Swords and Soldiers 2 Shawarmageddon
Tussen alle grote titels die dit najaar uitgekomen zijn of nog uit moeten komen, hebben we ook te maken met de releases van de wat kleinere titels. Een van deze titels is Swords and Soldiers 2 Shawarmageddon. Het eerste deel hiervan verscheen exclusief voor de Wii U, maar de Vikingen, hun vrienden en hun vijanden zijn nu terug voor een avontuur op pc en PlayStation 4. De hoogste tijd dus om te checken of deze game je zuurverdiende centjes waard is.
Swords and Soldiers 2 Shawarmageddon is een Tower Defense RTS-game waarbij je een flinke groep Vikingen, Perzen of Demonen aanstuurt. In de singleplayer begin je met de Vikingen en pas later heb je de mogelijkheid units in te schakelen van de andere groepen. Deze Vikingen hebben dan ook echt de ultieme missie: ze zijn namelijk op zoek naar de perfecte shawarma. Ja, dat lees je goed. Het verhaal van de game draait eigenlijk om een hongerig stelletje knokkers dat op zoek gaat naar iets goeds om te eten. De opmerking ”Je bent jezelf niet als je trek hebt” komt nu wel erg dichtbij. Tijdens deze zoektocht komt de groep echter een hoop obstakels tegen en het is natuurlijk aan jou om ze te helpen die uit de weg te ruimen.
Vikingen houden wel van een schaapje
Het verhaal is dus heel erg simpel. We treffen onze Vikingen met honger na een intense strijd. Het clubje besluit daarom wat te gaan eten in het dichtstbijzijnde culinaire etablissement (lees: shoarmatent) en treft daar de heer met de bijpassende naam Al’Yucaneet. Deze beste man kan niks voor hen betekenen, want zijn schapen zijn net gejat. Dit laten de Vikingen natuurlijk niet zomaar gebeuren en al snel komt de oermens in hen naar boven en zetten ze de achtervolging in.
Het is de uitvoering van het verhaal dat deze zo geweldig maakt. Voor het verhaal heb je al een flinke dosis humor nodig, maar voor de rest van de game nog meer. Referenties naar van alles passeren de revue, waaronder “It’s dangerous to go alone, take this”. Daarnaast vertelt een Viking in een rolstoel je alles wat je moet weten over de strijd en pas tijdens het spelen kom je erachter dat de grootste obsessie van de Vikingen schapen zijn. Vijanden bekogelen met een enorme bal van schapen, een vijand veranderen in een schaap of even een blikseminslag richten op een van de witte viervoeters zodat je wat te eten hebt, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.
Van links naar rechts
Wat betreft de gameplay kunnen we ook van simpliciteit praten en ook in dit geval is dat grotendeels positief. Het level loopt van links naar rechts, met jouw vechters aan de linkerkant en de vijandelijke strijders aan de rechterkant. Aan jouw kant vind je een flinke homp goud. Door wat werkers hun ding te laten doen sleep je goud binnen dat je kunt besteden aan onderzoek. Onderzoek zorgt ervoor dat er vechters en spreuken voor jou beschikbaar worden. Jouw strijders zijn in allerlei soorten en maten te vinden. Zo heb je de wat grotere Vikingen die met een lomp wapen rondzwaaien, maar je hebt ook boogschutters die van een afstand aanvallen.
Tussen de Vikingen, Perzen en Demonen onderling zit ook verschil. Vikingen zijn het wat lompere volkje en daardoor wat trager, maar hun aanvallen zijn een stuk krachtiger. De sluwe Perzen zijn snel en de Demonen zijn echt een gevalletje apart. Deze zijn niet bang om zichzelf op te offeren, wat resulteert in een aantal suicide bombers die flinke schade kunnen aanrichten. Naast de vechters heb je ook spreuken, die je eveneens in alle soorten en maten vindt. Zo kun je jouw vechters ondersteunen door ze te healen, kun je de vijand aanvallen met een bliksemschicht of kun je vijanden in schapen veranderen. Als laatste heb je heel af en toe ook de mogelijkheid om een superspreuk te doen. Dit is verhaal afhankelijk, waarbij je met een speciale move meerdere vijanden van het bord kunt vegen.
Wanneer je eenmaal genoeg goud hebt en een keuze hebt gemaakt tussen alle vechters, lopen deze vanzelf naar rechts en vallen alles aan op hun pad. Winnen doe je als je het hoofdgebouw van de vijand hebt vernietigd. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de tegenstander. Wanneer je personages lopen hoef je dus niks te doen, op nieuwe vechters oproepen en hier en daar een spreuk te gooien na. Het werkt allemaal even lekker, maar doordat veel vanzelf gaat, ben je ook veel aan het wachten. Ik merkte daarom dat ik de game niet aan één stuk door kon spelen. Wanneer ik echter een uurtje wat anders ging doen, wist de game me alweer flink te lonken. Het is dus een game die je met liefde speelt, maar niet aan lang achter elkaar.
Meer dan singleplayer
Naast de singleplayer bevat de game ook nog andere opties, zoals co-op. De co-op kun je in eerste instantie gewoon met een vriend(in) en een bak chips op de bank spelen. Dit samenspelen is eigenlijk ook meteen het leukste van de game. Je speelt namelijk in splitscreen en kunt dus met één blik zien wat de ander voor jou aan het voorbereiden is. Een potje frustratie en een heftige strijd volgt. Elkaar recht kunnen aankijken tijdens deze strijd is fantastisch, vooral omdat je elkaar dan nog even een stiekeme beuk kunt geven uit diezelfde frustratie. Een klein nadeel is dat de tekst die uitleg geeft over de verschillende vechters en spreuken bijna onleesbaar is in splitscreen en ik heb allesbehalve een klein scherm. Een goed paar ogen en een dikke bril zijn dus geen overbodige luxe in dit geval.
Ook is het mogelijk online tegen een andere speler te spelen. Dit heb ik helaas niet kunnen testen omdat de game geen andere speler kon vinden. Ik durf niet goed te zeggen of dit door de server komt of dat er gewoonweg niet genoeg spelers zijn op de PlayStation 4. Naast het co-op spelen heb je de mogelijkheid een drietal challenges te doen, veelal gericht op de superspreuken die je kunt uitvoeren. Tijdens deze challenges kun je de rompslomp van de strijd vergeten en gewoon bezig zijn met de uitvoering van deze allesvernietigende spreuk.
Swords and Soldiers 2 Shawarmageddon weet je met diens humor een grijns van oor tot oor te bieden. Een grijns die een behoorlijke tijd kan blijven staan, want met 45 levels en bijbehorende challenges o.a. gericht op tijd, kun je een flink aantal uur in de game proppen. Tel daar het plezier dat de co-op je weet te bieden daarbij op en je zit helemaal goed. Wel een dikke tip: zet het nummer van de dichtstbijzijnde shoarmatent maar vast in je telefoon wanneer je begint met spelen. Na een paar uur ben je me dankbaar, geloof me.