Terugblikken op 2015 met Kevin

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Terugblikken op 2015 met Kevin

Het jaar 2015 was er eentje met fantastische hoogtepunten en schandalige dieptepunten. De redactie van Pixel Vault beantwoordt een aantal vragen over het afgelopen gamejaar, waarmee we reflecteren op wat er allemaal gebeurd is in de game-industrie. Hiermee willen we jullie wat inzicht bieden in wat er in de grijze massa’s van de dame en heren omgaat. We trappen vandaag af met eindbaas Kevin.

Voor eenieder die jou nog niet kent, stel jezelf eens eventjes netjes voor.

De Big Boss, de Illusive Man, de eindbaas. Verschillende namen, maar uiteindelijk allemaal dezelfde persoon. Ik dus, Kevin Rombouts. Nog maar 23 jaren jong, maar al wel sinds het begin af aan betrokken bij Pixel Vault. Destijds nog verantwoordelijk voor alle screenshots en trailers op de website, maar ondertussen zelf de touwtjes in handen. In het dagelijks reilen en zeilen ben ik uiteindelijk verantwoordelijk voor wat er op de site komt, wat er met de site gebeurt en waar we met het hele team heen willen. Tenminste, als er geen reviews of andere artikelen geschreven moeten worden.

Het jaar 2015 zit er alweer bijna op. Hoe kijk jij terug op dit jaar?

In één woord: hectisch. Zowel voor als achter de schermen hebben we een druk jaar achter de rug. Een samenwerking die niet verliep volgens plan, een flinke groei binnen het team, met zes mensen naar de Gamescom en natuurlijk super veel toffe games. Nog altijd ligt er een stapel games en DLC op me te wachten, klaar om gespeeld te worden. Als ik er nou ook eens tijd voor zou kunnen vinden, zou dat helemaal geweldig zijn.

Volgens de grote drie moest 2015 hét jaar van de nieuwe generatie worden. Heb jij hem zo ook ervaren?

In ieder geval voor twee van de drie wel. Op de PlayStation 4 en Xbox One zien we nu echt zaken die in een vorige generatie simpelweg niet mogelijk waren. Games als The Witcher 3, Forza Motorsport 6 en Fallout 4 komen op deze generatie gewoon zo veel beter uit de verf dan ooit mogelijk was op andere generaties. Ondanks dat Nintendo met de New Nintendo 3DS een ontzettende goede update heeft gegeven aan al een toffe handheld, zal voor hen 2016 het jaar moeten worden dat alles anders gaat.

Forza Motorsport 6 11

Eind 2014 lagen de Xbox One en de PlayStation 4 mijlenver uit elkaar. Vind jij dat die verhoudingen zijn bijgetrokken?

Die verschillen zijn er nog steeds, en duidelijk ook. De PlayStation 4 heeft natuurlijk een enorme install-base gekregen de afgelopen twee jaar en Microsoft hinkt daar duidelijk achteraan. Het is echter Microsoft’s console geweest die de beste line-up had dit najaar met games als Halo 5, Forza 6 en Rise of the Tomb Raider. Daar kan Sony met de Nathan Drake Collection echt niet aan tippen.

Wat was voor jou het absolute hoogtepunt qua games van 2015?

Er zijn zo veel toffe dingen gebeurd dit jaar, maar ik denk dat al met al toch wel de Gamescom het hoogtepunt was. De sfeer, de mensen, de afspraken, het is zo overweldigend om mee te maken, zelfs als je er voor de vijfde keer bent. Ik kan de Koelnmesse ondertussen dromen, maar toch blijft de beurs me ieder jaar weer verrassen.

Wat was daarentegen het absolute dieptepunt?

Het grootste dieptepunt is eigenlijk niet eens van dit jaar, maar dreunt nog door van vorig jaar en dat is het gedoe rondom #GamerGate. Ik ben het, net als vele andere met mij, ondertussen zo ontzettend beu dat er een klein groepje zielige personen is die andere mensen hun kansen en hun plezier niet gunnen. Het zijn ondertussen de terroristen van de game-industrie: mensen die hun visie en geloof per se door willen drukken op de rest van de industrie door middel van haat, en als het moet, geweld. Het is niet alleen een dieptepunt voor games, maar voor de hele industrie.

gamergate

Hoe ziet de top 3 van het jaar 2015 er voor jou uit?

Dit is zo ontzettend moeilijk. Er zijn zo veel toffe games geweest, dat het bijna onmogelijk is om er een harde top drie uit te kiezen. Als ik het dan echt moet doen, dan denk ik dat ik uitkom op de volgende drie games: Halo 5: Guardians, The Witcher 3 en Batman: Arkham Knight. Nou denk je misschien: Waar is Fallout 4? In mijn console, dat spreekt voor zich maar op het moment dat ik dit schreef, had ik er simpelweg nog onvoldoende uren inzitten om te roepen of dat het een van mijn favoriete games is.

Als jij een game zou mogen kiezen, welke verdient dan volgens jou de stempel Game van het Jaar?

Bovenstaande titels zijn allemaal goed, maar er steekt er toch echt één met kop en schouders bovenuit en dat is duidelijk The Witcher 3.

Kun je in het kort uitleggen waarom je juist uit alle toffe titels die 2015 rijk is juist die game hebt gekozen?

Er zijn veel games die getracht hebben een enorme open wereld neer te zetten en toch mensen voor lang op het puntje van hun stoel wouden houden, maar geen enkele game weet dat zo te doen als The Witcher 3. Na honderd uur in de game snak je nog altijd naar meer; meer quests, meer verhaal, meer gevechten. CD Projekt Red heeft alles in zo’n ongelofelijk detail uitgewerkt, dat je jezelf afvraagt hoe deze studio zichzelf ooit nog gaat overtreffen.

The-Witcher-3-02

Vooruitkijkend op 2016, waar kijk je momenteel het meeste naar uit?

Och, zo ontzettend veel. Ik zou nog wel een zesdelig artikel kunnen schrijven over waar ik allemaal naar uit kijk en waarom. Toch zijn er een aantal games die er voor mij bovenuit springen. Als eerste is daar natuurlijk Tom Clancy’s The Division, een game waar ik een ontzettende fanboy van ben sinds het moment dat die game werd aangekondigd een paar jaar geleden. Daarnaast is er natuurlijk Persona 5: een serie waar ik compleet verslaafd aan ben sinds ik een Vita heb en aan de slag mocht met Persona 4 Golden. Last but not least is er natuurlijk nog Horizon: Zero Dawn, een stukje Hollands glorie. Die game ziet er zo episch uit en Guerrilla kennende kan die game niets dan goeds beloven!

Verwacht je dat 2016 voor de gamers een beter jaar gaat worden of juist niet?

Moeilijk te zeggen. We hebben in 2015 natuurlijk een ongelofelijk goed jaar gehad waarbij alle titels die jaren in ontwikkeling waren tegelijk verschenen. Het is dan ook maar de vraag of 2016 beter gaat worden, ondanks de sterke line-up aan games. Eén ding weet ik wel: het is een prachtige tijd om gamer te zijn.

Heb je nog een mooie anekdote om je interview mee af te sluiten?

Ik denk dat gedurende de Gamescom niemand zo enthousiast was over virtual reality als dat ik dat was. Rebecca mocht dan door de Koelnmesse heen stuiteren en Amador was woedend dat hij een Far Cry 3 VR-demo had gemist, ik ben zo ver gegaan om niet één keer maar twee keer dezelfde demo te spelen op VR, simpelweg gewoon omdat de demo van EVE Valkyrie zo ontzettend tof was. Ik moest mezelf langs wat mensen lullen (“Je hebt geen afspraak”, “Dit kan nu gewoon niet”, dat soort zaken.), maar om die demo nog een keer te kunnen spelen was gewoon zo tof. Ik zou het ieder moment nog een keer doen.