Vijf vragen over het onderzoek naar No Man’s Sky – Wat is de ASA precies?

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Vijf vragen over het onderzoek naar No Man’s Sky – Wat is de ASA precies?

Een haast oneindig universum dat waarschijnlijk nooit helemaal ontdekt gaat worden: zo had No Man’s Sky de geschiedenis in moeten gaan. Helaas is de game nu vooral bekend als een van de grootste teleurstellingen van 2016. Nu vallen games wel vaker tegen, maar bij No Man’s Sky blijkt toch iets meer aan de hand te zijn. Ontwikkelaar Hello Games wordt namelijk onderzocht door de Britse reclamewaakhond. Pixel Vault beantwoordt vijf vragen over dit onderzoek.

De hype voor No Man’s Sky was zeer groot. Een ruimte-avontuur met een haast oneindig universum moest de game-industrie op haar kop zetten. Met een gemiddelde score van een zes op metacritic is het duidelijk dat de enorme verwachtingen niet zijn waargemaakt. Dat een game niet aan de verwachtingen voldoet is niet nieuw, maar dat er een onderzoek naar reclame-uitingen van een game worden gedaan is wél erg zeldzaam.

Wat is er aan de hand met de reclame van No Man’s Sky?

Het meest gehoorde kritiekpunt op No Man’s Sky is dat men is voorgelogen in advertenties en promotiemateriaal van No Man’s Sky. Er zijn onder andere grootschalige ruimte-gevechten beloofd, grote variatie in flora en fauna en je zou anders spelers kunnen tegenkomen. Al deze zaken zitten niet in de game en daar klaagt men over.

Nu blijkt dat de reclamewaakhond in Groot Brittannië deze klachten ter harte heeft genomen en een onderzoek is gestart naar de reclame-uitingen van Hello Games. De Advertising Standards Authority (ASA) gaat bepalen of Hello Games accuraat is geweest in het aanprijzen van de game in de winkel. Overigens is niet alleen de ontwikkelaar verantwoordelijk, het onderzoek betreft ook Valve, het bedrijf achter online gameplatform Steam. Daar wordt de game namelijk verkocht.

Wat doet de ASA?

De ASA controleert alle reclame-uitingen op televisie in Groot Brittannië en controleert deze op juistheid en of consumenten niet misleid worden. Het is natuurlijk niet mogelijk om alle reclames op internet te controleren. Dergelijke onderzoeken start de ASA dan ook alleen wanneer ze veel klachten binnenkrijgt. Dit is dus ook het geval bij No Man’s Sky. De instantie controleert reclames op vier punten: 1) Wordt de wet niet overtreden, 2) Is de reclame fatsoenlijk 3) Is de reclame eerlijk en 4) Is het waar wat in de reclame beweerd wordt.

Hoeveel invloed heeft de ASA?

De ASA is geen instituut dat straffen op kan leggen of boetes uit kan delen. Deze macht heeft de instelling niet. Wél kan de ASA een verdict uitspreken over de reclame van No Man’s Sky en Hello Games verzoeken de reclame aan te passen. Het is echter geen wettelijke verplichting om de reclame te wijzigen, slechts een (dwingend) advies van de ASA.

Toch kan een bedrijf last krijgen van negatieve waarderingen van de ASA, omdat de instelling vervolgens actief negatieve publiciteit aan de overtreder geeft op de website van de ASA. De advertenties van No Man’s Sky en Hello Games in het algemeen komen dan als niet-betrouwbaar te boek te staan. Daarom worden dit soort waarschuwingen meestal wel opgevolgd. ASA deelde eerder al een waarschuwing uit aan Valve voor een misleidende korting op Civilization V en aan Nintendo voor reclames van de Wii U. Toen zijn de reclames naar het advies van de ASA aangepast.

Kan No Man’s Sky ook vanuit Nederland onderzocht worden?

Dit speelt zich op dit moment allemaal af aan de andere kant van het kanaal. Wanneer Valve en Hello Games de regels hebben overtreden met het aanprijzen van No Man’s Sky volgens de ASA, kan de winkelpagina wereldwijd worden aangepast.

Maar in Nederland hebben we ook een instelling die reclame-uitingen toetst. Stichting Reclame Code doet in Nederland ongeveer hetzelfde als de ASA: het controleren van advertenties. Deze moeten zich houden aan de NRC (Nederlandse Reclame Code). Ook hier is Nintendo al eens onder de loep genomen, maar hierbij betrof het advertenties in folders van speelgoedwinkels. Niet Nintendo, maar de speelgoedwinkel is daarvoor berispt.

Een onderzoek naar No Man’s Sky ligt wel in het bereik van Stichting Reclame Code, maar zonder klachten van consumenten komt Valve of Hello Games niet in het vizier van de autoriteit. Wanneer je als Nederlandse gamer ontevreden bent over No Man’s Sky kun je dus het verdict van de ASA afwachten of zelf een klacht indienen bij de Nederlandse instelling.

Wat is de reactie van Hello Games op deze aantijgingen?

Geen. Er heerst een volledige radiostilte vanuit Hello Games sinds No Man’s Sky uit is gekomen. Hello Games heeft nog een aantal patches voor de game uitgebracht, maar verder niet gereageerd op de vele kritiek van critici en de gamers.

Het is nu afwachten wat de uitspraak van de ASA gaat zijn en hoe Hello Games gaat reageren. Het wordt namelijk lastig om volledige radiostilte vol te houden als een dergelijk instituut de consument gelijk geeft. Tot op heden heeft Hello Games noch Valve publiekelijk gereageerd op de aantijgingen van de ASA.