The Pokémon Company klaagt fans aan vanwege feest

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
The Pokémon Company klaagt fans aan vanwege feest

The Pokémon Company, het bedrijf dat eigenaar is van de bekende Pokémon franchise, heeft twee fans aangeklaagd voor het organiseren van een feest met Pokémon thema. Dit event zou eigenlijk afgelopen donderdagavond plaatsvinden in Seattle, maar het bedrijf stak hier een stokje voor.

Een tweetal Pokémon fans, Ramar Larkin Jones en Zach Shore, besloten een feest te organiseren in Seattle met het thema Pokémon. Het duo koos de locatie Seattle niet zonder reden, vanaf vandaag t/m maandag (28 t/m 31 augustus) vindt in dezelfde stad namelijk de conventie PAX Prime 2015 plaats. Deze conventie is onderdeel van een reeks festivals gericht op gamen. PAX werd opgericht door Jerry Holkins en Mike Krahulik, met als achterliggende gedachte dat zij graag een show wilden bezoeken dat gelijke aandacht gaf aan console gamers, pc gamers en tabletop gamers.

Jones en Shore besloten de conventie op een goede manier te starten, door op donderdagavond een feest te organiseren met een Pokémon thema. Het duo gaf het geplande feest de naam: ‘5th Annual Unofficial Pokémon PAX Kickoff’. Om het feest zo aanlokkelijk mogelijk te maken beloofde het tweetal een aantal bijzondere dingen welke tijdens het feest plaats zouden vinden. Zij beloofden bijvoorbeeld om shotjes en andere drankjes rondom het thema te hebben, een Smash Bros. toernooi met voor de winnaar een geldprijs en een cosplay wedstrijd.

Poster

Om reclame te maken voor het event besloten Jones en Shore een Eventbrite (site waar je bijv. een feest openbaar kan maken) pagina aan te maken, welke bijna meteen weg werd gehaald door The Pokémon Company, en posters op te hangen. Op deze posters waren, bekende Pokémon personages, Pikachu en Snivy te zien, daarnaast werd duidelijk dat het feest niet gratis te betreden was, bezoekers moesten een kaartje kopen.

In de rechtszaak, welke woensdag werd ingediend in Washington, noemt het gerechtelijke team van The Pokémon Company het feest een ‘onverholen en bewuste schennis’ van de franchise en vermeldt dat de verdachten geen toestemming hadden om deze te gebruiken. Doordat het tweetal de personages Pikachu en Snivy gebruikten ter promotie zijn zij in directe overtreding vanwege het feit dat alle rechten tot gebruik van de franchise bij The Pokémon Company ligt.

The Pokémon Company wil met de rechtszaak een schadevergoeding krijgen en meer dan normaliter het geval is vanwege het, volgens het bedrijf, bewuste handelen van Jones en Shore, om advocaten af te betalen en om het tweetal ervan te weerhouden om opnieuw een dergelijk evenement te organiseren. Op dit moment moet de rechtszaak nog voorkomen.