen. Verder hebben we nog de Harry Potter-game van Niantic. Ik hoop dan ook dat deze game, net als Pokémon Go, weer aardig wat mensen de straat op gaat krijgen.

Cyberpunk 2077 
 Pixel VaultPoanthe

Naast de games en de consoles zijn er nog andere vormen van entertainment die we niet over mogen slaan. Dat zijn namelijk de films die in 2019 gaan komen en dat zijn er nogal wat. Ik kijk dan ook met smart uit naar de Marvel-films die komen gaan. Ook de Disney live-action films zoals The Lion King en Aladdin hebben met hun trailers inmiddels mijn interesse gewekt. Kortom, een jaar waarvoor al veel aankondigingen zijn gedaan en waarin nog meer aangekondigd gaat worden.

Glenn

In 2019 kijk ik vooral uit naar het vijfde deel in de Devil May Cry-reeks. De laatste titel in de reeks, als we de remakes en de speciale edities even vergeten, dateert uit 2008. Tijd voor een vervolg op deze franchise dus. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Kingdom Hearts 3. Dit langverwachte deel ziet er erg veelbelovend uit en ik ben dan ook erg benieuwd hoe dit deel speelt.

Verder hoop ik meer te weten te komen over Skull & Bones. Deze game is gebaseerd op het vierde deel van Assassin’s Creed en ziet er veelbelovend uit. Eind april verschijnt Rage 2. Ook al heb ik het eerste deel nooit gespeeld, toch kijk ik uit naar dit vervolg. De eerste gameplaybeelden lieten een erg goede indruk na en ik ben erg benieuwd naar meer.

Skull & Bones 
 Pixel Vault

Naast games valt er in dit nieuwe jaar ook heel wat te beleven op vlak van series en films. Zo kijk ik in dit jaar erg uit naar het vervolg van de series die ik volg. Ik wacht namelijk al erg lang op de ontknoping van The Blacklist en het laatste seizoen van Gotham. Daarnaast hoop ik ook nog wat fijne artikelen te kunnen schrijven voor Pixel Vault en dat jullie er ook nog eens van kunnen genieten.

Jessica

2019 wordt in mijn ogen een bijzonder jaar. Aan de ene kant hebben we een aantal legendarische titels waarvan velen bang waren dat deze nooit realiteit gingen worden. Kingdom Hearts bijvoorbeeld is een van de eerste games die ik zelf gespeeld heb, waardoor de tijd tussen Kingdom Hearts 2 en 3 nog langer voelde voor mij dan voor anderen. Ik kijk er daarom erg naar uit om het resultaat van die wachttijd te mogen ervaren, al ben ik ook huiverig vanwege de vele verwachtingen die geschapen zijn juist vanwege de tijd die verstreken is.

Aan de andere kant zijn er een aantal games die me angst bezorgen. Zo is BioWare een van mijn favoriete ontwikkelaars en ben ik natuurlijk benieuwd naar wat ze van Anthem gemaakt hebben. De ontwikkelperiode van Mass Effect Andromeda en de verkoopcijfers daarna baren me zorgen om de toekomst van dit bedrijf. Als Anthem niet aan de verwachtingen voldoet, kan dit mogelijk het einde van Bioware betekenen.

Anthem 
 Gamecensor

Tim

Als groot From Software-fan is er één game waar ik in 2019 sowieso veel te veel uren in ga steken en dat is Sekiro: Shadows Die Twice. Op gamescom mocht ik al kennismaken met de titel en in het half uur speeltijd dat ik kreeg ben ik tientallen malen gestorven en heb ik amper de helft van de volledige demo gezien. Sekiro bevat genoeg verschillen en overeenkomsten met de beproefde Dark Souls-formule om mij bijzonder enthousiast te maken over de titel.

Naast Sekiro hebben ook games als Biomutant, Anthem en The Outer Worlds zeker mijn aandacht het komende jaar. Biomutant heb ik eveneens op gamescom mogen spelen en de game wist mij bijzonder aangenaam te verrassen met zijn absurde stijltje en snelle gameplay. Voor Anthem houd ik mijn hart vast en over The Outer Worlds weten we natuurlijk nog vrij weinig, hoewel dit kleine beetje zeker tot mijn verbeelding spreekt.

The Outer Worlds 
 Pixel Vault

Ten slotte heeft 2019 ook op seriegebied veel te bieden waar ik naar uitkijk. Dat begint deze maand al, want het tweede seizoen van Star Trek Discovery gaat op 17 januari in première. Hoewel het eerste seizoen het niet haalde bij Star Trek-hoogvliegers als The Next Generation en Deep Space Nine was het ook zeker niet zo’n dieptepunt als Enterprise, dus ik ben benieuwd wat ze er in seizoen twee van weten te maken. Verder is er natuurlijk het langverwachte laatste seizoen van Game of Thrones, waar ik ondanks het twijfelachtige vorige seizoen nauwelijks op kan wachten!

Kevin

Dat er in 2019 genoeg is om naar uit te kijken, blijkt wel uit bovenstaande stukken. Ik focus me dit jaar op twee dingen: games uit het land van de rijzende zon en squad-based PvE-shooters. Lekker niche, maar precies hetgeen waar ik mijzelf helemaal in kan op laten gaan. Bij die laatste zal het vooral het eerste kwartaal van dit jaar druk worden: nog volledig verknocht aan de nieuwe DLC van Destiny 2: Forsaken staan binnenkort ook Anthem en The Division 2 voor mij klaar. Aangezien beide ook nog eens uit hetzelfde hout lijken te zijn gesneden, zullen er weer heel wat uurtjes voorbij vliegen.

Ook qua bijzondere games uit het prachtige Japan staat er weer genoeg te gebeuren. Kingdom Hearts 3, Jump Force, Fire Emblem: Three Houses, een nieuwe Shin Megami Tensei-game en natuurlijk een nieuwe Pokémon-game zorgen ervoor dat er meer dan genoeg is om naar uit te kijken. Daarnaast is Atlus druk bezig met het teasen van nieuwe Persona-projecten, waaronder Persona 5 R. Moet ik wel toch echt eerst het origineel eens een keer uitspelen.

Waar kijken wij naar uit in 2019?

Op het gebied van cultuur heb ik minder op mijn lijstje staan, aangezien dat voor mij in veel gevallen iets is van “dat zien we wel als het zover is”. Toch zijn er wel een aantal dingen waar ik naar uitkijk. Denk aan bijvoorbeeld de nieuwe Avengers-film, Endgame, maar ook aan nieuwe seizoenen van verschillende anime. Zo krijgen we eindelijk een nieuw seizoen van het hilarische One Punch Man en mogen we later dit jaar ook een nieuw seizoen van My Hero Academia verwachten. Dan is tot oktober wachten toch plots best wel weer lang.