The Elder Scrolls Online: Summerset

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
The Elder Scrolls Online:  Summerset

The Elder Scrolls VI is aangekondigd, maar dat betekent niet dat we ondertussen stil hoeven te zitten. Nadat we ESO Morrowind uitgebreid hebben doorlopen en hebben genoten van exotische locaties, is het nu de beurt aan het mysterieuze thuisland van de High Elves genaamd de Summerset Isles. Wordt dit net zo’n knaller als Morrowind of pakken we de eerste de beste boot terug naar het vasteland?

Het is niet niks om de schoenen te moeten vullen van een publieksfavoriet als Morrowind. Deze game wist de fans te bekoren en liet ons allerlei herinneringen ophalen op haar exotische locaties. Toch weet een gebied als de Summerset Isles onze interesses op te wekken. Het is namelijk altijd een plek geweest waar geen buitenstaander toegestaan was. De laatste keer dat we deze prachtige plek mochten bezoeken was in The Elder Scrolls: Arena in 1994. Je snapt natuurlijk dat ik niet kan wachten om mijn koffers te pakken en de  mythische landschappen van de High Elves eens grondig te bestuderen.

In naam van de koningin

Het hoofdeiland van Summerset is eeuwenlang afgesloten geweest voor elke buitenstaander en ik vroeg mij dan ook gelijk af hoe wij op deze plek zouden belanden. De koningin van Summerset, genaamd Ayrenn en tevens de leider van de Aldmeri en Dominion, stuurt ons een uitnodiging om haar op te zoeken. Ze heeft namelijk in een visioen gezien dat het hele eiland in groot gevaar is en dat dit ook de ondergang kan betekenen voor Tamriel. Doordat het leger bezig is met oorlogvoeren tegen de andere facties, besluit Ayrenn voor het eerst sinds jaren buitenstaanders toe te staan op het eiland. Het mooie aan dit verhaal is het feit dat dit de verhaallijn van Morrowind en Clockwork City volgt, maar ook zonder voorkennis is te begrijpen.

ESO: Summerset 
 Pixel Vault

Het is dan ook niet niks als we voor het eerst op dit eiland aankomen. Het valt niet te ontkennen dat de High Elves terecht trots mogen zijn op hun geliefde thuisland. Groene vlaktes vol magische wezens, bossen die zo uit een Lord of the Rings-film lijken te komen en witte stranden waar je u tegen zegt. Het is zeker goed vertoeven op dit eiland en ik voel me dan ook gelijk thuis. Terwijl ik in mijn geïmproviseerde zwembroek naar kokosnoten loop te zoeken valt me echter gelijk iets op.

Make Summerset great again

De weerspiegeling van onze wereld is soms angstig goed merkbaar. We leven in een tijd waarin in sommige landen de retoriek bol staat van de racistische opmerkingen en nationalistische kreten. Zo ook onder de High Elves. De keuze van de koningin om buitenstaanders op het eiland toe te staan, wordt niet door iedereen even gewaardeerd. De High Elves zien zichzelf dan ook als het superieur ras van Tamriel. Alleen een aantal ambassadeurs hebben beperkte toegang tot de hoofdstad, maar daar blijft het ook bij.

Ik laat mij echter niet door deze gedachtes uit het veld slaan en vervolg mijn zoektocht naar het mogelijke gevaar op het eiland. Hoe verder ik kom in de hoofdstukken, hoe duidelijker het wordt dat er een aantal samenzweerders duistere plannen hebben.  In tegenstelling tot sommige andere questlines in ESO, bleef dit verhaal mij boeien. Naast het intrigerende verhaal, worden ook nog een aantal nieuwe elementen geïntroduceerd.

Kom maar op met die skills

In tegenstelling tot Morrowind heeft Summerset geen nieuwe klasse toegevoegd aan de game. Wel introduceert de uitbreiding een geheel nieuwe skill tree in combinatie met de mysterieuze organisatie genaamd de Psijic Order. Deze orde is al decennialang niet meer gesignaleerd en heeft al haar geheimen en magie meegenomen. Door het gevaar op het eiland is de orde echter teruggekeerd. Natuurlijk laten we die kans niet zomaar schieten en kunnen we ons aansluiten bij deze geheimzinnige groep.

ESO: Summerset 
 Pixel Vault

Als je je aansluit bij de orde krijg je toegang tot haar actieve en passieve vaardigheden, die elke klasse en specialisatie goed kunnen aanvullen. Om verder te komen in de skill tree moet je speciale missies uitvoeren in plaats van ‘gewoon’ ervaring opdoen. Zo ben je het grootste gedeelte van je tijd bezig met allerlei tijdportals op te ruimen met een pratende schedel. Hoewel het luguber klinkt, weet deze schedel onze avonturen met hilarisch droge humor van commentaar te voorzien. Het werk op zich is wat eentonig, maar de vaardigheden die je ervoor krijgt vullen je karakters erg goed aan.

Bling bling

Een andere mooie toevoeging van Summerset is de langverwachte mogelijkheid om juwelen en accessoires te maken. Dit was het enige deel van de uitrusting waar we tot nu toe nog niks mee konden doen. Hierdoor kun je nieuwe combinaties maken die voorheen nog niet mogelijk waren. Dit is zeker voor de terugkerende spelers een mooie toevoeging. De combinatie van wapens, pantser en juwelen vormt namelijk een set en deze sets kunnen goede bonussen geven, waardoor je bijvoorbeeld sterker wordt of meer magie krijgt.

Naast het samenstellen van zelfgemaakte uitrusting, zijn er ook weer nieuwe sets door de ontwikkelaar zelf toegevoegd. Deze sets zijn vooral via raids te vinden, zoals we van de game gewend zijn. De Cloudrest Trial is een goede locatie om als veteraan je vaardigheden te testen. De Gloom-Graced Cuirass is toch wel mijn favoriet. Dit roestbruine pantser plus helm ziet er intimiderend genoeg uit voor mijn Nord warrior.

Klein maar fijn

Hoe mysterieus de Summerset Isles ook zijn, ze zijn erg ‘klein’ vergeleken met andere locaties in Tamriel. Vooral na het overweldigende Morrowind kan het eiland een beetje tegenvallen. Dit is vooral te wijten aan de vele open vlaktes waardoor je de omgeving vrijwel direct in beeld hebt. Dit staat in schril contrast met de hoge bergen en begroeide locaties van Vvardenfell. Ook de flora en fauna zijn niet zo gevarieerd als in Morrowind, waardoor je meerdere keren dezelfde soort omgevingen gaat zien. De steden waar de High Elves vol trots wonen zijn daarentegen wel indrukwekkend. De grote steden die gebouwd zijn met witte stenen springen van je scherm en worden goed benadrukt door de strakblauwe lucht.

ESO: Summerset 
 Pixel Vault

Over de griffioenen moet ik nog wel wat kwijt. Deze vliegende beesten domineren het luchtruim en vliegen dan ook snel mijn hart in. Vrijwel direct heb ik een griffioen als huisdier aan mijn zijde en spendeer ik enkele minuten aan het staren naar mijn nieuwe vriend. In gevechten heb je er niet zoveel aan, maar leuk om te hebben is het zeker wel.

Toen ESO net werd uitgebracht, was ik bang dat het een korte levensduur zou hebben. Het voelde anders dan de basisgames en zaten mensen wel hierop te wachten? Bethesda heeft de afgelopen jaren echter laten zien dat het Tamriel levendig kan houden door regelmatig goede uitbreidingen als Morrowind uit te brengen of nieuwe facties toe te voegen.

Summerset doet beslist niet onder aan Morrowind. Als je een veteraan bent, is dit een must-have om je avatar nog beter te maken met nieuwe uitrusting en skills. Ook als je altijd al hebt willen ervaren hoe de High Elves leven mag dit deel zeker niet ontbreken in je collectie. Hoewel de locatie soms wat klein aanvoelt door de open omgevingen, is het hoe dan ook de moeite waard om door dit prachtige landschap te rijden.