Stemacteurs gaan staken als onderhandelingen niet slagen

archief
Jordy Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Stemacteurs gaan staken als onderhandelingen niet slagen

Stemacteurs die aangesloten zijn bij de SAG-AFTRA gaan op 21 oktober staken als er voor die tijd geen voortgang is gekomen in de onderhandelingen met een aantal grote uitgevers. De onderhandelingen voor betere voorwaarden zijn al vaker gevoerd, maar niet met de gewenste resultaten.

De SAG-AFTRA ( the Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) heeft vandaag besloten aankomende vrijdag, 21 oktober, te gaan staken als er geen beter contract ligt voor de stemacteurs. De onderhandelingen zijn vandaag begonnen en zullen tot woensdag 19 oktober gaan duren. Als de bij de SAG-AFTRA aangesloten stemacteurs gaan staken, mogen zij niet voor Activision, Disney, Electronic Arts, Insomniac, Take Two Interactive, Warner Bros. Games en nog vijf andere uitgevers werken.

Een aantal grote namen in de game-industrie zijn aangesloten bij de SAG-AFTRA. Enkele van die namen zijn: David Hayter, die de stem van Snake van de Metal Gear-franchise insprak, en Jennifer Hale, die stem van de vrouwelijke commander Shepard van de Mass Effect-franchise insprak. Zij staan beiden achter de staking om zo de voorwaarden van stemacteurs te verbeteren.

De SAG-AFTRA is al een tijd bezig om betere contractuele voorwaarden te krijgen voor de bij hun aangesloten stemacteurs. Zo wil de SAG-AFTRA dat de stemacteurs provisie krijgen als een game boven een bepaalde verwachting verkoopt en dat de stemacteurs van te voren weten waaraan ze hun stem uitlenen. Dat laatste is misschien nog wel het lastigst, aangezien ontwikkelaars en uitgevers tegenwoordig hun best doen om zolang mogelijk alles geheim te houden. Het gebeurt namelijk wel vaker dat aan de hand van de C.V. van een stemacteur er al stiekem wordt verklapt dat een bepaalde game eraan zit te komen.