Ubisoft niet blij met bemoeienis Vivendi

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Ubisoft niet blij met bemoeienis Vivendi

Entertainment-gigant Vivendi heeft zeer recentelijk 6,6% van Ubisofts aandelen gekocht. Sommige mensen bij Ubisoft, waaronder topman Yves Guillemot, zijn daar niet zo blij mee en zweren dat ze zo onafhankelijk mogelijk proberen te blijven.

Vivendi is een grote kracht in de wereld van de entertainment en had tot een paar jaar geleden 61% van de aandelen van Activision-Blizzard in handen. Met de aankoop van een portie van Ubisofts aandelen lijkt Vivendi zich weer in de gaming-wereld te plaatsen, al lijkt Ubisoft daar niet helemaal blij mee. Vivendi heeft voor €140,3 miljoen 6,6% van Ubisofts aandelen gekocht. Lang niet genoeg om het recht te hebben om Ubisoft rond te commanderen, maar het Franse bedrijf blijft waakzaam dat dit niet zal gebeuren. Een interne email is verstuurd naar alle werknemers waarin Ubisoft CEO Yves Guillemot zijn zorgen uit. Hij noemt de actie van Vivendi “onnodig en niet welkom”, aangezien Vivendi volgens hem op een agressieve wijze bedrijven in de entertainmentindustrie probeert op te slokken.

“Onze intentie is altijd geweest om onafhankelijk te blijven. Dat heeft ons in de afgelopen 30 jaar goed gedaan: we konden innoveren, risico’s nemen en franchises creëren waar onze fans van houden. We zullen vechten om onafhankelijk te blijven. We moeten noch deze situatie, noch alle acties van Vivendi of andere partijen, ons af laten leiden van onze doelen. Onze beste verdediging is om te blijven doen wat we altijd al hebben gedaan. De beste games en ervaringen in gaming leveren.”

Wie weet blijft het bij die 6,6%, maar de kans bestaat dat Vivendi de portemonnee opentrekt en met het benodigde bedrag voor een meerderheid over de brug komt. Maar zelfs dan hoeft het niet te betekenen dat Vivendi alles gaat dicteren wat Ubisoft moet doen. In het contract met Activision-Blizzard had Vivendi ook vrijwel niks te zeggen over Blizzard, om hun werkfilosofie te waarborgen.