Tropico 6

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Tropico 6

Tegenwoordig zien we ze regelmatig op tv verschijnen: dictators. Deze narcistische leiders zijn vaak alles wat je je ergste vijand nog niet toewenst.  Toch weet Kalypso Media al vanaf deel 1 op een geniale manier een dictator neer te zetten. Met deel 6 doen ze dit nog eens dunnetjes over met aardig wat leuke toevoegingen. El Presidente is terug en hoe!

Als fan van het eerste uur heb ik de Tropico-serie flink zien verbeteren en veranderen. Zo weet ik inmiddels dat een carrière als dictator je razend populair maakt en/of ontzettend rijk. Alleen in de verhaallijn probeerde ik een soort van balans te vinden tussen populariteit en rijkdom, omdat dit nodig was voor enkele missies. In de vrije map daarentegen gingen mijn inwoners gebukt onder een streng regime waarin ik al het geld voor mijzelf hield.

Deel 5 in de serie miste veel elementen die wel aanwezig waren  in deel 4. Gelukkig maken een aantal van deze elementen hun terugkeer in nummertje 6.

Een brug te ver

Een van de nieuwe elementen is er een waarvan je je eigenlijk moet afvragen waarom deze niet eerder te vinden was in de serie. Je krijgt de mogelijkheid om een brug te bouwen om meerdere eilanden met elkaar te verbinden. Je hoofdeiland, waar je bijvoorbeeld je fabrieken bouwt, kun je verbinden met een eiland waar ontzettend veel grondstoffen te vinden zijn. Een ander eiland kan bijvoorbeeld dienen als toeristische trekpleister en weer een andere kun je gebruiken als een grote gevangenis.

Door verschillende omgevingen te creëren wordt de speler gedwongen om een andere managementstijl aan te nemen. In deel 5 kreeg je bijvoorbeeld een specifieke omgeving waarin je je gang kon gaan en waar je dus ook andere keuzes moest maken als er bijvoorbeeld weinig grondstoffen te vinden waren. Het bezitten en verbinden van meerdere eilanden is een slimme toevoeging omdat het je meer vrijheid geeft bij het vormgeven van je stad. In eerdere delen voelde ik me vaak verplicht om de helft van mijn eiland te besteden aan industrie waardoor ik minder toeristische trekpleisters kon plaatsen.

Tropico 6 
 Pixel Vault

Wereldvrede

Zoals vanouds krijg je deze keer ook weer met de verschillende groeperingen te maken die allemaal op je eiland aanwezig zijn. Zo zijn er onder andere de communisten die maar al te graag het Tropico behouden waarvan ze zo erg houden, de kapitalisten die het liefste zoveel mogelijk geld binnen harken met van alles en nog wat en de milieuactivisten die al flippen als je een papiertje laat vallen op straat. Naast de groeperingen krijg je ook te maken met de politieke spelletjes van andere landen. Grootheden zoals Amerika, Rusland, China en de Europese Unie willen maar al te graag meeliften op al je succes en zullen er alles aan doen om elkaar te dwarsbomen.

Waar je in deel 5 maar met vier groeperingen per tijdperk te maken kreeg, krijg je nu met alle groeperingen te maken. Zo wordt het dus een stuk lastiger om iedereen tevreden te houden. De keuzes die je maakt in dit nieuwste deel hebben daardoor een sterker effect op een groepering. Zoals in het vorige deel is er een leider per groepering die als contactpersoon dient. In deel 6 veranderen deze leiders per tijdperk, waardoor er dus veel meer dynamiek ontstaat. Zo is de ene leider voorstander van iemand een tweede kans geven en is een andere leider al beledigd als je een keer niet meewerkt.

Een dictator om op te bouwen

De Tropico-serie is en blijft natuurlijk een city-building simulator. Wat Tropico uniek maakt, is dat je eigenlijk constant bezig bent met het manipuleren of blij maken van je tegenstanders. Ditmaal moet je echt hard werken om opnieuw verkozen te worden tot El Presidente. De meerdere eilanden en het veranderen van het politieke klimaat zorgt ervoor dat je moet blijven aanpassen.

Tropico 6 
 Pixel Vault

Misschien wel een van de grappigste toevoegingen is het zogeheten Raid-systeem. Voorheen kon je natuurlijk al een grootmacht als de USA of de U.S.S.R. van binnenuit manipuleren, maar deze keer doen ze daar nog een schepje bovenop. Je kunt bijvoorbeeld een groep gespecialiseerde spionnen naar Amerika sturen om daar een aanslag te plegen. Door deze aanslag lijkt het bijvoorbeeld dat het Vrijheidsbeeld vernietigd is. Wat Amerika niet weet, is dat jij deze gestolen hebt en het laat lijken alsof het vernietigd is. Het gestolen Vrijheidsbeeld kun je vervolgens op je eigen eiland zetten en als replica bestempelen. Doordat er geen echt Vrijheidsbeeld meer te bewonderen is, zullen toeristen naar jouw eiland komen om de ‘replica’ te bewonderen.

Ook kun je bijvoorbeeld buurlanden intimideren of deze van binnenuit saboteren waardoor de populatie ontevreden wordt. Door dit te doen kunnen je eigen bewoners denken dat het niet eens zo slecht is op hun eigen eiland. Daarnaast gaat Tropico 6 met zijn tijd mee. Zo zijn er spionnen in de Koude Oorlog en hackers in het moderne tijdperk. Deze hackers kunnen bijvoorbeeld de beurs laten crashen. Deze kleine grappige mogelijkheden zorgen ervoor dat er genoeg opties zijn om je eigen speelstijl te zoeken.

Stem El Presidente

Naast de nieuwe toevoegingen worden er ook oude elementen geherintroduceerd. In Tropico 4 bijvoorbeeld kreeg je de mogelijkheid om toespraken te houden om zo de bevolking te beïnvloeden of gerust te stellen. Kies je voor de harde aanpak waardoor mensen meer belastingen moeten betalen en bij elk weerwoord de bak in gegooid worden of ben je de vredelievende leider die alle leefomstandigheden zo ideaal mogelijk wil houden? Tijdens de toespraken kun je zulke zaken beloven en vervolgens uitvoeren, of zoals een echte politicus deze niet uitvoeren.

Tropico 6 
 Pixel Vault

Ook krijgen spelers de mogelijkheid om de Tropico-vlag aan te passen, de villa te herplaatsen of de villa aan te passen door bijvoorbeeld een zwembad toe te voegen met een haai erin. Ook kun je het grondrecht in Tropico aanpassen. Ga je bijvoorbeeld toestaan dat gelijke sexen met elkaar kunnen trouwen of wil je de belastingen torenhoog hebben? Dan kun jij zelf die keuze maken.

Kies je meer voor de slechterik of ga je deze keer de goede kant van jezelf opzoeken? Er zijn genoeg opties om je eigen stijl te bepalen, waardoor Tropico 6 een erg vermakelijke game lijkt te worden. Ik kijk er in ieder geval naar uit om als El Presidente mijn volk het leven zuur te maken.

Tropico 6 komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en wordt verwacht in 2018.