The Legend of Zelda: Symphony of the Goddessess – Klanken uit de hemel

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
The Legend of Zelda: Symphony of the Goddessess – Klanken uit de hemel

Nintendo maakt de laatste periode keuzes waar veel mensen hun vraagtekens bij zetten. Toch hebben ze door de jaren heen trouwe fans om zich heen verzameld, met name door de diverse geliefde franchises waar ze diens naam op hebben staan. Een van deze franchises is The Legend of Zelda, die een enorme fanbase heeft opgebouwd sinds de release van de eerste titel in 1986. Dertig jaar en een lading games later zijn we in 2016, een tijd waarin het woord Zelda nog altijd een groot fenomeen is. Dit blijkt wel uit de grote hoeveelheid merchandise die de franchise rijk is, maar ook aan de events die omtrent de titel worden georganiseerd. Een daarvan is de Symphony of the Goddessess, waarbij fans onder begeleiding van een orkest door de diverse Zelda-games mee worden genomen. Op donderdag 29 september was het dan zover: het was de beurt aan Patrick en mij om deze ervaring mee te gaan maken.  

Als enorme fan van de Zelda-franchise stond ik al weken van tevoren de dagen af te tellen tot ik de Heineken Music Hall mocht betreden om de klanken van het orkest te beluisteren. Meteen na het binnenkomen in de hal kon je je ogen eigenlijk al uitkijken, want een event als deze is natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid voor fans om te laten zien wat voor merchandise ze allemaal bezitten. Oneindig veel petten en t-shirts met een Tri Force erop waren aanwezig en stiekem ben ik hier zelf ook schuldig aan geweest. De diverse mensen die zich van top tot teen in een outfit hadden gewikkeld maakten dat de ervaring al compleet was voordat de avond überhaupt begonnen was.

Zelda Symphony of the Goddesses

In de zaal werden we verwelkomd door een podium met daarachter een enorm scherm waarop al diverse beelden te zien waren van Zelda-games. De show begon wat later dan aangegeven was, maar dat maakte de pret niet minder op het moment dat de muzikanten onder een luid applaus allen het podium beklommen. De avond begon met een medley waarbij de beelden op het scherm allerlei diverse games binnen de franchise de revue liet passeren. Iets wat bij menig fan al een lach en een traan op het gezicht opriep en als ik even eerlijk ben: ook bij mij hebben de tranen gevloeid.

De twee uur daarna kregen we diverse muzikale klanken te horen die zo ongelofelijk bekend zijn van de serie. De nummers werden van elkaar gescheiden door het tonen van beelden van de verschillende games. Zo passeerden onder andere Ocarina of Time, Twilight Princess en Majora’s Mask de revue, elk voorzien van hun eigen iconische deuntjes die op een oorstrelende manier door de zaal werden verspreid.

Hoewel ik een duidelijke fan ben en ook zeer zeker verwacht had dat het een ontzettend geweldige avond zou worden, ben ik nog steeds verbaasd over hoe mooi het allemaal was. En met mij, zo werd duidelijk toen ik even rondkeek, het gehele publiek. Overal zag je glimlachende gezichten, het gefonkel van tranen en mensen die het gebeuren met open mond aan het aanschouwen waren. Als fan is het natuurlijk helemaal mooi om al die deuntjes opnieuw te ervaren door middel van een orkest, maar dat betekent absoluut niet dat je er niet van kunt genieten als je geen fan bent. De muziek werd op zo’n mooie wijze overgebracht dat het voor iedere muziekliefhebber een hele mooie avond zal zijn. Het houden van de games is hierbij simpelweg een pluspunt.

Zelda Symphony of the Goddesses

Het enige mindere punt aan de gehele avond was eigenlijk de merchandise. Van tevoren werd mij al duidelijk dat ze exclusieve merchandise zouden hebben en ik wist dat ik daar graag naar zou willen kijken en eventueel wat zou gaan halen. Helaas was het aanbod zeer karig. Zich beperkend tot programmaboekjes, die al ver voor de voorstelling uitverkocht waren, één soort t-shirt en een enkele poster, voelde het aan alsof de organisatie toch meer had kunnen doen om de fans in dat opzicht te bekoren. Gelukkig is dit enkel een bijkomend iets en doet dit niet af aan de algehele ervaring die de Symphony of the Goddessess wist te bieden. Al met al is The Legend of Zelda: Symphony of the Goddessess iets dat je ofwel als fan, of als liefhebber van muziek, zeker een keer ervaren moet hebben.