The Elder Scrolls Online: Elsweyr

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
The Elder Scrolls Online: Elsweyr

Het is The Year of the Dragon in The Elder Scrolls Online en dat wordt gevierd met de nieuwste uitbreiding: Elsweyr. Genoeg te ontdekken in ieder geval, want het is alweer ruim 25 jaar geleden dat we aan de slag konden in het thuisland van de Khajiit. Om het nog wat spannender te maken is er een blik aan draken opengetrokken om het jou knap lastig te maken. Voegt deze derde grote uitbreiding wat toe of is het een draak van een uitbreiding geworden?

The Elder Scrolls Online heeft inmiddels een stabiele fanbase en we kunnen regelmatig nieuwe updates en uitbreidingen verwachten. De vorige keer konden we al genieten van Summerset, het thuisland van de Altmer. Hier kregen we de mogelijkheid om ons bij de mysterieuze Psijic-orde aan te sluiten, die eeuwenlang uit Tamriel was verdwenen. Nu is het aan ons om Elsweyr te verkennen. Het thuisland van de katachtige Khajitt is een aantal jaren eerder binnengevallen door imperialistische soldaten.

Kat in het nauw

Ik kom er al snel achter dat de aanstichter van deze daad de tovenares Euraxie Tharn is. Deze zelfbenoemde leider regeert als een tiran en heeft de koninklijke familie vermoord. Met de hulp van huurlingen en necromancers probeert ze de touwtjes in handen te houden. Om het geheel nog wat erger te maken heeft de halfbroer van Euraxie, Abnur Tharn, per ongeluk de Halls of Colossus geopend. Hier zaten de machtige draken eeuwenlang in opgesloten, maar deze kunnen nu zonder problemen over de zandvlakten van Elsweyr struinen.

Elsweyr 
 Pixel Vault

Terwijl ik op mijn dooie gemak door Elsweyr loop, kan ik net op tijd ontsnappen aan een draak. Dit pik ik uiteraard niet en daarom besluit ik mij aan te sluiten bij de Khajiiti Defense Force om die Euraxie en haar bondgenoten een kopje kleiner te maken. Na enkele uren te spenderen in het hoofdverhaal valt gelijk op dat het een vrij lang verhaal is. Er waren zelfs een aantal missies die uniek en spannend aanvoelde in vergelijking met andere uitbreidingen. Het mysterieuze oosterse sfeertje dat in Elsweyr hangt, helpt hieraan mee. De Khajiit vind ik namelijk een van de meest interessante volkeren in Tamriel. Ook het terugkeren van een paar bekende personages deed deze ervaring goed. John Cleese keert bijvoorbeeld terug als Caldwell.

Hoewel het hoofdverhaal zeker onderhoudend was, vond ik de zijmissies deze keer sterker dan het verhaal. Deze zijmissies geven veel extra informatie rondom de Khajiit en neemt je mee in hun cultuur. Zo was ik op een gegeven moment op een boerderij aan het helpen, smokkelaars en cultisten in elkaar aan het slaan en daarna weer aan het lachen om een of ander achtergrondpersonage dat iets aan het uitvreten was.

Elsweyr 
 Pixel Vault

Wat een dooie boel

Naast het nieuwe verhaal en gebied, is er een nieuwe class toegevoegd. Al sinds de bèta vragen spelers naar de Necromancer class. Een leuke toevoeging aan deze class is het feit dat heel Tamriel je een stuk uitschot vindt. Zo kun je een aantal spreuken beter niet in een stad gebruiken, want de bewakers komen je gelijk arresteren of vallen je zelfs aan. Uiteraard heb ik dit wel gedaan en zijn er meerdere slachtoffers gevallen terwijl ik met het lot van de doden speelde. Deze nieuwe class vond ik zelfs zo interessant dat ik voor het eerst moeite had met het kiezen van een build. Je kunt namelijk monsters oproepen, jezelf transformeren of een lijk absorberen. Het interessante is dat na een succesvolle spreuk de lijken deze spreuken weer kunnen versterken. Je bent dus constant bezig met het zoeken van geinige combinaties.

Ook aan de aspecten binnen een groep is gedacht. De Necromancer is namelijk erg flexibel in groepen. Zo kun je je richten op DPS met magie of kun je morphen om je meer te richten op Stamina DPS. Zelfs als Tank kan een Necromancer zich staande houden. Je kunt namelijk botten of zielen gebruiken om jezelf te beschermen. Tot slot kun je als healer de boel in de gaten houden. Je kunt je eigen levenspunten opofferen om medespelers te verlossen van debuffs. Er zijn enorm veel opties die zeker erg waardevol zijn in een groep.

Een enorm grote kattenbak met draken

Het nieuwe gebied Elsweyr is weer een prachtige toevoeging aan het steeds groter wordende Tamriel. Dit gebied zit boordevol verhalen die in geschriften worden verteld. De religie van de Khajiit staat hierbij centraal. Ook al lijkt het gebied kleiner dan de eerder uitgekomen Morrowind- en Summerset-gebieden, is er weer genoeg te doen. Zo zijn er in het noorden grote steden, in het middengebied diepe ravijnen die het land in tweeën splitsen en zijn er in het zuiden bossen te vinden. De graphics spatten daarbij van het scherm. Ik moet zeggen dat Zenimax Online Studios steeds beter wordt in het neerzetten van Tamriel. De tempels zijn erg gedetailleerd, net als de steden. Zelfs het zand in combinatie met de wind is realistisch neergezet.

The Elder Scrolls Online: Elsweyr

Net als in Skyrim destijds is het eerste moment dat je een draak ziet indrukwekkend te noemen. Deze draken zijn deze keer als World Bosses te vinden in het luchtruim. Deze vuurspuwende hagedissen zijn daarom alleen te verslaan met een grote groep spelers. Hoewel de draken geïnspireerd zijn op die uit Skyrim, zijn ze toch iets anders. Je bent deze keer geen Dovahkiin die met allerlei shouts de draak kan overmeesteren. Je aanvallen lijken in eerste instantie geen invloed te hebben op het gevecht. Je bent daarom afhankelijk van een groep om je heen om het beestje te verslaan. Ondanks het feit dat je de draak met een groep moet aanvallen, voelen de aanvallen van de draken niet echt indrukwekkend aan. Meerdere malen kwam er een zee van vuur op me af en verloor ik maar een kleine hoeveelheid HP. De echte dreiging miste ik.

Elsweyr is een erg goede toevoeging aan de wereld van The Elder Scrolls Online. De Necromancer is daarbij de meest diverse toevoeging. Deze kun je erg breed inzetten en zijn een waardevolle toevoeging in een groep. Het gebied van Elsweyr is een tweede hoogtepunt uit de uitbreiding. Zowel de vormgeving als de lore zijn indrukwekkend. Je merkt dat je regelmatig bezig bent met allerlei zijmissies om meer te weten te komen over de mysterieuze Khajiit. Het heeft mij in ieder geval weer teruggebracht naar Tamriel.