Street Fighter: Assassin’s Fist – Laat het verleden achter zich

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Street Fighter: Assassin’s Fist – Laat het verleden achter zich

Wie herinnert zich Street Fighter: The Movie nog? De bombastische verkrachting van mijn jeugd vond plaats in 1994, al beschouw ik de film vandaag de dag als een bizarre tijdscapsule voor de jaren negentig. De film is té bizar en komisch om serieus te nemen. Het blijft een guilty pleasure voor mij en vele andere fans van het bronmateriaal. Hoe anders was Street Fighter: The Legend of Chun-li? Elk spoortje van talent, inzet en bekwaamheid leek afwezig op de prent van die film. Zou er ooit een film komen die de spijker op z’n kop slaat? Gemaakt door mensen die weten wat ze doen? Street Fighter: Assassin’s Fist komt verdomd dichtbij en is voor fans verplichte kost!

In 2010 verscheen Street Fighter: Legacy op Youtube. Het was een korte film geïnspireerd door Street Fighter en dit keer zat er daadwerkelijk talent achter de productie. Het diende als pitch in de hoop om een nieuwe Street Fighter-film of –serie te maken. De makers probeerden door middel van crowdfunding de serie te bekostigen, maar de Kickstarter werd al gauw verwijderd vanwege de beste reden mogelijk: een overeenkomst was gesloten met Capcom, Honda en Machinima. Het resultaat: een toegankelijke serie voor zowel fans als nieuwkomers die het bronmateriaal voor de verandering eens niet begraaft in uitwerpselen.

Assasin's-Fist-04

Street Fighter: Assassin’s Fist is een webserie die bestaat uit twaalf delen, die elk gemiddeld zo’n tien minuten duren. Het vertelt over de beginjaren van Ryu en Ken, de personages die de spil vormen voor het verhaal van Street Fighter, hun leraar Gouken en hoe hun vechtstijl de slechterik Gouki (in het westen bekend als Akuma) heeft geschapen. De serie probeert een balans te creëren tussen actie en drama, maar slaagt hier maar gedeeltelijk in. De actie die de serie bevat, is zéér competent maar dun gezaaid. De serie bevat in plaats daarvan (onverwacht) veel drama, wat op zich geen probleem is, want het wordt geloofwaardig en volwassen gebracht. Wat wel een probleem vormt, is het verschil van acteerniveau tussen de acteurs. Hoewel geen enkele acteur slecht werk levert (regisseur en actie-choreograaf Joey Ansah zet zelf een indrukwekkende Gouki neer), is het op te merken wanneer meerdere acteurs het scherm delen. Wanneer Ken (Christian Howard) en Gouken (Akira Koieyama) een scene delen, word het verschil pijnlijk duidelijk. Ook is het tempo van de serie aan de lage kant: tegen het eind van de serie komen veel nieuwe plotpoints aan het licht waar de serie niet meer aan toe kan komen omdat er niet genoeg tijd meer is. Het geeft de kijker het gevoel alsof er vals is gespeeld: alsof de reden waarom je bent gaan kijken pas plaats gaat vinden ná de film die je zojuist hebt gezien en de twee uur daarvoor alleen diende als aperitiefje.

Assasin's-Fist-01

Al met al is Street Fighter: Assassin’s Fist met kop en schouders de beste verfilming van Street Fighter tot nu toe en iets wat je als fan eigenlijk niet mag missen. Het is wellicht niet perfect, maar wat er is, is met liefde en oog voor detail gemaakt en laat zien dat een project met een budget van 2 miljoen dollar het in sommige gevallen beter doet dan met grote Hollywood-bedragen. Het hart van de serie zit op de juiste plaats en dat is in elk frame terug te zien. De serie bevat genoeg juistheden en kleine knipoogjes naar trivia die alleen de fans zullen begrijpen, zonder dat de serie overweldigend word voor nieuwkomers. Een encyclopedie erbij houden zal niet nodig zijn als je nog nooit een potje Street Fighter hebt gespeeld. Als de serie succesvol genoeg is, bestaat de mogelijkheid dat de makers zich zullen buigen over een tweede seizoen: het World Warrior toernooi wat de gebeurtenissen van Street Fighter 2 zal beslaan.

De serie is nu gratis en voor niets te zien op het Youtube-kanaal van Machinima. De serie zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn op Blu-ray en DVD, al zal de serie dan in filmvorm gegoten worden dankzij een nieuwe cut met extra scenes.

[envira-gallery id=”5728″]