The Walking Dead: A New Frontier – Herrezen uit de dood

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
The Walking Dead: A New Frontier – Herrezen uit de dood

We kennen The Walking Dead-games vooral om hun vermogen om onze harten op de meeste gruwelijke wijzen te verscheuren. Nu is het de vraag of de opvolger van de eerste twee succesvolle games aan de verwachtingen van de franchise voldoet. Ik heb me de duisternis ingeworpen om uit te vinden of deze game zich een goede sequel mag noemen.

Technische problemen en terugkerende mechanics

Zoals ik gewend was, begon het derde seizoen van Telltale’s The Walking Dead met problemen met save files. Uiteindelijk bleken mijn bestanden van de vorige games voor de zoveelste keer corrupt. Gelukkig heeft A New Frontier, in tegenstelling tot Season Two, de optie om bepaalde belangrijke keuzes zelf te maken bij het starten van een nieuwe game.

Verder is het goed te merken dat A New Frontier een stuk zwaarder is dan de vorige twee games. Hoewel mijn laptop oud begint te worden, kon ik de eerste twee seizoenen met maximale instellingen spelen. Met het derde seizoen was dit niet meer mogelijk. Als compensatie hiervoor zijn de algehele kwaliteit en stijl van de game echter verbeterd. De bekende Telltale-stijl is gebleven, maar het is duidelijk verfijnd, vergeleken met de vorige games.

De meeste mechanics van A New Frontier komen overeen met die van Season Two. De bekende ‘q-q-q-e’ bashing van Season Two, bijvoorbeeld, keert terug. Het indrukken van de shift-knop om sneller te lopen is ook weer geïmplementeerd. Zo hoef je minder lang te wachten terwijl je scènes doorkamt voor nuttige voorwerpen of gesprekken met anderen.

Dag Clementine, hallo Javi

Het grootste verschil tussen dit seizoen en de vorige zijn natuurlijk de personages. Telltale Games lijkt de goede keuze gemaakt te hebben door de hoofdpersoon weer te vervangen. We volgen nu Javier García en zijn familie, alhoewel Clementine wel terugkeert met wat verrassingen voor de speler. Door het focuspunt te wisselen, blijft de game fris. De verschillende personages met hun unieke denkwijzen zijn altijd een groot deel van The Walking Dead geweest. Ook blijft Telltale Games werken aan de diversiteit van hun personages, die nu over het algemeen Cubaans zijn en ook op een natuurlijke wijze meerdere talen spreken in de game.

The Walking Dead: A New Frontier – Herrezen uit de dood

De afstand tussen jou als de speler en Clementine, die tot nu toe een groot deel van de games was, dragen bij aan de gevoelens die je misschien hebt tegenover haar. Je ziet haar bijna vanuit de ogen van een ouder. Je ziet toe hoe ze veranderd en gegroeid is. Je bent trots op wat ze gedaan heeft, maar verdrietig over wat ze beleefd heeft. Met behulp van flashbacks krijg je te zien wat haar tussen dit seizoen en de vorige allemaal overkomen is. Je voelt je bijna schuldig omdat jij er niet voor haar was tijdens die momenten.

The Walking Dead: een angst fest

Daarnaast lijkt het erop dat A New Frontier een goede oude The Walking Dead-game gaat worden. Het verhaal is anders, dat wel, maar het werkt met de herkenbare elementen. Zoals altijd is Telltale Games goed in het introduceren van nieuwe settings en personages. Ook wordt er natuurlijk weer veel gebruikgemaakt van de valse veiligheid waar Telltale Games zo graag mee werkt. Het conflict lijkt opgelost, je denkt even te kunnen ademhalen, maar voordat je het weet, wordt er toch nog een schepje bovenop gegooid. Vanaf het begin van de game ben je aan het wachten op dat ene moment, de climax van de scène, waarin alles slecht gaat. Toch weet Telltale Games je altijd weer te pakken te krijgen.

Natuurlijk zijn de keuzes ook een groot deel van The Walking Dead. Deze zijn dan ook terug te vinden in A New Frontier. Door de lange pauze tussen Season Two en dit nieuwe seizoen, was het echter even schrikken toen ik voor de eerste keuze kwam te staan. De afbeelding hieronder geeft goed weer hoe je je, zoals altijd, voelt op zulke momenten. Ook dit seizoen had ik mijn mobiele telefoon weer bij de hand zodat ik kon ‘researchen’ welke keuze ik moest maken. Helaas stond ik er dit seizoen over het algemeen alleen voor, doordat de vele fora waaraan ik gewend was met de eerste twee seizoenen, er nog niet waren voor A New Frontier.

The Walking Dead: A New Frontier – Herrezen uit de dood

A New Frontier: tussenoordeel

Verder waren er tot nu toe een paar kleine plotholes op het gebied van het verhaal. Echter zijn deze waarschijnlijk niet te merken als je de game normaal speelt en niet toevallig een schrijver bent die gevoelig is voor zulke zaken. Voor fans van de comics of serie is er een bonus in de vorm van Paul ‘Jesus’ Monroe. Fans van Mass Effect zullen met zijn verschijning ook blij zijn, doordat de enige echte Garrus Vakarian zijn herkenbare stem geeft aan zijn game-versie.

Op dit moment betaal je de volle prijs voor de eerste twee episodes. Deze zijn in ongeveer vier uur uit te spelen. Wanneer de volgende drie episodes uitkomen, is nog niet duidelijk. Tegen die tijd krijgt iedereen met de eerste episodes automatisch ook de laatste drie. Uiteindelijk ga je dus krijgen waarvoor je betaald hebt, of je het nou nu koopt of pas dan. Tot nu toe lijkt het er echter op dat A New Frontier een volwaardige The Walking Dead-game gaat worden, dus het zal uiteindelijk wel het geld waard zijn. Mits je ervan houdt om tot tranen gebracht te worden.