Vijf tips voor Prey – Hoe overleef ik op Talos I

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Vijf tips voor Prey – Hoe overleef ik op Talos I

Prey is vandaag eindelijk volledig speelbaar op de PlayStation 4, Xbox One en pc. De sfeer en vijanden die uit het niets in je nek springen, kunnen je aardig op je zenuwen gaan werken. Hieronder een aantal tips om je met iets meer zelfvertrouwen Talos I in te sturen.

De GLOO Cannon is heilig.

Talos I wemelt van de Typhons (de aliens) die jou het liefst aan stukken scheuren of je hersenen eruit zuigen. Vooral in het begin van de game krijg je het gevoel dat je bijna niets kan beginnen tegen deze wezens. Een van de eerste wapens die je vindt, is de GLOO Cannon. De GLOO Cannon schiet grote bollen lijm die binnen enkele seconden hard als steen worden. Je kunt deze bollen schieten op vijanden zodat ze ‘bevriezen’, of je kunt ze gebruiken om kapotte gasleidingen te dichten.

Helaas doet de GLOO Cannon zelf geen schade, maar ik heb hem meerdere malen gebruikt in combinatie met de moersleutel om zo bevroren vijanden in stukken te hakken. Vooral in het begin heb je weinig kogels voor je andere wapens, dus biedt de GLOO Cannon uitkomst. Daarnaast zijn de GLOO Cannon-bollen ideaal om bijvoorbeeld tegen een muur te schieten en zo een trap te creëren.

Prey 
 Pixel Vault

Je speelgoedkruisboog is handiger dan je denkt.

In het begin vind je een speelgoedkruisboog waarmee je foam pijltjes kunt afschieten. Ze doen nul schade en al gauw zul je dit wapen vergeten. Ik raad je aan om dit niet te doen, want hij is handiger dan je denkt. Met de pijltjes kun je namelijk op knoppen schieten waar je niet bij kunt. Natuurlijk kun je uiteindelijk ook een code of een pas vinden waarmee je de deur kunt openen, maar door je pijltjes te gebruiken, kun je deze veel eerder openen.

Daarnaast zijn de pijltjes ook effectief als verdedigingsmechanisme. Als een Mimic wil transformeren en je schiet een pijltje op hem, dan verandert hij dus in een foam pijltje en is hij tot niets meer in staat. Ideaal dus om die irritante Mimics snel uit te schakelen.

Verken alle ruimtes grondig.

In Prey krijg je aardig wat vrijheid en kun je bepalen waar je eerst naartoe gaat. Talos I heeft flink wat ruimtes tot zijn beschikking en hoewel je niet verplicht bent om deze kamers in te gaan, raad ik je aan om het toch te doen. Er liggen namelijk een grote hoeveel voorwerpen verspreid door het verlaten ruimtestation. De beste reden om alles te doorzoeken, is het feit dat er Neuromods verstopt liggen. Deze Neuromods heb je nodig om nieuwe skills te krijgen en zijn dus van levensbelang als je langer wilt overleven. Daarnaast kun je met flink wat voorwerpen allerlei verschillende objecten maken. Zoals wapens en voorwerpen die je andere gebieden laten verkennen. Gooi dus niet zomaar alles uit je rugzakje.

Prey 
 Pixel Vault

Denk goed na over je vaardigheden.

Prey bevat aardig wat opties om extra skills te krijgen. Zo kun je flink wat vaardigheden krijgen die de Typhons ook tegen jou gebruiken. Daarnaast kun je je ook richten op de meer menselijke vaardigheden zoals hacken. De bekendste vaardigheid is misschien wel het veranderen in objecten. Net zoals de Mimics ben je in staat om te veranderen in allerlei objecten die je om je heen vindt. Richt je je meer op het hacken, dan kun je deuren openen die anders gesloten blijven. Ook met het repareren van kapotte deuren of computers, kun je aardig wat nieuwe ruimtes openen.

Talos I zit vol met aliens, maar ook met het oude bewakingssysteem van Talos I. Nu hoef jij je daar geen zorgen over te maken als je je richt op de meer menselijke vaardigheden. Kies je echter voor de alien-vaardigheden, dan gaat het bewakingssysteem je herkennen als alien en richt het zich dus ook op jou. Maak een goede afweging bij het kiezen van vaardigheden.

Mimic kan enorm handig zijn.

Mimic Matter, zoals de vaardigheid officieel heet, is de vaardigheid die Mimics gebruiken om je de stuipen op het lijf te jagen. Loop je net rustig langs een bureau, springt er opeens een Mimic uit het koffiekopje om je kop eraf te trekken. Maar wat zij kunnen, kun jij ook. Als je een aantal Neuromods hebt gevonden, kun je deze vaardigheid vrijspelen en tegen de ongewenste gasten gebruiken.

Als er bijvoorbeeld een flink aantal Typhons achter je aan zit, kun je veranderen in een object om ze zo te slim af te zijn. Daarnaast heb ik de vaardigheid meerdere malen gebruikt om als klein object door een spleet in de muur te kruipen.