Vijf tips voor Mass Effect: Andromeda – Hoe overleef ik in een nieuw sterrenstelsel?

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Vijf tips voor Mass Effect: Andromeda – Hoe overleef ik in een nieuw sterrenstelsel?

De Mass Effect-serie staat bekend om zijn grote spelwereld en vele keuzes. Mass Effect: Andromeda kan vooral de eerste uren enorm overweldigend aanvoelen. Voor je het weet, mis je allerlei belangrijke plekken en kom je later in de game in de problemen. Hieronder hebben we een aantal tips neergezet die je op weg kunnen helpen in de wereld van Andromeda.

Gebruik (en hergebruik) je skills

In tegenstelling tot de vorige delen van de Mass Effect-serie, krijg je in Andromeda alle vrijheid om met je karakter aan de slag te gaan. Geen paniek meer over welke klasse je moet kiezen, want alle skills zijn vrij te verkrijgen. Ook is het niet nodig om bang te zijn dat je punten in een verkeerde skill stopt: de drie skill slots tot je beschikking kunnen naar eigen wens op ieder moment worden gewisseld. Volg dus vooral je gevoel tijdens het spelen, maar pas je skill set afhankelijk van de vijanden en de situatie aan.

Zo zat ik enorm mijn best te doen met mijn Biotic- en Tech-vaardigheden, maar doordat deze vaak niet opladen, kom je in benauwde situaties flink in de problemen. Zorg dus dat je een aanvallende variant ter beschikking hebt. Begin met het hergebruiken van je skills aan het begin van de game, zodat het een tweede natuur wordt voor wanneer je later in de game de moeilijkere plekken tegenkomt. Backlash en Barricade kunnen je aardig wat extra bescherming bieden, terwijl je met Cryo beam, Lance, Invasion of zelfs Concussive Shot een snelle aanval kan organiseren.

Mass Effect: Andromeda 
 Pixel Vault

Doe meerdere quests tegelijkertijd

Dit werkt niet zoals bij de gemiddelde RPG waar je soms een waslijst aan quests in je scherm hebt staan, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er twee tegelijkertijd kunt afronden. Maak van een quest je hoofdmissie zodat deze zichtbaar wordt op je scherm. Voor de andere missie zet je een waypoint op je kaart. Je kunt dan namelijk twee punten volgen die je naar je questlocaties brengt. Helemaal ideaal is het als de ene quest op de route ligt van je andere quest. Het rondlopen wordt daardoor iets effectiever en het scheelt je weer wat tijd in het toch al grote universum.

Ga en sta overal

Hoewel in Mass Effect 3 er nog wel enige vorm van vrijheid was, kwam het toch in veel gevallen aan op een rechte lijn door ieder level. In Andromeda is dat anders: op de verschillende planeten kun je voor het grootste gedeelte gaan en staan waar je wilt. Side-quests, main-quests of gewoon lekker rondstruinen: je kiest zelf de volgorde en het is dan ook aan te raden om dit zeker te doen. Alleen op deze manier haal je het meeste uit je avonturen in het nieuwe sterrenstelsel. Mass Effect: Andromeda voelt dan soms ook als Dragon Age: Inquisition in een modern jasje.

Nog een goede reden om overal naartoe te gaan, is de scanner die je altijd bij je draagt. Probeer zoveel mogelijk objecten te scannen. Dit is niet alleen goed voor je Codex, maar het geeft je ook onderzoekpunten. Deze onderzoekpunten kun je weer investeren in nieuwe objecten om te creëren. Dus scan, krijg onderzoekpunten, ontgrendel nieuwe items om te craften en gebruik deze in gevechten.

Ga naar de gevaarlijke gebieden

Je gevoel zegt vaak het tegenovergestelde, maar als je naar gevaarlijke locaties gaat, kun je vaak aardig wat extra moeilijk te krijgen mineralen vinden. Zodra je een waarschuwing krijgt, weet je dat je op de juiste plek bent. Gebruik je Nomad om snel deze gebieden te doorkruisen en scan het gebied voor de betere mineralen. Zo krijg je vooral in het begin van de game al betere wapens en bepantsering dan wanneer je de missies braaf volgt. Natuurlijk is het niet geheel zonder gevaren en moet je ook niet als een dwaas het gebied in crossen. Plan je ritje dus goed en zorg dat je heelhuids terugkeert. Ook is het handig wanneer je mineralen vindt deze meteen naar je schip te transporteren. Gelukkig kun je dit veilig vanuit je Nomad doen.

Mass Effect: Andromeda 
 Pixel Vault

Multiplayer: kijk met welke personages anderen spelen

Natuurlijk zal je op een gegeven moment een favoriete manier van spelen hebben en daarop je ras gaan kiezen. Toch is het niet handig om met bijvoorbeeld vier Biotics een multiplayerpot in te gaan. Zo zou je het flink lastig gaan krijgen tegen zwaar bepantserde vijanden dan wel vijanden met een schild. Wees niet bang om af te wisselen als dat beter uitkomt voor je team. Mass Effect: Andromeda heeft genoeg keuzes.

Gebruik daarom ook de sterke punten van de klasse waarvoor je kiest. Ben je bijvoorbeeld een Engineer, ga dan niet vol in de aanval. Gegarandeerd dat je dan binnen de kortste keren in stukjes op de grond ligt. Pak een klasse waar jij je prettig bij voelt en zorg dat je een waardevolle toevoeging bent voor je team.