Tijd voor een vervolg: Canis Canem Edit

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Tijd voor een vervolg: Canis Canem Edit

Sommige games zijn zo ongelofelijk tof dat je jezelf afvraagt waarom daar nooit een vervolg op is gekomen. Op het moment dat ze uitkwamen waren zowel critici als de ‘gewone gamers’ ontzettend lovend over de game, maar toch… Daar bleef het bij. Geen vervolg. In ‘Tijd voor een vervolg’ behandelen we games die eigenlijk gewoon een tweede deel verdienen, maar deze nooit kregen. Deze keer is het de beurt aan Canis Canem Edit, voor sommige mensen ook wel bekend onder de naam Bully.

Al vanaf het moment dat ik de eerste beelden van Canis Canem Edit zag was ik verkocht. Midden in de nacht zat ik op mijn kamer stiekem nog een beetje televisie te kijken toen de beelden voorbij kwamen. Meteen wist ik dat ik deze game moest hebben. Het was liefde op het eerste gezicht en toen ik vlak daarna de game in handen kreeg, werd deze liefde alleen maar sterker.

Tijd voor een vervolg: Canis Canem Edit

De eerste stappen op Bullworth Academy

In Canis Canem Edit neem je de rol aan van James ‘Jimmy’ Hopkins, die door zijn zeurderige moeder en kersverse stiefvader naar een internaat gestuurd wordt: Bullworth Academy. Daar zullen ze van hem wel eens even een zelfrespecterende jongeman maken. Niets is minder waar, want de school zit stampvol pestkoppen en Jimmy is niet het type die zich zomaar op de kop laat zitten. Hij neemt zich voor om de school op zijn eigen manier over te nemen.

De leerlingen van de school zijn ingedeeld op de meest klassieke manier: de jocks, greasers, nerds, bullies en townies. Allemaal types die wat kledingstijl en manier van doen zo uit een film uit de jaren ‘80 kunnen lopen. Jimmy besluit om de groepen een voor een te infiltreren. Het mooie aan deze game is de manier waarop deze inspeelt op de klassieke rollen van de leerlingen. Bij de nerds moet hij bewijzen dat hij slim is en bij de bullies zal hij de grootste pestkop in elkaar moeten slaan. Dit zorgt ervoor dat alle missies heel divers aanvoelen en je constant wat anders aan het doen bent.

Stad in beweging

Ook staat de stad waarin Bullworth Academy zich bevindt niet stil. Terwijl je missies doet zul je steeds meer vrij spelen, waardoor je steeds meer kanten op kan. Dat niet alleen, de tijd gaat ook gewoon echt voorbij en daarmee breken er verschillende seizoenen aan. Na het begin van het schooljaar is het algauw Halloween. Dit is te merken aan de versieringen die de school rijk zijn, denk aan skeletten en pompoenen op elke plek die je jezelf maar kunt bedenken. Ook zul je verkleed in kostuum een aantal missies moeten doen op de avond van Halloween.

Tijd voor een vervolg: Canis Canem Edit

Nu blijft het niet bij Halloween, daarna breekt de tijd voor gezelligheid en kerstliedjes aan. In de game kun je dat in eerste instantie merken door de sneeuw die her en der valt. Dit biedt ook weer een nieuwe mogelijkheid: het gooien van sneeuwballen. Het zijn de veranderingen in het seizoen die de game levendig laten aanvoelen. De gebeurtenissen van de gehele game spelen zich af in een jaar tijd en door de verandering in omgeving voelt dit ook authentiek aan.

Waarom geen vervolg?

Canis Canem Edit was een zeer succesvolle game die het op alle fronten goed deed. De vraag is dan eigenlijk ook waarom uitgever Rockstar ervoor gekozen heeft om de game geen vervolg te geven. Een logische gedachte als de eerste zo succesvol was. Ikzelf heb daar een speculatie over, of eerlijk gezegd, een aantal die allemaal bij elkaar aansluiten. Ik denk dat het concept van Canis Canem Edit vooral zo goed ontvangen werd omdat het iets nieuws was, iets dat we nog niet gezien hadden. Bij een tweede keer is die formule een beetje weg. Een tweede deel kan dus eigenlijk alleen maar tegenvallen.

Tijd voor een vervolg: Canis Canem Edit

Wat ook helpt is dat het verhaal daarna afgelopen was. Ik zal geen spoiler geven, voor het geval je de game nog steeds een keer moet oppakken, maar aan het eind was het verhaal ook af. Geen losse eindjes, niks. Toch had Rockstar eventueel met een nieuw personage kunnen beginnen. Ach ja, waarom het bedrijf de keuze heeft gemaakt niet te werken aan een vervolg blijft slechts speculeren. Stiekem hoop ik nog steeds dat ze eens iets aankondigen erover, maar tot die tijd vermaak ik me nog prima met Canis Canem Edit. Zelfs na al die jaren.