Steel Division 2

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Steel Division 2

Terwijl iedereen op gamescom druk bezig is met alle nieuwe games die gaan uitkomen, zijn ze bij Eugen Systems enkel bezig met het verleden. Achter gesloten deuren kregen we hun geheime plannen te zien voor operatie Bagration. Deze grote Sovjet-invasie in Nazi-Duitsland kunnen we namelijk opnieuw gaan beleven en bepalen in Steel Division 2.

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=CN1rF6Y4X7Y

Steel Division: Normandy 44 introduceerde een nieuw soort RTS dat zich richt op de hardcore geschiedenis fans en dan in het bijzonder van de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Grote gevechten tijdens de invasie van Normandië konden in detail worden nagespeeld, waarbij spelers in realtime tanks, kanonnen en infanterie moest besturen. Eugen Systems heeft zich nu op het Oostfront gericht voor Steel Division 2.

Operatie Bagration

Wanneer we het hebben over de invasie in 1944 om de Nazi’s te verslaan, hebben we het doorgaans over de landing van de geallieerden in Normandië. Hitler is echter verslagen omdat aan het Oostfront ook een grote slag werd geslagen door Sovjet-troepen. Onder de naam operatie Bagration trok het Rode Leger op 22 juni Wit-Rusland en Polen binnen, om het gebied te ontzetten. dit is het scenario voor Steel Division 2.

Steel Division 2 
 Pixel Vault

Over een periode van 25 dagen maak je verschillende grote slagen mee die tijdens deze invasie plaatsvonden en kun je alle troepen inzetten die op dat moment ook bij de invasie aanwezig waren. Dat betekent dat het Rode Leger een grote meerderheid heeft op de Nazi’s, maar laatstgenoemde hadden beter materieel aan het front en waren tevens beter georganiseerd. Dit ga je als speler ook merken tijdens de gevechten in Steel Division 2.

Het is de bedoeling van de ontwikkelaar om je een goed idee te geven van wat er gebeurd is tijdens de operatie, maar je tegelijkertijd de vrijheid te geven om de invasie naar je eigen hand te zetten. Dit doe je natuurlijk tijdens de gevechten in realtime, maar ook door je troepen over de campaign map te bewegen.

Nieuwe strategische laag

Waar je in de vorige game nog van missie naar missie werd geleid door de game, krijg je nu zelf controle over het verplaatsen van divisies op een strategische campaign map. Gevisualiseerd op oude Wehrmacht-kaarten kun je tankdivisies selecteren en naar het front bewegen. Dit gebeurt turn-based tegen de AI, waarbij elke beurt een ochtend of een middag is.

Steel Division 2 
 Pixel Vault

Hiermee bepaal je welke troepen aan het volgende realtime gevecht deelnemen, mits je niet wordt ingesloten door de tegenstander. Net als op de realtime map is er namelijk een grens die verschuift wanneer de speler troepen verplaatst of de tegenstander oprukt. Dit geldt ook voor de strategische kaart en zo kun je zorgen dat je met specifieke divisies vijandelijke troepen aanvalt of juist omtrekkende bewegingen maakt.

Elk scenario heeft een dergelijke strategische map en het idee is dat er uiteindelijk meerdere scenario’s komen die samen de gehele operatie Bagration beslaan. Het is de bedoeling dat spelers hun eigen campagne kunnen vergelijken met de ‘replay’ van hoe de operatie echt is verlopen. Op die manier kun je kijken welke keuzes jij hebt gemaakt, ten opzichte van de generaals die er in 1944 bij waren.

De invasie laat nog even op zich wachten

De ontwikkelaar kon ons nog weinig nieuws vertellen over de realtime gevechten, behalve dat het er weer een stukje mooier uitzag dan in het eerste deel. Elke eenheid heeft zijn eigen model en deze kun je op je gemak in de Armory bekijken in 3D.

Steel Division 2 
 Pixel Vault

Gezien er meer dan zeshonderd verschillende eenheden in de game zitten, zijn ze bij Eugen Systems nog wel even bezig alles in detail na te maken. Gelukkig konden ze al aardig wat modellen laten zien, al was een groot deel direct overgenomen uit de vorige game. Dat is op zich geen probleem, maar geeft wel aan dat we geen enorme sprong voorwaarts hoeven te verwachten op grafisch gebied.

Steel Division 2 is nog in een vroeg stadium van ontwikkeling, maar het is nu al duidelijk dat dit weer een game wordt voor echte kenners van de Tweede Wereldoorlog-geschiedenis. Het is alleen nog niet bekend wanneer de game gaat uitkomen.