Terugblikken op 2015 met Stan

archief
Stan van der Burg op 20 januari 2020
Terugblikken op 2015 met Stan

Het jaar 2015 was er eentje met fantastische hoogtepunten en schandalige dieptepunten. De redactie van Pixel Vault beantwoordt een aantal vragen over het afgelopen gamejaar, waarmee we reflecteren op wat er allemaal gebeurd is in de game-industrie. Hiermee willen we jullie wat inzicht bieden in wat er in de grijze massa’s van de dame en heren omgaat. Vandaag is Stan de redacteur, of liever gezegd de eindredacteur in kwestie.

Voor eenieder die jou nog niet kent, stel jezelf eens eventjes netjes voor..

Ik ben Stan van der Burg, 24 jaar en tegenwoordig actief als eindredactielid. Waar ik een aantal jaren geleden de site nog volzette met het laatste nieuws en reviews, houd ik me nu vooral bezig met het nakijken van het werk van mijn mede-redactieleden om daarmee een zo goed mogelijke kwaliteit neer te zetten.

Het jaar 2015 zit er alweer bijna op. Hoe kijk jij terug op dit jaar?

2015 was voor mij een vrij rustig gamejaar. 2015 is denk ik het beste te beschrijven als “ het hypejaar van games”. Een jaar boordevol met titels die veel gamers wilden zien: The Witcher 3: Wild Hunt, Until Dawn, Fallout 4 en ga zo maar door. Een goed jaar voor de game-industrie is het zeker te noemen. Persoonlijk spraken veel van deze grote games mij niet echt aan, leuk om playthroughs van te zien, maar dat was het dan ook wel. Natuurlijk waren er ook games die me zeker wel beziggehouden hebben, maar daar kom ik zo op terug.

Volgens de grote drie moest 2015 hét jaar van de nieuwe generatie worden. Heb jij hem zo ook ervaren?

“Hét jaar van de nieuwe generatie”, ik weet niet goed wat ik daarvan moet denken. Voor mijn gevoel is de nieuwe generatie nog steeds niet echt begonnen. Misschien komt dat omdat ik geen Xbox One of PlayStation 4 in huis heb, maar misschien zegt dat al genoeg. Als echte consolegamer heb ik nog steeds niet echt het idee dat ik iets mis; ik heb een vrij goede pc staan en ik vermaak me prima met de games die ervoor uitkomen. Leuk dat die consoles er zijn, maar de echte exclusieve klappers zijn er voor mij nog niet geweest. Wie weet gaat dat nog gebeuren, maar dit jaar hebben ze me niet kunnen overhalen.

PC

Eind 2014 lagen de Xbox One en de PlayStation 4 mijlenver uit elkaar. Vind jij dat die verhoudingen zijn bijgetrokken?

Nee, ik denk dat er nog steeds een duidelijk verschil is tussen de Xbox One en de PlayStation 4, maar dat is eigenlijk niet heel vreemd. Tijdens de originele presentatie werd de PlayStation 4 aangekondigd als gameconsole, waar de Xbox One werd aangekondigd als multimedia apparaat. Microsoft heeft duidelijk geprobeerd dit recht te trekken, maar als je dan hoort dat de PlayStation 4 een PlayStation 2-emulator gaat krijgen en de Xbox One waarschijnlijk geen originele Xbox-games kan spelen, terwijl veel gamers dat wel willen, dan is het voor mij duidelijk.

Wat was voor jou het absolute hoogtepunt qua games van 2015?

Voor de mensen die mij en mijn artikelen een beetje in de gaten gehouden hebben, is het duidelijk dat ik twee gamegenres helemaal geweldig vind: RPG’s en rhythm games. Dat laatste genre was alleen jammer genoeg nogal afwezig op de markt, maar met de komst van Guitar Hero Live en Rockband 4 is er weer hoop.

Wat was daarentegen het absolute dieptepunt?

De kwaliteit van sommige ‘grote’ pc-games. Games als Black Ops III die niet helemaal lekker loopt bij de release, waarbij je van een franchise als Call of Duty ondertussen wel mag verwachten dat alles goed gaat. Het is duidelijk dat veel ontwikkelaars de nieuwe generatie consoles krampachtig vast lijkt te houden, maar zoals ik eerder al zei heeft de nieuwe generatie nog niet veel echt nieuws laten zien. Als ontwikkelaar zou je beter óf voor de pc kunnen gaan óf voor de consoles, doe er dan één van de twee goed.

Call-of-Duty-Black-Ops-3-03

Hoe ziet er voor jou de top 3 van het jaar 2015 uit?

Een top drie samenstellen was voor mij deze keer eigenlijk niet heel lastig. Zoals gezegd ben ik meer van de RPG’s en heb ik geen console van deze nieuwe generatie, dus veel games vallen al af. Op plaats drie zet ik Until Dawn, een game met een geweldig verhaal en een game waarin je keuzes invloed (lijken te) hebben, wat in de toekomst een heel belangrijk iets gaat zijn naar mijn idee. Op de tweede plaats zet ik Final Fantasy XIV: Heavensward, je dacht dat ik de game niet meer ging noemen, of niet? Heavensward heeft me talloze uren beziggehouden en ondanks dat het eigenlijk een uitbreiding is op Final Fantasy XIV vind ik de game zeker goed genoeg. En voor mij is de nummer één, de game waar ik op het moment van schrijven nog steeds druk mee bezig ben, Tales of Zestiria. Een geweldige JRPG uit een reeks games die ik al een lange tijd volg. De serie weet het op de een of andere manier altijd voor elkaar te krijgen om de games herspeelbaar te maken zonder dat het saai wordt en dat is voor mij het teken van een geweldige game.

Als jij een game zou mogen kiezen, welke verdient dan volgens jou de stempel Game van het Jaar?

Uit mijn vorige antwoord lijkt het me duidelijk dat ik voor Tales of Zestiria ga, maar dan als mijn persoonlijke Game van het Jaar. Ondanks dat ik de game zelf niet gespeeld heb, maar vooral veel van de game gezien heb in playthroughs, is voor mij The Witcher 3: Wild Hunt de duidelijke Game van het Jaar.

Kun je in het kort uitleggen waarom je juist uit alle toffe titels die 2015 rijk is juist die game hebt gekozen?

The Witcher 3 is natuurlijk een RPG, een action RPG welteverstaan, en dat is voor mij natuurlijk al een pluspunt. Daarnaast creëert The Witcher 3 een geweldige, en vooral ook grote, wereld waarin je kunt doen wat je wilt. Alles wat je doet kan op de een of andere manier invloed hebben op het verloop van jouw verhaal. De enorme vrijheid met toch een gevoel van samenhang is geweldig.

the-witcher-3-traque-sa-53918d015144b

Vooruitkijkend op 2016, waar kijk je momenteel het meeste naar uit?

Ik kijk het meeste uit naar wat de Xbox One en PlayStation 4 gaan doen en vooral of ze me eindelijk zo ver kunnen krijgen een van de twee aan te schaffen. Daarnaast kijk ik vooral uit naar de ontwikkelingen binnen de game-industrie en vooral hoe groot het aandeel indiegames gaat worden, want indiegames beginnen steeds groter te worden. Als laatste kijk ik er niet echt naar uit, maar hoop ik dat Nintendo weer terugkomt en ons weet te verrassen met de NX of waar ze dan ook mee bezig zijn. De games waren in principe niet verkeerd, maar het was allemaal vrij voorspelbaar. Verras ons Nintendo!

Verwacht je dat 2016 voor de gamers een beter jaar gaat worden of juist niet?

Ik verwacht het zeker, maar het gaat naar mijn idee vooral afhangen van de ontvangst van de VR-apparaten. Qua games zullen we natuurlijk weer vervolgen gaan zien op games van dit jaar, maar ik verwacht dat er ook een aantal nieuwe IP’s tussen zullen zitten en hopelijk gaan die ons positief verrassen.