Van NX tot Nintendo Switch

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Van NX tot Nintendo Switch

De Nintendo-fan in mij ging volledig door het lint van enthousiasme toen Nintendo bekendmaakte eindelijk de NX te onthullen. Na maanden van teasen en geruchten had ik al een aardig beeld opgebouwd van wat we mogelijk konden verwachten en ik zag er naar uit om te zien wat de Japanse studio voor ons in petto had. Donderdag om vier uur was het moment dan eindelijk daar en onthulde het bedrijf de Nintendo Switch. Hoewel de trailer veel informatie bood en duidelijk maakte hoe het apparaat eruit gaat zien, merk ik bij mezelf dat ik nog niet volledig overtuigd ben.

Het lijkt erop dat ik hier niet de enige in ben. Na de trailer ontplofte social media even met allerlei mensen die hun zegje hadden over het nieuwe apparaat. Vooralsnog lijkt het zich een beetje in twee kampen te verdelen: mensen die enorm enthousiast zijn en mensen die vol vragen zitten. Ikzelf kan me tot de laatste groep berekenen.

opinie_van-nx-tot-nintendo-switch 001

De Nintendo Switch maakt de afstand tussen console en handheld kleiner door deze in een enkel systeem te stoppen. Zo kunnen je makkelijk switchen (pun intended) tussen thuis gamen en vervolgens op reis verder te spelen. Doordat de studio diverse iconische franchises heeft die een splitsing maken tussen console en handheld biedt dit ook de unieke mogelijkheid voor spelers van beiden om deze op één apparaat te spelen, in plaats van je hele huis vol te bouwen met diverse systemen om zo alles te kunnen spelen.

Het idee op zich moet ik absoluut prijzen, het is namelijk iets volledig nieuws en biedt veel mogelijkheden. Nee, inderdaad wat grafische pracht betreft zal deze waarschijnlijk niet de kracht hebben van de PlayStation en Xbox, maar dat is ook niet wat Nintendo wil bereiken. Zij richten zich in de ontwikkeling van apparaten daadwerkelijk op vernieuwing dat de gamewereld op zijn kop moet gaan zetten. Iets wat met de onthulling van de Nintendo Switch zeker gelukt lijkt te zijn.

opinie_van-nx-tot-nintendo-switch 002

Hoewel ik als fan ook zeker het vertrouwen in het bedrijf heb zijn er nog veel onbeantwoorde vragen waardoor ik mijn conclusie nog niet helemaal heb kunnen trekken. Eén van die vragen is bijvoorbeeld hoe lang het apparaat als handheld gebruikt kan worden als je kijkt naar de batterijduur. De 3DS kun je namelijk toch een behoorlijk aantal uur op spelen en is daardoor perfect voor op reis. Ik vermoed echter dat de Switch behoorlijk wat van de accu vraagt. In de trailer zien we mensen die op reis spelen, buiten met vrienden spelen en hem overal mee naartoe nemen. Iets wat niet heel erg praktisch is als de batterij bijvoorbeeld maar drie uur mee gaat.

Op vrijdag werden er nog twee nieuwe dingen bekendgemaakt over de Nintendo Switch, goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de Switch Unreal Engine 4 gaat ondersteunen. Een engine die door veel ontwikkelaars wordt gebruikt om hun games te maken. Door dit te ondersteunen gooit het bedrijf het systeem open voor een enorme diversiteit aan ontwikkelaars, wat het aantal games die uit kunnen komen ervoor ten goede zal komen. Een minder bericht dat bekend werd is het feit dat de Switch geen backwards compatibility zal hebben. Iets wat op zich niet gek is, gezien er gebruik gemaakt zal worden van cartridges, maar Nintendo’s apparaten sierden hier altijd mee. Je kon altijd de games van de vorige generatie nog op de nieuwe console spelen. Een soort vriendschappelijk gebaar wat helaas niet in het nieuwe systeem beschikbaar is.

opinie_van-nx-tot-nintendo-switch 003

Ik zal eerlijk zijn, hoewel Nintendo met de Switch precies laat zien wat het bedrijf allemaal gezegd heeft en voor ogen had, was ik na de onthulling toch behoorlijk teleurgesteld. Ik ben namelijk een van de drie mensen in Nederland die wel een Wii U heeft staan en voor mijn gevoel doet deze eigenlijk hetzelfde als de Switch, alleen op een enorm primitief level. Voor mijn gevoel is die innovatie dus niet zo heel spectaculair, maar proberen ze alsnog de ideeën van de Wii U uit, ditmaal dan met betere en uitgebreidere mogelijkheden.

Toch is er één ding dat me opgevallen is en me eigenlijk weer volledig gerustgesteld heeft: het enthousiasme van grote ontwikkelaars. Elk van hen is lyrisch over het apparaat en ze kunnen niet wachten om er games voor uit te brengen. Ik ben dan ook van mening dat wij nog niet op de hoogte zijn van andere mogelijkheden van het systeem die ervoor zorgen dat deze bedrijven zo enthousiast zijn. Helemaal overtuigd ben ik nog niet, maar ik heb er vertrouwen in dat Nintendo weet wat zij doen met dit systeem en hopelijk kan het bedrijf mij, en alle andere sceptici, de komende maanden nog volledig overtuigen.