Until Dawn

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Until Dawn

De filmwereld is er inmiddels mee verzadigd geraakt: horrorfilms, vooral slashers. die de een na de andere cliché benutten. In veel gevallen betreft het een groepje jongeren die een idyllisch hutje in the middle of nowhere betrekken, zich niet beseffende dat diezelfde nacht onheil ze zal treffen. De groep bestaat vaak uit een atleet, een dom blondje, een studiebol, een scepticus en ten slotte een persoon die ondanks alles weet te overleven terwijl de rest het loodje lijkt te leggen, allemaal door de hand (of mes) van een psychopaat. Je ziet alles van mijlenver aankomen en vraagt je dan ook af wat die mensen bezielt dat ze zulke domme beslissingen maken. De vraag die dan rijst is: wat zou jij dan doen als je in zijn of haar schoenen zou staan? Supermassive’s Until Dawn voor de PlayStation 4 plaatst jou in die schoenen.

Until Dawn borduurt namelijk voort op het principe van de ‘studenten in een hutje’ slashers die ooit de bioscopen wisten te domineren. De game draait namelijk om acht jongeren die vast komen te zitten in een verblijf in de bergen. Als vlot nemen de gebeurtenissen bloedstollende vormen aan, bevestigend dat ze niet alleen zijn. Vanaf dit punt is er nog maar één ding dat telt: overleven tot de volgende dag. Wie de nacht overleeft, dat ligt in dit geval aan jou als speler.

Until-Dawn-1

Until Dawn draait namelijk geheel om het maken van keuzes; keuzes die uiteindelijk allemaal invloed hebben op de uitkomst van het verhaal. En dat de vraagstukken in de game niet altijd even makkelijk zijn, dat moge duidelijk zijn. Want wat doe je als het leven van twee van je vrienden in jouw handen ligt? Voor wie kies je? En wat zou je doen als zij het beide kunnen overleven, maar daar wel tegenover staat dat jij het ultieme offer ervoor moet brengen? Niets is zo simpel als het lijkt en iedere keuze kan in de loop van de tijd vergaande gevolgen hebben, allemaal mogelijk gemaakt door het gebruik van de Butterfly-Effect Interface.

Supermassive belooft er een waar spektakel van te maken, niet alleen qua verhaal maar ook qua grafische vormgeving. Until Dawn wordt ontwikkeld op de beproefde Killzone Shadowfall-engine, waardoor we er vrij zeker van kunnen zijn dat de game de kracht van je PlayStation 4 weer behoorlijk op de proef zal stellen. Ook aan het acteertalent zou je je niet moeten storen, gezien er een heuse Hollywood-cast aan te pas is gekomen om een natuurlijke en realistische beleving te bieden.

Until-Dawn-2

Liefhebbers van films zoals Halloween, The Texas Chainsaw Massacre en soortgelijke slashers lijken eind volgende maand behoorlijk aan hun trekken te komen, mits ze een PlayStation 4 bezitten. De game staat namelijk voor 26 augustus op de planning en zal exclusief op de current-gen console van Sony verschijnen. Dus vraag jezelf af: ben ik bereid om de allesbepalende keuzes te maken? Is je antwoord daarop ja, koop dan maar vast popcorn en een voorraadje Pampers en bereid je maar vast voor op het bloedstollende avontuur genaamd Until Dawn.