Vijf van onze favoriete ruimtestations – Tot aan de sterren en daar voorbij

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Vijf van onze favoriete ruimtestations – Tot aan de sterren en daar voorbij

Het is voorlopig nog een mooie droom: leven op een ruimtestation. Hoewel het de komende jaren nog vooral toekomstmuziek is, bieden games en films een glimp in wat mogelijk gaat komen. Met de release van Prey en dus de introductie van het mysterieuze Talos-1 hebben we een rondje gemaakt op de redactie om te kijken wat onze favoriete ruimtestations zijn. Daarbij kwamen er vijf naar voren, waarbij een aantal een vrij duister detail delen.

Talos-1

Het recente Talos-1 kan natuurlijk niet ontbreken op deze lijst, met Prey als onze game van de maand. Ondanks de geavanceerde techniek heeft het ruimtestation een erg hoge nostalgiefactor: de vele houten met goud gedecoreerde muren, de marmeren gangpaden, de stoffen bekleding. Het voelt allemaal alsof het zo uit het midden van de vorige eeuw is gewandeld.

Prey 
 Pixel Vault

Daarbij doet het ruimtestation ook erg denken aan een favoriete serie bij ons op de redactie: BioShock. De vergelijking is ook al in eerdere artikelen gemaakt en als je de gameplaybeelden ziet, is dat niet heel vreemd. Naast het feit dat je in beide gevallen praktisch bent afgesloten van de rest van de mensheid, voelt de hele sfeer op beide locaties vrij vergelijkbaar. Minus de koffiekopjes, stoelen en machinegeweren die ook een alien kunnen zijn natuurlijk.

USG Ishimura

Alleen al bij het horen van de naam Ishimura komen de nachtmerries weer terug naar boven. De USG Ishimura is het ruimtestation waarop de originele horror-survivalgame Dead Space zich afspeelt. Nog geen vijf minuten op het station en je weet al meteen dat er stront aan de knikker is en flink ook. Het leek men wel een goed idee om een buitenaards artifact naar het schip te halen. Wat zou er nou mis kunnen gaan? Alles, zo bleek.

Waar Talos-1 meer op de Trump Tower lijkt dan op een ruimteschip, kun je de Ishimura het beste vergelijken met de binnenkant van een vrachtcontainer. Grauw, grijs en ontnomen van een ziel is het natuurlijk de perfecte plek om achterna gezeten te worden door bloeddorstige aliens die pas stoppen wanneer je letterlijk alle ledematen van hun lichaam hebt geschoten. Gelukkig werd het in de sequels beter… not.

Citadel

De Citadel brengt gelukkige betere herinneringen in vergelijking tot de andere locaties. Hoewel het meerdere vormen kende, was het wel regelmatig je thuisbasis in de originele Mass Effect-serie wanneer je niet op de SSV Normandy was. Het ruimtestation had alles te bieden wat je als mens, krogan of asari ook maar nodig had, inclusief het nodige vermaak voor in de late uurtjes.

Mass Effect Citadel 
 Pixel Vault

Op de Citadel was er altijd wat te beleven en het was dan ook de prettigste plek om te wonen buiten onze eigen aardbol. Of je nou een stulpje zocht in het residentiële gebied, wat credits wou spenderen in één van je favoriete winkels of gewoon een bloed irritante reporter een knal wou verkopen: het kon er allemaal. Helaas bleef er na de zoveelste aanval niet heel veel meer van over.

Halo

Je zou het bijna vergeten, maar de enorme ringen uit Halo zijn ook ruimteschepen. Ontwikkeld door de eeuwenoude Forerunners dienen de enorme ringen niet alleen als broedplaats voor verschillende alienrassen, maar zijn het ook nog eens enorme wapens. Hoe handig is dat! Enorm handig, totdat blijkt dat de Halo-ringen al het leven in de Melkweg met een enkele druk op de knop kunnen uitwissen. Whoops.

Het mooie aan de Halo’s is dat ze alles te bieden hebben wat je maar kunt bedenken. Mooie grasvelden, ijskoude bergen, bloeddorstige aliens. Wat wil een mens (of supermens) nou nog meer? Nog meer ringen natuurlijk, want al snel blijkt dat de originele Halo niet de enige was. Tijd dus om een nieuw ruimteschip te pakken en deze in de enorme ring te torpederen. Iets wat de eerste keer ook aardig effectief was…

Praktisch alles in EVE Online

Hoewel er boeken geschreven zijn over EVE Online en er rustig een magnum opus aan de ruimtestations gewijd kan worden, zijn het de enorme Citadels die een eervolle vermelding verdienen. Deze ruimtestations hebben meer slagkracht dan een Death Star. De grootste varianten van deze jongens zijn de basis voor grote allianties en haast onmogelijk te vernietigen. Met de nadruk op haast, want je kunt het aan EVE Online-spelers overlaten om zich te verenigen en deze klus te klaren.

EVE Online 
 Pixel Vault

Leuk detail: de bouwtekeningen om een Keepstar te bouwen kosten 700 miljard ISK. Nu zegt deze in-game valuta je misschien weinig, maar omdat je met in-game geld je EVE Online-abonnement kunt verlengen, kunnen we dit vergelijken met een slordige $15.000. En daar komen bouwmaterialen nog bij die het veelvoudige daarvan kosten. Het bouwen van de eerste Keepstar kostte twee maanden, het opblazen duurde aanzienlijk korter.


Dit zijn vijf van onze ‘favoriete’ ruimtestations. Wat is jouw favoriete ruimtestation uit een game? Laat het ons weten in de comments!