Uncharted: The Lost Legacy

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Uncharted: The Lost Legacy

Ondanks dat het laatste avontuur van Nathan Drake echt achter ons ligt, weet Naughty Dog zichzelf goed bezig te houden. Terwijl een groot team van de studio werkt aan het nieuwe avontuur van Joel en Ellie in The Last of Us 2, bleek een klein groepje binnen de studio andere plannen te hebben. Want waarom stoppen met Uncharted als de wereld nog rijk is aan verhalen? Het resultaat daarvan is Uncharted: The Lost Legacy en wij mochten afgelopen week al een kleine blik werpen op de game.

Voordat we beginnen over het bijzondere avontuur van Chloe en Nadine, willen we wel een kleine waarschuwing geven. Dit en volgende artikelen over Uncharted: The Lost Legacy zullen lichte spoilers bevatten met betrekking tot de gebeurtenissen van Uncharted 4. Nu de game al meer dan een jaar in de winkels ligt, moet dat wel kunnen. Afin: je bent gewaarschuwd.

Uncharted: The Lost Legacy 
 Pixel Vault

Een bijzonder duo

Naughty Dog was redelijk duidelijk met de afsluiting van Uncharted 4: A Thief’s End. Het verhaal van Nathan Drake is nu echt afgelopen en dat moeten we maar voor lief nemen. De tijd dat Nathan door bossige gebieden trekt om huursoldaten te ontwijken en schatten te vinden, ligt echt achter ons. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de studio klaar is met de serie, want zoals het spelers kan beamen zijn er genoeg kleurrijke karakters te bekennen in het universum. In The Lost Legacy staan twee bijzondere dames centraal en die vormen wel een heel bijzonder duo: Chloe Frazer en Nadine Ross.

Chloe kennen we natuurlijk al sinds de avonturen van Nathan in Azië in Uncharted 2: Among Thieves. Hoewel ze zeker haar mannetje weet te staan, is Chloe in het algemeen geen leider. In plaats daarvan maakt ze liever deel uit van een crew, zodat ze makkelijk de benen kan nemen wanneer het haar iets te gevaarlijk wordt. Overlevingsinstinct zullen we het maar noemen.

Uncharted: The Lost Legacy 
 Pixel Vault

Nadine Ross is daarentegen een complete tegenpool van Chloe. Haar kennen we uit Uncharted 4: A Thief’s End, waarin ze leiding gaf aan de huurlingen van Shoreline. Dat liep echter niet allemaal volgens plan, want wanneer het verhaal van The Lost Legacy begint, is Nadine al uit het familiebedrijf gezet en probeert ze weer een naam voor zichzelf te maken.

De Tusk van Ganesh

Al deze avonturen brengen het tweetal uiteindelijk samen in India. Daar is Chloe namelijk op zoek naar de Tusk van Ganesh, een oud en legendarisch artifact dat in handen dreigt te vallen van Asav. Voornamelijk bekend als een rebellenleider in India probeert Asav het land weer terug te brengen naar de oude orde van een strikt regime en hij wil daarbij best over lijken gaan om de Tusk te bemachtigen. Al snel blijkt dat er echter ook nog een persoonlijke reden achter Chloe’s zoektocht zit.

Uncharted: The Lost Legacy 
 Pixel Vault

Een heel leger in je eentje aanpakken lukt nooit, dat heeft ze wel in haar tijd met Nathan gezien en dus moet ze hulp inschakelen. Hulp die ze uiteindelijk vindt bij Nadine Ross, hoewel dat zeker niet zonder slag of stoot gaat. Want hoewel de twee een gezamenlijk doel hebben, liggen ze lang niet altijd op één lijn. Dat blijkt wel uit het gekibbel zo nu en dan tussen de twee. Aan de andere kant geeft het wel een fijne dynamiek die we al een tijdje niet hebben gezien in games: twee sterke, vrouwelijke karakters die samen de hoofdrol delen. Een heel andere dynamiek dan tussen bijvoorbeeld Nathan en zijn vertrouwde kompaan Sully.

Meer van hetzelfde

Dat de hoofdpersonages en de daarbij behorende dynamiek is veranderd, betekent echter niet dat de kern van de serie veranderd is. Een gezonde combinatie van verhaal, ontdekken en vechten staat nog altijd centraal en daar is natuurlijk niets mis mee. Waarom zou je iets gaan veranderen als het de afgelopen tien jaar goed heeft gewerkt (Uncharted: Drake’s Fortune verscheen in november tien jaar geleden).

Of je nou aan een metershoge toren hangt te bungelen en van randje naar randje springt, of een paar huursoldaten rake klappen verkoopt: het voelt allemaal hetzelfde als in Uncharted 4. Het enige dat echt nieuw is, of in ieder geval duidelijker aanwezig is, is het lockpickingsysteem dat Naughty Dog in de game heeft gestopt. Voor het eerst te zien tijdens een presentatie op PSX zagen we Chloe een deur ontgrendelen, waarbij spelers zelf de pinnetjes moesten bewegen.

Uncharted: The Lost Legacy 
 Pixel Vault

Toch moet je er niet vanuit gaan dat je deur na deur aan het openbreken bent, zo vertelde Scott Lowe van Naughty Dog gedurende de presentatie. Dit lockpickingsysteem zal namelijk vooral gedurende je tijd in de open velden worden gebruikt om voorraadkisten te openen van Asav’s leger. Hierin zul je wapens, munitie en zelfs gevonden schatten terug vinden. Niet even spannend als de originele ideeën, maar het is wel een leuke toevoeging.

Wat ruist er door het struikgewas

Uncharted is door de jaren heen bekend geworden om de enorme set pieces die we voorbij zagen komen. Instortende tempels, zinkende cruiseschepen en actievolle achtervolgingen door nauwe straatjes: ze staan nog altijd op het netvlies gebrand. Toch koos Naughty Dog ervoor om in Uncharted 4 plots een grote open omgeving te stoppen tijdens de game’s tijd in Madagascar. Daarbij kon je voor het eerst gaan en staan waar je wilde met je 4×4, zonder aan een vaste route vast te houden.

Uncharted: The Lost Legacy 
 Pixel Vault

Dat lijkt in de smaak te zijn gevallen, want dat soort omgevingen komen ook in Uncharted: The Lost Legacy weer terug. Alleen deze keer een slagje groter: het gebied dat we tijdens de hands-on-middag te spelen kregen, was qua oppervlakte groter dan het complete Madagascar-level uit deel 4. Of er meer van dit soort gebieden in de game zullen zitten, werd niet direct duidelijk, maar we hebben het stiekeme vermoeden van wel. Het lijkt immers een prachtige oefening voor wat er met The Last of Us 2 kan gaan komen.

Met het grote gebied krijg je als speler ook een stuk meer vrijheid in wat je gaat doen. Want hoewel er in Madagascar genoeg ruimte was, leek het uiteindelijk nog steeds op een uitgestippelde route. Dat gevoel laat het team met The Lost Legacy varen, want gedurende onze demo mochten we zelf een route bepalen. De game gaf een hint waar je het beste heen kon gaan, maar daarna mocht je het zelf uitzoeken.

Tempels in alle soorten en maten

Dat betekende niet alleen dat er links en rechts hoopjes vijanden waren verspreid over het level. Er waren namelijk echt nuttige dingen te doen, inclusief het verzamelen van extra schatten en het ontdekken van meerdere tempels. Of de tempels ook daadwerkelijk allemaal wat nuttigs hebben te bieden, blijft maar de vraag. Sommige tempels hebben alleen een kleine schat aan het einde, terwijl andere het verhaal ook echt vooruit brengen.

Uncharted: The Lost Legacy 
 Pixel Vault

Daarbij heeft Naughty Dog zelf al aangegeven dat er meer focus komt te liggen op grotere puzzels, waarbij je zelf fysiek aan de slag zult moeten. Een van de puzzels die we daarbij te spelen kregen was een puzzel waarbij je over verschillende platformen moest springen, terwijl grote beelden met enorme wapens links en rechts klappen uitdeelden. Een gigantische puzzel die ook nog eens meerdere keren in verschillende formaten terug kwam, waarbij de laatste echt tot nadenken wist aan te zetten.

Geen DLC maar een spin-off

Hoewel The Lost Legacy nog op veel plekken als DLC wordt bestempeld, is de game in mijn ogen een heuse spin-off van het origineel. De kern is behouden gebleven, maar de karakters en de omgevingen zijn veranderd. Helemaal prima, want dat hoeft niet te zeggen dat het de naam van de serie geen eer aan doet (in tegenstelling tot sommige andere games…).

Daarbij krijg je een compleet pakket, want ook aan de multiplayer is gedacht. Nu komt dit niet in de vorm van een compleet vernieuwde multiplayer. Naughty Dog heeft er namelijk voor gekozen om de prima multiplayer uit Uncharted 4 te bundelen met de game, inclusief alle verschenen DLC. Als bijkomend voordeel kun je ook nog cross-play met mensen uit Uncharted 4 spelen. Mochten je vrienden dus die game hebben, maar jij niet, dan kun je alsnog met ze online aan de slag.

Uncharted: The Lost Legacy 
 Pixel Vault

Uncharted: The Lost Legacy ligt op 23 augustus in de winkel, exclusief voor de PlayStation 4. De game zal voor 39,99 euro over de toonbank gaan. Volgens ons een zeer schappelijke prijs voor wat Naughty Dog gaat aanbieden.