The Last of Us: Part 2

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
The Last of Us: Part 2

Soms komt er een game uit waarbij alles lijkt te kloppen. Een perfecte setting, een goed verhaal, kleurrijke personages en toffe gameplay. Ontwikkelaar Naughty Dog wist ons met The Last of Us omver te blazen in 2013. Na een uitbreiding en een remaster wordt het nu dan eindelijk tijd voor het vervolg. Hoewel de ontwikkelaar beetje bij beetje informatie vrijgeeft, beloven de getoonde beelden in ieder geval weer een spektakel. 

Even een opfriscursus voor diegenen die op de een of andere manier zijn vergeten wat The Last of Us eigenlijk is. De game vertelt het verhaal van een uitbraak van een soort parasitaire schimmelinfecties die de mensen veranderen in zombies (met gemuteerde paddestoelachtige planten die uit hun lichaam steken). De stoïcijnse Joel komt zijn dagen door met het smokkelen van allerlei spullen. Als hij de opdracht krijgt om een jong meisje genaamd Ellie naar de Fireflies-groep te escorteren begint ons avontuur pas echt. Deze groep gelooft dat Ellie de oplossing is om de mensheid te bevrijden van deze infectie. Ellie is namelijk gebeten, maar is nooit in een zombie veranderd. Op hun avontuur naar de Fireflies wordt het tweetal niet alleen door de zombies, maar ook door overlevenden geteisterd. Het is geen pretje om te overleven in deze geïnfecteerde wereld. 

Flinke veranderingen

Zowel Joel als Ellie waren enorm favoriet in het eerste deel en beide personages waren dan ook speelbaar en hadden zo hun eigen demonen om mee te dealen. Toch speelde je in deel één vooral met Joel en maar kleine gedeeltes met Ellie. Dat gezegd hebbende kon je in de uitbreiding Left Behind alleen met Ellie spelen. Deze trend lijkt zich voort te zetten in deel twee. Creative director Neil Druckmann geeft aan dat de franchise uiteindelijk draait om Joel en Ellie, maar in deel twee is Ellie het enige speelbare personage.

Ook heeft Naughty Dog aangegeven dat de eerste game om het thema liefde tussen twee personages gaat, maar deel twee juist om haat. In de trailer van het vervolg zagen we dan ook een flink bloedbad. De inmiddels negentienjarige Ellie benadrukt ook dat ze niet gaat rusten totdat ze haar vijanden heeft gevonden en uitgemoord. De grote vraag is dan ook: Waar is Joel gebleven? Volgens theorieën zou hij vermoord zijn en is Ellie uit op wraak. We zien in de eerste trailer namelijk alleen zijn silhouet en horen zijn stem. Aan het einde van de tweede trailer zien we eindelijk de oude vertrouwde Joel. Het is alleen niet duidelijk of het hier om een flashback gaat of dat hij daadwerkelijk terug is.

Tot slot krijgen we meer gevoelens van Ellie te zien. In Left Behind kregen we al te zien dat Ellie wellicht lesbisch is. In de trailer voor deel twee wordt dit bevestigd wanneer ze een meisje kust op een feest. Gegarandeerd dat we een Ellie te zien krijgen die worstelt met deze gevoelens.

Waar zijn we? 

Tijdens de PlayStation Experience in 2017 heeft Naughty Dog onthuld dat een gedeelte van de game zich in Seattle afspeelt, in de staat Washington. Aangezien de eerste game zich rondom Boston afspeelde, zit een roadtrip er dik in. Washington ligt namelijk helemaal in het oosten en Seattle in het westen. Of we zelf de roadtrip gaan ondernemen of dat het verhaal zich al heeft verplaatst naar de westkust is nog niet bekend. Het is hoe dan ook een hele verandering qua setting, die natuurlijk zijn eigen gevaren met zich meebrengt. 

The Last of Us Part 2

In de nieuwste trailer zien we Ellie door een besneeuwd dorp rondlopen en is zij waarschijnlijk deel van een community. Alles lijkt zo zijn gangetje te gaan totdat Ellie gevangen wordt genomen. Hoogstwaarschijnlijk vindt hier een tijdsprong plaats want Ellie ziet er anders uit. Ze zit namelijk onder de littekens.  

In de trailers zien we ook een mysterieuze sekte genaamd de Seraphites. Deze sekte leeft vermoedelijk rondom Seattle en offert mensen op voor een nog onbekend doel. De Seraphites hebben ook allemaal hetzelfde uiterlijk aangemeten gekregen. De mannen zijn kaal en de vrouwen dragen dezelfde haarstijl. Waarom Ellie met hen in gevecht is, is nog niet duidelijk gemaakt. Vermoedelijk kan het iets met Joel te maken hebben.

Knallen en overleven

The Last of Us blonk destijds uit in atmosferische gevechten waarin de spanning steeds hoger opliep. Zo waren er weinig wapens en munitie te vinden, waardoor elk schot van levensbelang werd. Je moest dus goed van tevoren nadenken over welke wapens je gebruikte in welke situatie. Een groot deel van de game was je dan ook bezig met het sluipen en het neersteken van je vijanden. Het gooien van een fles of steen om je vijand af te leiden zorgde meerdere malen voor spannende momenten, omdat je een groep vijanden achter je aan kon krijgen als het misging. 

The Last of-Us Part 2

The Last of Us: Part 2 lijkt dit allemaal nog eens dunnetjes over te doen. Ook beschikt Ellie weer over een pijl en boog die ze kan gebruiken om vijanden stil om te leggen. De omgevingen lijken deze keer ook vernietigbaar en zullen voor nieuwe spannende momenten zorgen. Daarnaast zien we Ellie zich verstoppen tussen allerlei objecten. De focus op stealth lijkt weer aanwezig en is dus iets uitgebreid. De nieuwe beelden laten ook de nieuwste geïnfecteerden zien. Deze zien er woester en meedogenlozer uit dan voorheen. De kans is groot dat zowel de zombies als de mensen van andere communities het ons knap lastig gaan maken.

Naughty Dog lijkt ons in ieder geval weer een spektakel voor te schotelen. De emotionele verhaallijn lijkt zich netjes voort te zetten in deel twee. De reden waarom hoofdpersonage Ellie zo pissig is kan voor flink wat opschudding gaan zorgen. Ik zet mijn geld nog steeds in op de dood van Joel. Als Naughty Dog dit verhaal met evenveel respect vertelt als het dat in deel één heeft gedaan, dan belooft dit weer een tranentrekker te worden. De revealtrailer heeft ons eindelijk een datum gegeven om naartoe te leven. Op 21 februari 2020 komt The Last of Us: Part 2 exclusief uit voor de PlayStation 4.