Videogames kunnen slechte invloed hebben

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Videogames kunnen slechte invloed hebben

Videogames worden vaak als schuldige aangewezen bij ernstige sociale gebeurtenissen. Een artikel uit Neurology Now van deze maand meldt dat gamen inderdaad een slechte invloed kan hebben op adolescenten. De invloed op hun brein zou kunnen leiden tot verslaving, invloed hebben op algemene ontwikkeling en kan sociale activiteit verslechteren.

Volgens dr. David Greenfield, assistent-hoogleraar aan de Connecticut School of Medicine en grondlegger van het centrum voor Internet Technology Addiction, worden gamers geconfronteerd met een shot dopamine wanneer zij gamen. Dit kan echter leiden tot de productie van minder productie van de stof op de langere termijn in de hersenen. Greenfield vergeleek het beloningssysteem van videogames (continu spelen om een hogere score te halen of een vijand te doden) met dat van een gokautomaat. Ouders worden geadviseerd om op te letten op wat hun kinderen spelen, grenzen te stellen en te blijven communiceren.

Het is echter niet alleen maar slecht nieuws: videogames zullen een ander effect hebben op elk individu. In sommige gevallen kan het zelfs een positief effect hebben op de effectiviteit van multitasken, visuele interpretatie en het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken. Volgens dr. Tom Hummer, assistent-hoogleraar aan de Indianapolis School of Medicine, is het belangrijk om te weten wat je kind doet. Kinderen met een gezond sociaal leven zouden bijvoorbeeld minder vaak restricties nodig hebben. Hummer: “Vragen wat het effect van videogames is, is als vragen wat de effecten zijn van het eten van voedsel. Verschillende games hebben verschillende effecten. Ze kunnen voordelen of nadelen hebben, afhankelijk van waar je naar kijkt”.