Terugblikken op 2015 met Chris

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Terugblikken op 2015 met Chris

Het jaar 2015 was er eentje met fantastische hoogtepunten en schandalige dieptepunten. De redactie van Pixel Vault beantwoordt een aantal vragen over het afgelopen gamejaar, waarmee we reflecteren op wat er allemaal gebeurd is in de game-industrie. Hiermee willen we jullie wat inzicht bieden in wat er in de grijze massa’s van de dame en heren omgaat. Vandaag is Chris aan de beurt om terug te blikken op het afgelopen jaar.

Voor een ieder die jou nog niet kent, stel jezelf eens eventjes netjes voor..

Ik ben Chris. Een aantal jaar geleden schreef ik de naam Pixel Vault op een bierviltje in de trein van Leipzig naar Utrecht. Sindsdien sta ik bekend als geestelijk vader van de site, al heb ik het stokje lange tijd geleden al overgedragen. Ik doe vooral eindredactiewerk en schrijf af en toe stukjes.

Het jaar 2015 zit er alweer bijna op. Hoe kijk jij terug op dit jaar?

Op het gebied van games was het absoluut een goed jaar. De overstap naar de nieuwe consoles door ontwikkelaars en uitgevers geeft aan dat we eindelijk de nieuwe generatie hebben bereikt. Ook is het heel erg prettig om te zien dat de markt niet is verschoven naar andere platforms, zoals de tablet en smartphone. Het lijkt erop dat de coregamer nog op zijn wenken wordt bediend op de consoles en pc. Alleen de handheldmarkt lijkt plaats te moeten maken voor de smartphone.

Interessant is ook dat, naar mijn idee, gamemakers en consolefabrikanten steeds meer luisteren naar de consument. Zo zie je bijvoorbeeld de backwards compatibility op de Xbox One en PlayStation 4 opeens verschijnen. Uitgevers en ontwikkelaars voelen zich steeds vaker geneigd zich te verantwoorden na kritiek op bijvoorbeeld een reeks bugs, een te grote update of beperkingen in games.

Xbox One backwards compatibility 
 Pixel Vault

Volgens de grote drie moest 2015 hét jaar van de nieuwe generatie worden. Heb jij hem zo ook ervaren?

Stom, ik had de vragenlijst moeten lezen voordat ik antwoorden zou opschrijven. Zoals in mijn antwoord op de vorige vraag kan ik dat zeker bevestigen. Áls je nog geen next-gen in huis had, dan was dit jaar zeker wel de tijd om er eentje aan te schaffen. Een aantal grote games dit jaar zijn zelfs niet of in een afgeslankte vorm uitgebracht voor de vorige generatie. De nieuwe consoles beginnen steeds meer de norm te worden en in deze periode is dat gunstig voor de gamers. De fabrikanten hebben de tijd gehad hun apparaten te tweaken en goedkoper te produceren, waardoor je die nieuwe console voor een redelijke prijs kan aanschaffen. Het heeft even geduurd voordat de machines op stoom waren, maar dat is misschien maar goed ook. Naar mijn idee zijn de prijzen van de One en PS4 op dit moment ongeveer gelijk aan de prijzen van de 360 en PS3 tijdens de hoogtijdagen.

Eind 2014 lagen de Xbox One en de PlayStation 4 mijlenver uit elkaar. Vind jij dat die verhoudingen zijn bijgetrokken?

In zekere zin wel. Veel mensen zijn voor de PlayStation 4 gegaan, omdat de Xbox een moeizame start heeft gehad met verschillende lanceringsdata per regio en een Xbox-team dat geen beslissingen durfde te maken. Nu is de One, hoewel het apparaat qua verkoopaantallen achterloopt op de PS4, een apparaat dat gamers veel meer aanspreekt. De Xbox One is misschien nog steeds een log apparaat waarop games net wat minder mooi uit de verf komen, maar het is wel een betaalbare console waar alles op draait en hoogwaardige software meedraagt. De nieuwe strategie van Microsoft is er eentje die lof verdient. Door Windows 10 op elk Microsoft-apparaat te laten draaien wordt het geheel veel meer gestroomlijnd. Ook luistert het Xbox-team naar mijn idee nu veel meer naar de gebruiker, wat zijn vruchten afwerpt met de software-updates op de One.

Windows 10 
 Pixel Vault

Wat was voor jou het absolute hoogtepunt qua games van 2015?

Het laatste kwartaal van het jaar, waarin zoveel grote titels werden uitgebracht dat het voor de werkende of studerende gamer niet meer te doen is alles te bekijken. Ik ben zelf op het gebied van games al kieskeurig, maar in de laatste periode heb ik toch keuzes moeten maken.

Wat was daarentegen het absolute dieptepunt?

Eerlijk gezegd was dat Nintendo het hele jaar door. Ik had meer van dat bedrijf verwacht. De enige game die ik dit jaar heb gehaald is de wollen versie van Yoshi. En dat zegt wel heel veel over Nintendo. Niet alleen dat er weinig games uit de stal van Nintendo verschenen, terwijl dat toch een stal is met grote namen, maar ook dat er over het algemeen gezien weinig is uitgekomen voor de Wii U dat voor de core gamer bedoeld is. De console is zo’n beetje het ondergeschoven kindje. Het lijkt me ook frustrerend voor de echte Ninteno-gamer om constant maar te horen over die nieuwe console, de NX. Lijkt me redelijk dat ze wel nog een fatsoenlijke Zelda op de Wii U moeten uitbrengen.

Nintendo 
 Pixel Vault

Hoe ziet er voor jou de top 3 van het jaar 2015 uit?

Ik ben heel slecht met top-lijstjes. Daarom maar een lijstje met games waar ik waarschijnlijk de meeste tijd aan hebt besteed zonder verveeld te raken:

1. Rise of the Tomb Raider
2. Cities: Skylines After Dark
3. Mad Max

Als jij een game zou mogen kiezen, welke verdient dan volgens jou de stempel Game van het Jaar?

Een game van het jaar moet altijd populair zijn, terwijl ik vaak de minder populaire of grote games zeer waardeer. Zoals Never Alone, Hitman GO en zelfs de tabletgame Adera. Als ik het dan toch op de populaire titels moet gooien dan is de nieuwe van Lara Croft een kanshebber, al zeg ik daarbij dat ik weinig voel voor Batman-games, Halo of RPG’s als Fallout.

Rise of the Tomb Raider

Kun je in het kort uitleggen waarom je juist uit alle toffe titels die 2015 rijk is juist die game hebt gekozen?

Omdat Rise of the Tomb Raider het type game is dat mij volledig ligt. Hij is zeker niet perfect en er zijn genoeg dingen om over te klagen, maar het avontuur zit er goed in verwerkt. En ik klauter liever eens in de twee jaar in de jungle of besneeuwde bergen, dan dat ik elk jaar in dezelfde omgeving buitenaardse vijanden doodschiet. Of aardse vijanden. Grote domper voor mij was in het bijzonder de nieuwe Call of Duty. Dat was mijn kat in de zak dit jaar, maar smaken verschillen.

Vooruitkijkend op 2016, waar kijk je momenteel het meeste naar uit?

Ik keek het hele jaar al uit naar Uncharted 4, de nieuwe Hitman en Tom Clancy’s: The Division. Dat doe ik dus nog steeds, want die zijn allemaal uitgesteld. Uncharted zou de eerste game zijn waarvoor ik een PS4 zou kopen. Hitman en de Tom Clancy-games hebben bewezen een goede franchise te zijn. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Quantum Break.

Hitman 
 Pixel Vault

Verwacht je dat 2016 voor de gamers een beter jaar gaat worden of juist niet?

Ja. Ontwikkelaars zitten nu in een flow. De consoles zijn steeds beter bekend, waardoor de kracht van de PS4 en Xbox One echt tot uiting komen. Ik denk dat er nog een hoop verrassingen aan zitten te komen. Ook is het zo dat er op dit moment nog geen nieuwe machines op de markt komen en dat is meestal gunstig voor het aanbod van games.

Heb je nog een mooie anekdote om je interview mee af te sluiten?

Als je dit interview achterstevoren opleest en opneemt met een microfoon. Dan kun je, mits je de opname 33 procent sneller afspeelt, een verborgen boodschap van mij horen. Als je van aluminium een hoedje vouwt en die opzet, komt de boodschap beter aan. Illuminati confirmed.