Update: Bericht met vreemde tekens doet PlayStation 4 crashen

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Update: Bericht met vreemde tekens doet PlayStation 4 crashen

Onlangs werd bekend dat gebruikers hun PlayStation 4 moesten resetten naar de fabrieksinstellingen vanwege een bericht met speciale tekens. Hierdoor raken spelers al hun kostbare gegevens kwijt. Sony heeft echter ondertussen een reactie aan VG247 gegeven.

Update 2: In plaats van te wachten tot de volgende software-update, geeft Sony aan het probleem inmiddels al verholpen te hebben. In de onderstaande tweet geeft het bedrijf bovendien aan hoe gebruikers die het bericht geopend hebben de problemen makkelijk op kunnen lossen.

Update: In het originele nieuwsbericht is te lezen dat een bericht met de Spaanse tekst “Juegas?” voor grote problemen zorgde. Iedereen die dit bericht opende kon zijn kostbare data vaarwel zeggen. Ondertussen heeft Sony echter gereageerd per mail tegenover VG247.

In de reactie liet Sony weten dat ze op de hoogte zijn van de situatie en dat ze via een software-update dit probleem willen oplossen. Over eventuele gevolgen voor de dader(s) repte het bedrijf geen woord.

Originele bericht: Het probleem begon toen een nietsvermoedende Rainbow Six: Siege-speler en zijn team een wel heel vreemd bericht kregen. Hierin stuurde een onbekende gebruiker berichten met de Spaanse boodschap: “Juegas?” oftewel “Jij speelt?” naar tegenspelers. Degenen die vervolgens dit bericht openden, werden gedwongen om hun PS4 te resetten naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor raken slachtoffers al hun data kwijt. Zij die het bericht ontvingen, maar niet openden, konden via “Database reconstrueren” in de veilige modus hun data terughalen.

Wanneer we onderaan het Reddit-bericht kijken, komen we ook achter de beweegredenen van de makers van dit bericht. Trigz34th en bj19501067bj begonnen namelijk met het verspreiden van deze berichten en zij zitten nu bijna in de Diamond-klasse.

Aan iedereen die niet het slachtoffer wil worden van deze praktijken wordt aangeraden om de privacyinstellingen van je PS4 te veranderen. Door ervoor te kiezen om alleen berichten van vrienden te ontvangen, verklein je de kans dat je dit malafide bericht ontvangt.

De nieuwssite Kotaku vroeg aan Sony om te reageren op de situatie, maar tot nu toe zonder resultaat.