The Binding of Isaac: Afterbirth+ zorgt voor onvrede bij fans

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
The Binding of Isaac: Afterbirth+ zorgt voor onvrede bij fans

Met The Binding of Isaac: Rebirth: Afterbirth+ wilde Edmund McMillen zijn project na vijf jaar eindelijk afsluiten. Om Afterbirth+ te kunnen spelen, heb je de DLC Afterbirth en The Binding of Isaac: Rebirth zelf nodig. Afterbirth+ is dus technisch gezien DLC van DLC. Fans van de game zijn hier, onder andere, niet erg blij mee. De uitbreiding heeft op Steam op het moment dan ook een mixed rating.

Het uitbreidingspakket voegt onder andere meer dan vijftig items, vijf uitdagingen, een heleboel achievements en honderden kamers toe aan de game. Ook is er een nieuwe modus, de greed hard mode, die een moeilijkere versie van de greed mode moet voorstellen. De DLC bevat daarnaast meerdere nieuwe tegenstanders, bosses, cut scenes en soundtracks. Er bestaat nu de mogelijkheid om een new game plus te beginnen, waardoor je door kunt gaan met spelen ook wanneer je de game uit hebt. Andere bonussen zijn een bestiary, die alle verslagen vijanden bijhoudt, en dev tools. Deze tools zorgen ervoor dat het makkelijker is om mods te maken, aan te passen en te installeren via de Steam Workshop.

Oorspronkelijk was Afterbirth+ niets meer dan een update die het modden makkelijker zou maken. Volgens McMillen zelf groeide het van daaruit langzaam tot een uitbreidingspakket met meerdere extra’s. De kern van de DLC blijft echter dat McMillen de game aan de community wil geven. Volgens hem zouden de fans de game ondertussen al beter kennen dan hijzelf. De enige rol die hij en Florian Himsl, met wie hij het project vijf jaar geleden begonnen is, nog spelen, is het helpen van de modding community. Dit zal gebeuren in de vorm van maandelijkse updates die bestaan uit content die fans gemaakt hebben, ‘booster packs’ genoemd.

De fans, waarvan sommigen honderden uren in The Binding of Isaac gestopt hebben, zijn echter teleurgesteld met de DLC. Sommige nieuwe mechanics zouden de game nog moeilijker maken dan dat het al is, waardoor het minder leuk is geworden. Andere mechanics maken het juist minder aantrekkelijk om opnieuw een poging te wagen om de game te verslaan. Daarnaast zouden de nieuwe personage en items geen toegevoegde waarde hebben. Fans vinden het ook oneerlijk dat er betaald moet worden voor de mods. Steam geeft dan ook aan dat de reviews voor de DLC mixed zijn.