This Is The Police – Good Cop/Bad Cop
De vrouw van de plaatselijke politieheld staat op het punt om te bevallen. Ondertussen rooft een bende de hele stad leeg. Geef ik hem vandaag vrij of laat ik hem gewoon meegaan met de inval die plaats gaat vinden? Na lang twijfelen besluit ik dat zijn ervaring telt en dat hij mee moet om de missie te laten slagen. Wanneer ik een melding krijg dat één van de agenten is overleden, vrees ik het ergste. Ik realiseer me dat het gelukkig maar This Is The Police is en niet het echte leven.
Voordat ik iets meer vertel over het spelen van de game, eerst het volgende: officieel mogen we This Is The Police geen indie noemen. De game is namelijk niet zelfstandig uitgebracht. THQ Nordic heeft de game opgepikt en ervoor gezorgd dat deze in de markt werd gezet. Op 2 augustus verscheen de game op Steam en sinds kort mogen ook gamers op de PlayStation 4 en Xbox One ermee aan de slag. Deze game is in eerste instantie vanuit een kickstarterproject gefinancierd.
Terug naar de inleiding. Deze toont een spelsituatie waarmee spelers te maken krijgen in This Is The Police. In de game speel je de bijna gepensioneerde politiechef Jack Boyd. Het duurt nog exact 180 dagen voordat Boyd met pensioen mag en dat ziet er niet al te rooskleurig uit. Zijn vrouw heeft hem verlaten en een politiepensioen is ook niet helemaal je van het. Boyd komt dus met een plan om in zijn laatste dagen als politiechef goed geld te verdienen. In 180 dagen tijd wil de cynische agent ongeveer een half miljoen bij elkaar verzamelen. Hoe je dat voor elkaar krijgt, is aan de speler.
Omdenken
Het is een grappige insteek die pas na een paar in-game dagen tot me doordrong. Het uiteindelijke doel van het spel is wellicht niet om de zogenaamde ‘good cop’ uit te hangen. Nee, uiteindelijk wil je als Jack Boyd de half miljoen binnenharken. Uiteraard kan je ook niet continu de ‘bad cop’ uithangen, want dan loop je de kans om door de mand te vallen. Het zorgt voor een interessante balans in het spel waarbij je als speler soms echt je hersenen moet laten kraken over een beslissing.
Voordat je bij het maken van de beslissingen aankomt, krijg je gelukkig eerst een uitgebreide uitleg van het spel. In This Is The Police is het namelijk wel zaak dat je je agenten goed aanstuurt. Je hebt twee teams tot je beschikking die je om de dag kan inzetten. Op de oneven dagen werk je dus met Team A en op de even dagen met Team B. Je hebt de mogelijkheid om agenten over te plaatsen van teams, ze te ontslaan of ze vrij te geven. Het is hierbij belangrijk dat je goed oplet wat je agenten doen. Er zijn geen statistieken of gegevens over het psychische gestel van je agenten en daardoor moet je zelf altijd scherp blijven. Zo zijn er bijvoorbeeld agenten die alcoholist zijn of agenten die midden in een scheiding liggen. Deze dienders zullen vaker vrij vragen dan de anderen. Het is dan aan jou om een keuze te maken wat je hiermee doet.
Netjes of corrupt?
Voor elke shift beslis je over het lot van de agenten van die dag; geef je ze vrij, plaats je ze over of moeten ze gewoon werken. Daarna begint de dag en krijg je met regelmaat een klus waar je agenten naartoe kan sturen. Middels een menu kies je hoeveel personen je stuurt. In dit menu zie je enkel de ervaring van een agent en hier moet je ook tactisch te werk gaan. Een enorm ervaren agent is prima naar een groepje graffitispuitende jongeren te sturen, maar wat doe je dan wanneer er een schietpartij uitbreekt in de stad? Of stuur je niemand?
Zo nu en dan benadert de Maffia je om een oogje dicht te knijpen in ruil voor wat steekpenningen en flink wat geld. Afhankelijk van de keuzes die Boyd maakt, verandert het verhaal. Het is in This Is The Police ook echt de moeite om de game vaker te spelen, omdat de dynamiek daadwerkelijk anders wordt. Kies jij wat meer voor de maffia, dan worden de inwoners van de stad boos en vice versa. Maar ach, geld stinkt niet natuurlijk.
Mag het wat korter?
Deze dynamiek zorgt in ieder geval voor een hele tactische benadering van de game. Hierdoor blijft het het grootste gedeelte van de tijd leuk om te spelen. Gelukkig maar, want de game werkt zo nu en dan ook behoorlijk tegen. Zo worden sommige politieopdrachten wel heel repetitief. Ongetwijfeld dat de politie in het dagelijkse leven ook vaak te maken krijgt met dezelfde klussen, maar de game duurt slechts 180 dagen. Iets meer creativiteit was in ieder geval welkom geweest.
Dat de game slechts 180 dagen duurt, wilt niet zeggen dat de game kort is. Helaas niet, zou ik zelfs willen stellen. De politiedagen duren relatief kort vergeleken met het verhaal dat je volgt. Daar zit nou juist ook het euvel van deze game. Men wil het verhaal iets te graag vertellen, waardoor de cutscenes enorm lang duren. Zo lang zelfs dat ik meer dan eens gefrustreerd op de knoppen van mijn controller aan het rammen was en het filmpje probeerde door te drukken (wat helaas niet lukt). Ondanks dat de grafische stijl van de game mooi is om naar te kijken, duurt het soms ook tergend lang voordat de volgende afbeelding in beeld komt. Tussenfilmpjes worden namelijk vertoond in een soort comicstijl; drie of vier afbeeldingen vullen uiteindelijk het hele scherm waarbij men het afbeelding voor afbeelding laat zien. Dit alles zorgde er meermaals voor dat ik een beetje uit de game werd gehaald. Het meest vervelende is nog dat ik daar stiekem een beetje van baal. This Is The Police is namelijk een topper in potentie.
This Is The Police geeft een gebalanceerde en tactische inkijk in een wereld van een corrupte politieagent. De game is goed uitgewerkt en je merkt echt dat je de mate van escalatie in de hand hebt. Jammer genoeg haalt de game je regelmatig uit deze ervaring door iets te veel het verhaal van Jack Boyd te willen vertellen.