Twee Guild Wars 2 ontwikkelaars ontslagen om publieke discussie

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Twee Guild Wars 2 ontwikkelaars ontslagen om publieke discussie

Twitter is voor de games industrie erg belangrijk. Het geeft grote en kleine ontwikkelaars een goed platform om snelle updates te geven en tegelijkertijd geeft het de gamers een directe link naar de maker van hun favoriete games. Dat dit directe contact soms uit de hand kan lopen, is wederom gebleken uit de discussie die laatst uitbrak rondom Guild Wars 2.

Tijdens de afgelopen paar dagen vlogen de spetters er van af tussen een vrouwelijke ontwikkelaar van Guild Wars 2, Jessica Price, en YouTuber Deroir in een discussie op Twitter. De discussie liep echter zo heet op dat het bestuur van het ontwikkelaars team het gepast zag om Price te ontslaan. Zij vloog echter niet als enige de deur uit, want medewerker Peter Fries kreeg dezelfde behandeling nadat hij openbaar zijn collega ondersteunde.

Het hele voorval begon op 3 juli, waar Price een boekje open deed over de moeilijkheden van het creëren van een goede verhaallijn in een MMORPG. Deroir begon zich hierna te mengen in de discussie en gaf zijn visie op de problemen die Price hier te kennen gaf. Dat Price hier niet van gecharmeerd was, bleek uit de volgende Tweet waarin Price duidelijk maakt dat zij zich gekleineerd voelt:

Hier bleef de discussie echter niet bij en later werd er links en rechts ook gescholden. Het werd al snel duidelijk dat de discussie rondom game-design en de valkuilen hier rondom al snel een welles-nietes-verhaal werd rondom seksisme en gender-rollen in de games industrie. Peter Fries verdedigde Price door te zeggen dat Price nooit gevraagd had om feedback, al deed dit weinig om de boel te sussen. Op 5 juli deed de president van ArenaNet, Mike O’Brian, een uitspraak op het officiële forum, waarbij hij sprak over een onacceptabele aanval op de community door deze ontwikkelaars. Als gevolg voor hun acties zijn de personen in kwestie ontheven van hun functies.