Vijf films om te kijken met Halloween

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Vijf films om te kijken met Halloween

Het najaar zit vol lampjes, gezelligheid en feestdagen. Halloween is een van die dagen die in Amerika volop tot het feestgedruis behoort, maar in Nederland nog net iets minder populair is. Toch vieren steeds meer Nederlanders deze griezelige feestdag en dus is het een mooie gelegenheid om even bij stil te staan. Halloween hoeft echter niet om uitgaan of een daadwerkelijk groot feest te draaien. Deze dag kun je ook spenderen met het kijken van een aantal goede films.

Zoals elke feestdag is ook Halloween een terugkerend thema in films. Reden genoeg om wat lekkers klaar te zetten, je als een een burrito in dekens te wikkelen en eens lekker te griezelen. Om het makkelijk voor je te maken, zetten wij even wat filmtips voor je op een rijtje.

Halloween

De eerste film moet natuurlijk wel de naamgenoot zijn van deze feestdag. Halloween is de eerste film in de langdurige thrillerreeks met een hoofdrol voor Michael Myers. Deze man bleek als jong kind al een psychopaat en als volwassene is hij vastbesloten om nog meer ravage aan te richten. Hoewel het hem niet kan schelen wie hij doodt met zijn enorme slagersmes, heeft hij wel een duidelijke voorkeur voor zijn oudere zus. Met zijn enge witte masker en zijn veel te kalme loopje maakt hij jouw Halloween gegarandeerd stukken enger.

Trick ‘r Treat

De naam maakt natuurlijk al meteen duidelijk om welke feestdag deze film gaat, mocht de titel van dit artikel dat nog niet verklapt hebben. De typische uitdrukking van kinderen op deze avond werd in 2006 gebruikt voor een film die menigeen angst aan weet te jagen. Kijkers zien hierin vijf verschillende verhalen die uiteindelijk met elkaar verbonden zijn. De verhalen lopen erg uiteen en vertellen over diverse geesten en goblins die een klein dorp aandoen. Dit allemaal om de consequenties te laten zien van het te vroeg uitmaken van een Halloween-lantaarn. Jezelf dus voorzien van lucifers voor het geval dat en lekker gaan kijken.

The Exorcist

Misschien niet helemaal gericht op Halloween, maar The Exorcist is een van de klassiekers binnen het horrorgenre en kan daarom eigenlijk niet wegblijven uit dit lijstje. Halloween draait in de meeste landen om het verkrijgen van snoep, maar ook om allerlei enge dingen die gebeuren, fabel of feit. In dat straatje past The Exorcist perfect. Een jong meisje verandert in korte tijd in een wicht met taalgebruik waarvan je oren gaan klapperen. Al snel blijkt dat ze bezeten is en dus laat de familie een priester komen om de demon uit te drijven. Zo makkelijk is dat natuurlijk niet. De film toont wat angstige momenten, maar staat met name bekend om diens weerzinwekkende scènes. Het volledig draaien van een hoofd om zijn as is er daar eentje van.

The Strangers: Prey at Night

Nog een van die welbekende tradities van Halloween is het verkleden. Op deze feestdag kun je zijn wie je wilt, van clown tot mummie tot grafkist (ik noem maar iets), alles is mogelijk. Je kunt natuurlijk ook met een groepje vrienden een masker op doen en aan het moorden slaan. Dat is de kern van The Strangers: Prey at Night. Een familie is vakantie aan het vieren op een vakantiepark. Daar betrekt het gezin een camper om zo van wat welverdiende rust te genieten. Een aantal mensen vindt die rust echter niet zo welverdiend en zet een masker op alvorens met wapens richting de familie te gaan. Wat volgt is een kat-en-muisspel, dat heerlijk wegkijkt op een donkere oktoberavond.

https://www.youtube.com/watch?v=DxOHhAV4lAc

Monster House

Mocht je nou kinderen hebben rondlopen, dan zijn de bovenstaande vier films misschien niet zo handig om te bekijken. Tenzij je het leuk vindt om voor een leven lang therapie te betalen, kan natuurlijk. Monster House is de meer kindvriendelijke versie die nog steeds heerlijk is om te kijken tijdens het vieren van Halloween. Deze animatiefilm heeft drie kinderen in de hoofdrol die langzaam door krijgen dat er iets vreemds is aan het huis van een van hun buren. Het lijkt wel of een monster zich daar verstopt houdt. Of is het toch het huis zelf..? Deze film biedt de spanning die deze dag nodig heeft, zonder je kinderen daarbij te traumatiseren.


Nu zijn er ontzettend veel dingen die je kunt doen tijdens Halloween, zeker nu de feestdag ook in Nederland een heus dingetje begint te worden. Misschien staan films wel helemaal niet op je prioriteitenlijst en heb je iets heel anders te doen, of ga je een film kijken die hier niet op staat. Laat het ons weten!