Tijd voor een vervolg: Guacamelee

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Tijd voor een vervolg: Guacamelee

Sommige games zijn zo ongelofelijk tof dat je jezelf afvraagt waarom daar nooit een vervolg op is gekomen. Op het moment dat ze uitkwamen waren zowel critici als de ‘gewone gamers’ ontzettend lovend over de game, maar toch… Daar bleef het bij. Geen vervolg. In ‘Tijd voor een vervolg’ behandelen we games die eigenlijk gewoon een tweede deel verdienen, maar deze nooit kregen. Deze keer is het de beurt aan Guacamelee. Tijd om het masker van de luchador uit de kast te halen.

Ik kwam Guacamelee twee jaar geleden tegen tijdens de Steam Summer Sale. Ik had €1.50 bij elkaar gesprokkeld via het verkopen van CS:GO skins. Voor maar liefst 50 cent kon ik dit juweeltje op de kop tikken. Het werd mij al snel duidelijk waarom de recensies zo lovend waren. Er bleef voor mij maar één vraag over: Waarom is deze game 50 cent?!

Tele-novella voor machos

Het verhaal begint in een klein dorpje in diep Mexico. Je speelt als Juan Aguacate, die net terugkomt van lang weggeweest te zijn. Op de weg terug komt hij de dochter van El Presidente tegen, zijn eerste ware liefde. Zij spreken later die avond af om de uitgedoofde vlam tot nieuw leven te wekken.

Maar helaas, bij aankomst bij haar villa staat daar de duivel, El Charro. Ook hij is in de ban van haar schoonheid, of is er een groter, meer sinister plan? Hoe dan ook, El Charro steelt de liefde van Juan en hij is machteloos om er maar iets tegen te doen. Verslagen loopt hij terug naar het dorp en wordt daar geroepen door het beeld van de legendarische vrouwelijke luchador, Tostada.

Guacamelee 
 Pixel Vault

Van Tostada krijgt Juan een magisch luchador masker. Bij het aantrekken van dit masker wordt Juan zo machtig dat zijn hemd openscheurt. De wereld kan nu zijn mannelijke behaarde borst aanschouwen, terwijl hij de strijd aangaat met El Charro en zijn skelettenleger.

De piñata op de kop

Zoals het nu staat, lijkt het net alsof Guacamelee een melige tele-novella is, met een zoetsappige romance. Hoewel dit wel een beetje klopt, is Guacamelee meer dan dat. Wat Guacamelee een fantastisch spel maakt, zijn drie dingen: game mechanics, loepzuivere controles en een simplistische, maar prachtige animatie stijl.

Het idee achter Guacamelee is redelijk eenvoudig. Het is een metroidvania-achtige actie brawler met puzzel- en platform elementen. Het metroidvania aspect is te merken in bepaalde gebieden die eerst zijn afgesloten en later bereikbaar zijn na het verkrijgen van speciale worstel moves. Met behulp van deze moves maak je als speler je weg door puzzels en platform gedeelten.

gaucamelee 
 Pixel Vault

Andere uitdagingen zijn het verslaan van de hordes van El Charro. Dit doe je door een intuïtief gevechtssysteem. Juan kan slaan en zijn vijanden vastgrijpen en wegsmijten. Door de aanvallen te combineren zijn de verschillende vijand types snel verslagen. Omdat de controls goed afgestemd zijn, zal je nooit het idee hebben dat je oneerlijk dood bent gegaan. De gevechten voelen hierdoor vlot en responsief aan.

Maar het oog wil ook wel eens wat. En dat krijgt hij ook, in de vorm van een kleurrijke wereld, stilistische personages, sferische achtergrond locaties en goede sound assets. Een groot deel van de sfeer wordt voornamelijk veroorzaakt door de soundtrack. In een combinatie van 8-bit, flamenco gitaar, trompetten en drum & bass wordt de wereld tot leven gewekt.

Tijd voor een siësta

Nadat Guacamelee in 2013 uitkwam en tegemoet gekomen werd met lovende recensies, heeft de ontwikkelaar in het jaar hierna enkele DLC ontwikkeld. In 2014 kwam de Super Turbo Championship Edition uit. Hierdoor konden de game met de DLC in één keer verkregen worden. De toevoegingen waren onder andere het speelbare personage van Tostado, verschillende luchador outfits en een New Game+ modus.

Guacamelee 
 Pixel Vault

Maar hierna was het stil. In 2014 kreeg Drinkbox Studios al verzoeken van fans, voor het maken van een vervolg, en die wilden ze wel maken. Maar hij kwam niet. Wellicht was de kleine Canadese studio te druk bezig met de ontwikkeling van Severed, waarmee ze in de weer waren vanaf 2014 tot september 2016.

Via Reddit vroegen fans het hierna nog eens; “Komt er nu een nieuwe Guacamelee?” Maar het antwoord bleef hetzelfde; “Waarschijnlijk komt dit ooit nog in de toekomst.” En daar blijft het bij. Vooralsnog weet niemand waar Drinkbox Studios op dit moment mee bezig is en of ze überhaupt ergens mee bezig zijn. De tijd zal het leren, maar tot die tijd blijven we hopen.