Update: Spielberg vindt Netflix-films Oscar onwaardig

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Update: Spielberg vindt Netflix-films Oscar onwaardig

Regisseur Steven Spielberg wil dat Netflix- en Hulu-films in het vervolg niet meer mee mogen doen met de Oscars. Hij vindt dat films die via deze platformen worden uitgebracht, niet in aanmerking horen te komen voor een Oscar-nominatie.

Update: In een bericht op Twitter haalt Netflix uit naar Spielberg over zijn uitspraak. De streaming-service maakt duidelijk dat ze met hun diensten meer mensen toegang geven tot films.

Netflix schrijft: “We houden van de film-industrie. Hier zijn nog meer dingen waar we van houden: mensen die geen geld hebben voor of toegang hebben tot een bioscoop, toegang tot films verschaffen; iedereen, overal laten genieten van nieuwe releases op hetzelfde moment en filmmakers manieren geven om hun kunst te delen. Geen van deze dingen sluit elkaar uit.”

Orgineel bericht: Tegenover IndieWire laat Spielberg weten zich de komende tijd hard te willen maken voor bioscoopfilms als het gaat om Oscar-nominaties. Hij vindt dat er een groot verschil zit tussen een film in de bioscoop kijken en via een streamingdienst en dat films die voor streaming gemaakt worden niet thuishoren bij de Oscars. Spielberg hoopt dat andere prominenten uit de filmindustrie hem steunen om dit te bewerkstelligen.

Zijn reactie volgt op de Oscar-nominaties voor de film Roma, die drie van de felbegeerde prijzen won. De film was eerst drie weken in de bioscoop te zien, waarna de film ook op Netflix beschikbaar werd. Het blijkt voor Netflix moeilijk om films in de bioscopen te krijgen, omdat de streamingdienst haar films ook zo snel mogelijk via Netflix beschikbaar wil maken. Daar zijn bioscopen niet zo blij mee.

In april staan er weer vergaderingen gepland om de Oscars te bespreken, het is goed mogelijk dat Spielberg’s voorstel dan officieel besproken gaat worden.