Trust GXT 880

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Trust GXT 880

Vorige week bespraken we al de GXT 177, een ambidextere gaming-muis van Trust. Een goede muis is namelijk het halve werk en een goede muis bleek de GXT 177 dan ook te zijn met een score van 82. De andere helft van je uitrusting om games te besturen is natuurlijk je toetsenbord. Ook daar biedt Trust uitkomst in met een serie aan gaming-toetsenborden. Ik ben de afgelopen weken aan de slag gegaan met de Trust GXT 880, een mechanisch gaming-toetsenbord, met de vraag of het toetsenbord een waardige aanvulling is op jouw arsenaal.

Lekker simpel

Het krijgen van pakketjes is altijd leuk, zeker als je weet dat er iets tofs in zit zoals een toetsenbord. Het wordt nog leuker als een pakketje zwaarder aanvoelt dan verwacht, en dat was ook het geval met het toetsenbord. Het toetsenbord is lekker robuust en voelt stevig aan. Trust heeft daarbij gekozen voor een kunststofbehuizing met matte afwerking waardoor het toetsenbord niet snel bedolven wordt onder vlekken en makkelijk schoon te houden is. Het design is verder lekker compact en het is voorzien van een bescheiden Trust Gaming-logo boven de bekende pijltjestoetsen. Het toetsenbord wordt aangesloten middels een braided kabel van 1,70 en is dus opgewassen tegen de nodige wrijvingen en knagende beesten, afhankelijk van hoe hard er geknaagd wordt..

Trust GXT 880

Het toetsenbord is verder niet voorzien van veel toeters en bellen en is lekker simpel gehouden. Alle toetsen, inclusief numpad, zijn binnen handbereik. Het enige wat nog in de buurt van een toeter of bel komt, is de backlighting. Het toetsenbord is voorzien van verlichting achter de toetsen en van de toetsen zelf. Het licht is niet in kleur te veranderen en is standaard wit. Wel kun je zelf een profiel uitkiezen, maar ook die keuze is vrij simpel gehouden. Je hebt namelijk de keuze uit vast licht, pulserend licht, een heuse lichtshow die meer dient als demonstratie en je hebt tot slot de keuze om zelf toetsen te selecteren die oplichten. Alle profielen kunnen op vier verschillende lichtintensiteiten ingesteld worden. De lampjes zijn dan ook meteen het meest catchy aan het design. Ik kan het minimalistische design zeker waarderen, maar meer opties voor het instellen van de lampjes waren zeker welkom geweest. De lampjes vallen nu mooi samen met de simpliciteit van het toetsenbord, maar waren in mijn ogen beter uit de verf gekomen als ze een contrast hadden kunnen opwekken door meer kleuren of profielen te bieden.

Slim toetsenbord

De Trust GXT 880 is dus lekker simpel van buiten, maar er zijn zeker wat leuke dingen te doen met het toetsenbord. De matzwarte knoppenkast bezit namelijk on-board geheugen. Dat wil zeggen dat het toetsen opslaat die je instelt. Een van de features die hier gebruik van maakt, kwam net al aan bod. Je kunt namelijk naar eigen inzicht zes lichtprofielen instellen die op het toetsenbord worden opgeslagen en die je dus altijd kunt oproepen, ook op andere pc’s.

Trust GXT 880

Ook de vier macro-knoppen die de GXT 880 rijk is, maken gebruik van het on-board geheugen. De knoppen geven de mogelijkheid om met één druk op de knop verschillende acties te laten uitvoeren. Denk daarbij aan het activeren van verschillende abilities tegelijk of het gebruik van verschillende geneesmiddelen tegelijk. Om de knoppen en lichtjes naar eigen wens op te slaan, moet je zelf ook wel een beetje slim zijn. Je moet allereerst op het idee komen om de handleiding voor het instellen van de knoppen online op te zoeken, want deze is niet meegeleverd. Als je de handleiding eenmaal hebt, moet je net als bij een Ikea-kast de stappen nauwkeurig een voor een volgen. Een stukje software was hierbij zeker geen overbodige luxe geweest.

Wat verder wel nog slim is, is de knop voor de gaming-modus, waardoor de Windows-toets uitgeschakeld wordt en de macro-toetsen actief worden. Hierdoor verban je jezelf nooit meer midden in een game naar je bureaublad en kan je ongestoord en makkelijk op je macro-toetsen blijven rammen.

Van alle markten thuis

Trust GXT 880Terwijl ik deze review aan het tikken ben, bedenk ik me nog maar eens dat de GXT 880 niet zozeer een puur gaming-toetsenbord is, maar een toetsenbord dat van alle markten thuis is. De toetsaanslagen zijn heerlijk soepel, maar toch wordt je voorzien van de nodige feedback. De GXT 880 heeft een minimale trigger force van 30 gram en een operation force van 45 gram. Dit wordt bewerkstelligd door Trusts eigen GXT-White-switches. Dit zijn de componenten onder de toets die jouw vingervlugge toetsaanslagen doorgeven. Dit gebeurt met een reactietijd van 5ms. Om ervoor te zorgen dat er geen toetsaanslag gemist wordt, heeft het toetsenbord een polling-frequentie van 1000 Hz. Om het technische geheel af te maken, bevat de GXT 880 ook nog eens N-key rollover anti-ghosting, waardoor toetsaanslagen die gelijktijdig plaatsvinden gewoon geregistreerd worden.

De GXT 880 is een heerlijk toetsenbord dat voor gaming en dagelijks gebruik meer dan goed uit de verf komt. De adviesprijs bedraagt echter €119,99 en voor die prijs mist het toetsenbord toch net dat beetje extra gaming. Voor die prijs waren een stukje software voor de macro-toetsen, meer lichtfuncties en meer knoppen gericht op gaming zeker welkom geweest. De Trust GXT 880 kan ik op het gebied van type-comfort en design zeker aanraden, maar ben je op zoek naar wat extra’s of iets speciaals met de nodige toeters en bellen, dan ga je dat niet op deze allrounder van Trust terugvinden.