Top 5 ondergewaardeerde games
Games komen in allerlei genres, bevatten diverse gameplaymechanieken en verschillen in het verhaal dat zij de speler vertellen. Het beoordelen van games, zowel door critici als spelers zelf, blijft toch nog altijd een mening. Iets waar je het niet mee eens hoeft te zijn.
Maar over het algemeen worden games toch vaak ingedeeld in ‘goed’ of ‘slecht’ en meestal is dit terug te zien in het aantal verkopen. Soms komen er toch uitzonderingen voor, games die lovende kritieken ontvingen, maar toch geen algemeen succes werden. Dit worden ook wel de ‘underrated games’ genoemd en in dit artikel zetten we vijf games voor je op rij die deze titel mogen dragen.
5: Alice: Madness Returns
Anders dan de meeste titels in de lijst kreeg het vervolg op de game ‘Alice’ juist de kritiek dat die niet innovatief genoeg was. Ontwikkelaar Spicy Horse zette in 2011 een gedurfde stap door een game te ontwikkelen die erg fantasierijk is, maar de speler ook het gevoel geeft in een soort psychedelische trip te zijn beland. Critici leken niet zo goed te weten wat ze moesten met de titel en waren wisselend in hun oordeel. Lovend over de artistieke sfeer van de game ten opzichte van het gebrek aan innovatieve gameplay.
Toch geven gamers die de titel gespeeld hebben aan dat het absoluut een hele goede titel is en GamesRadar zette het in de top 100 van ‘overlooked games’. Met name de sfeer binnen de game is iets wat veel genoemd wordt. Deze is duister, eng en op sommige momenten zelfs zeer verontrustend. De sfeer en de manier waarop deze is vormgegeven lijken Alice: Madness Returns de glans te geven waardoor fans de game als geweldig beschouwen.
4: Golden Sun: Dark Dawn
Dark Dawn is het derde deel binnen de Golden Sun-serie waarvan de eerste twee delen in 2001 en 2002 verschenen voor de Gameboy Advance. Destijds kregen beiden lovende kritieken en bouwden een trouwe fanbase op. Acht jaar later, in 2010, verscheen Dark Dawn voor de Nintendo DS. Opnieuw goed ontvangen, met name lovende kritieken over de graphics, puzzels en de battle-stijl. Maar dat mocht niet baten gezien de game nooit een commercieel succes werd. Waarom deze titel niet succesvol werd blijft natuurlijk de vraag, maar een aantal punten zullen hier zeker aan bijgedragen hebben.
Fans van de eerste delen zijn ook acht jaar ouder geworden en hadden mogelijk andere interesses of te weinig tijd. Daarnaast breidde Dark Dawn wel uit op de vorige delen, iets wat het lastiger maakte hem als nieuwkomer op te pakken. En laten we wel wezen: de meesten die een DS in handen hebben zijn vrij jonge kinderen, waarvoor deze titel niet bedoeld is.
Nog het meest spijtig voor fans is het einde. In beeld verschijnt namelijk de tekst ‘to be continued’… Gezien succes uitbleef zal een deel 4 hoogstwaarschijnlijk niet uitkomen en zullen fans met een cliffhanger blijven zitten.
3: Beyond Good & Evil
Beyond Good & Evil kreeg vlak voor de feestdagen van 2003 een release. Op zich een gunstige tijd waarin games vaak als cadeau’s worden gegeven, maar wat ook betekent dat er flinke concurrentie bestaat en Beyond Good & Evil werd in feite overschaduwd door andere releases, waaronder Tom Clancy’s Splinter Cell en Prince of Persia: The Sands of Time. Zelfs de mensen die betaald worden om hun mening te geven over een game, de critici, werden het niet helemaal eens over het oordeel van de titel.
In-game kruipen spelers in de huid van fotografe Jade die zich aansluit bij een groep rebellen om zo een wereldwijd complot te onthullen. De gameplay is heel divers en biedt naast een campaign een open wereld, diverse challenges, verschillende verzamelmogelijkheden en unieke personages en dialoog. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de game door velen wordt beschouwd als cult-klassieker. Toch schijnt een tweede deel in ontwikkeling te zijn dankzij vele smekende fans, maar daar is vrij weinig over bekend en het is niet duidelijk of deze daadwerkelijk een release gaat krijgen.
2: Psychonauts
In 2005 zag Psychonauts het levenslicht, maar helaas zonder al te veel succes. In dat jaar werd de game zelfs als schoolvoorbeeld gezien van ‘falende innovatieve games’. Hoewel de game momenteel vrij populair is als download en er een vervolg op de titel aan zit te komen, zorgde Psychonauts destijds bijna voor het faillissement van de uitgever.
Psychonauts vertelt het verhaal van de paranormaal begaafde jongen Raz, die vertrekt naar een kamp om daar zijn gaven te verbeteren. De gameplay wisselt tussen de ‘echte wereld’ van het kamp en de gedachtes van andere personages die het mogelijk maken angsten en herinneringen te overwinnen.
Critici waren met name lovend over de gameplay en diens innovativiteit en hij won zelfs een award. Toch werd de game geen succes en diverse mensen zoals de ontwikkelaars zelf en fans geven de schuld aan slechte marketing voor de titel, die uiteindelijk maar net iets meer dan 100.000 keer verkocht werd.
1: Ico
De eerste release van Ico was in 2002 voor de PlayStation 2, opnieuw een game met enorm innovatieve ideeën en gameplay, alom geprezen, maar toch niet van de grond komend in de gamewereld. De game draait rond een jongen, eveneens Ico geheten, die wordt geboren met hoorns. Dit wordt gezien als een slecht teken en de jongen wordt opgesloten in een groot kasteel. Terwijl hij daaruit probeert te vluchten ontmoet hij Yorda, die met hem meegaat. Het is de taak van de speler hen te helpen door het oplossen van diverse puzzels. Ico is echt de absolute nummer één als het gaat om de ‘underrated games’.
De titel werd helemaal de hemel in geprezen met gameplay ‘die zijn tijd ver vooruit was’. Ook werd Ico genomineerd voor diverse prijzen, waaronder ‘Game of the Year’ en diverse ‘Game Developers Awards’. Nog steeds wordt er door veel mensen over gesproken en er is nog steeds een solide fanbase. Team Ico is nu bezig met de ontwikkeling van The Last Guardian, een titel die als een soort spiritueel opvolger moet gaan dienen. Momenteel is de hype rondom deze game zo groot dat het er nu al op lijkt dat dit een veel groter succes zal gaan worden.
Dat is hem dan, de lijst met ondergewaardeerde games. Zoals in het begin al beschreven blijft het, ondanks dat velen het hierover eens zijn, een mening waar je het niet mee eens hoeft te zijn. Ben je het eens met deze lijst? Of mis je juist een game waarvan je vindt dat die erin had moeten staan? Laat het ons weten in de reacties.