Verloren gewaande Duke Nukem-game opgedoken

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Verloren gewaande Duke Nukem-game opgedoken

Hoewel Duke Nukem: Critical Mass een release zag voor de Nintendo DS, zou er ook een PSP-versie aankomen. Omdat er niets meer van die game vernomen werd, ging men ervan uit dat de game geannuleerd was. Totdat de game een paar dagen geleden opdook in de Amerikaanse Library of Congress.

Duke Nukem: Critical Mass is al jarenlang beschikbaar voor de DS en wordt over het algemeen beschouwd als een (middel)matige game. Er was een PSP-versie in ontwikkeling maar sinds de overname van de Duke Nukem-licentie door Gearbox Software is er niets meer van de game vernomen, totdat Dave Gibson de zowat volledig complete game in de US Library of Congress vond. De PSP homebrew-community probeert er nu voor te zorgen dat de game door middel van fans toch nog het daglichtĀ zal zien.

ā€œHet ervoor zorgen dat mensen die niet de eigenaar zijn van de software het mogen hebben en eraan mogen sleutelen is altijd een moeilijke horde om te nemen. De wettelijke en logistieke problemen die het met zich meebrengt zal continue blijken terwijl de game verplaatst zal worden. Ik hoop dat de toenemende interesse in het onderzoeken van software zoals dit ervoor zal zorgen dat dit in de toekomst makkelijker zal gaan. Voorlopig zal de code worden opgeslagen in een digitaal archief en zal de fysieke disk in een temperatuur-geregelde omgeving worden opgeslagenā€, aldus Gibson in een online-post over digitale bewaring.

Het Amerikaanse Library of Congress is een van de weinige plekken ter wereld waar digitale kostbaarheden worden verzameld en opgeslagen voor latere generaties. Ondanks dat gaming een nog relatief jong medium is, zijn er door de jaren heen veel dingen voor eeuwig kwijt geraakt of stuk gegaan en het Library of Congress hoopt dit tegen te gaan. OndertussenĀ kun je de vragen stellen “wie heeft de game toegevoegd?” en “hoe komt men erbij om naar Duke Nukem: Critical Mass te zoeken?”.