SteamWorld Heist – Plunderen in de ruimte

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
SteamWorld Heist – Plunderen in de ruimte

Het heelal, robots en piraten; drie woorden die je misschien niet zo snel met elkaar zou combineren. Toch werden deze gebruikt door de ontwikkelstudio Image & Form om ze vervolgens samen te brengen in de game SteamWorld Heist. De turn-based strategy-game kreeg in december 2015 al een release op de 3DS en bleek een enorm succes te zijn. De studio werd overspoeld door fans die smeekten om een release op andere platforms en de studio heeft deze oproep gehoord en verwerkt met als resultaat de recent uitgebrachte HD-versies. Opnieuw is de ruimte en diens schatten onveilig voor de acties van Captain Piper en haar crew, ditmaal op de PS Vita en de PlayStation 4. Een goede reden om mijn piratenhoed op te zoeken en te kijken of de plunderende robots opnieuw in staat zijn om de harten van fans te kunnen veroveren.

Afgelopen december werd mijn gamecollectie uitgebreid met SteamWorld Heist en al na vijf minuten spelen was ik verkocht. Het verhaal van de crew robotpiraten met Captain Piper aan het roer zorgde ervoor dat de 3DS als het ware aan mijn handen vastgeplakt leek te zitten. Duidelijk was dat de titel een fan erbij had en mijn enthousiasme was dan ook groot tijdens de onthulling van de HD-versies. Deze versies komen niet op één datum, maar worden verspreid uitgebracht. Vorige week was het debuut van de eerste HD-versie voor de PlayStation 4 en PS Vita. De titel is cross-buy, dus je kunt zelf kiezen welk apparaat je voorkeur heeft. Mijn keuze viel op het grote scherm en vergezeld door mijn piratenhoed trad ik opnieuw het universum van SteamWorld binnen.

SteamWorld Heist review 001

SteamWorld Heist is de derde titel die zich binnen dit universum afspeelt, hoewel de gameplay tussen de games volledig verschilt. Een periode van enkele honderden jaren scheidt de game met zijn voorganger, SteamWorld Dig, en de planeet waarop die game zich afspeelde, is volledig verwoest. Dankzij een kort introductiefilmpje wordt duidelijk dat de bevolking, ook wel Steambots genoemd, hierdoor gedwongen werd de ruimte in te trekken. Helaas is daarmee het probleem nog niet opgelost, want tussen de resten van een verwoeste wereld heerst de dreiging van kwaadaardige robots die de boel onveilig maken. Jij neemt de controle over Captain Piper en haar crew, terwijl zij diverse ruimteschepen doorzoeken op zoek naar overgebleven schatten en tegelijkertijd de strijd aangaan met de vijandelijke robots die de oorzaak zijn van de dreiging.

Met een ruimteschip verplaats je jezelf tussen de diverse random-gegenereerde levels. Eenmaal aangekomen in een level, dat zich afspeelt op een ruimteschip, probeer je door middel van turn-based strategy de vijanden te verslaan en tegelijkertijd alle schatten te verzamelen. Om de beurt mogen je personages lopen en aanvallen met een vuurwapen. De vormgeving van het ruimteschip ziet er grafisch schitterend uit en is voorzien van voorwerpen zoals tonnen, muurtjes of deuren waarachter geschuild kan worden. Je zult zelf moeten mikken met je wapen om de vijand te raken. Dit kan soms vrij lastig zijn, gezien de kleinste beweging een misser kan betekenen, maar voelt nooit frustrerend aan. Vijandelijke robots verschillen in formaat, het wapen dat ze bij zich dragen en health. Er zijn vijf moeilijkheidsgraden die  natuurlijk uitmaken hoe de tegenstander zich gedraagt, maar hoewel ze soms een onhandige keuze maken, voelen ze nooit dom aan. Ze bieden dus wel een uitdaging en zullen zich niet zomaar van hun sokken laten schieten. Naast de vijanden bevatten de levels ook diverse schatten, meestal in de vorm van Swag. Hoewel dat woord bij mij iets heel anders oproept, is het hier simpelweg het betaalmiddel en geloof me, je gaat er veel van nodig hebben wil je verder komen.

SteamWorld Heist review 002

Naast de levels zijn er diverse veilige havens in de vorm van een kroeg waar je kunt bijkomen van al je avonturen. Hier bevinden zich diverse personages en door met hen te praten krijg je meer te weten over het verhaal, wat er meestal voor zorgt dat je weer een missie hebt om uit te voeren. Ook zijn er robots verspreid over de diverse kroegen die het piratenleven wel zien zitten en je crew graag willen aanvullen. Naarmate je verder komt in de game wordt je crew steeds verder uitgebreid met personages, die elk hun eigen verhaal en vaardigheden bezitten. Deze vaardigheden zijn van invloed op het soort wapen dat je bij je kan dragen, maar door te levelen speel je skills vrij zoals de mogelijkheid om twee keer aan te vallen of een beurt geen schade te krijgen. De verschillen in elk personage bieden voor iedereen wel wat wils om je eigen optimale crew te creëren. Sommige personages vond ik vreselijk, zo is er eentje die granaten af kan schieten. Dat klinkt op zich handig en vrij krachtig, maar als je daarmee je eigen team raakt, kun je het ook schudden. Maar niemand verplicht je hem mee te nemen en er zijn dan ook genoeg anderen om je team te vullen.

De crewleden zorgen ook voor humor dankzij de verschillende beschikbare typetjes. Zo is er één robot die van een boerderij komt en praat als een redneck terwijl een ander, die een enorme spierbundel is, toegeeft dat hij altijd een balletdanser heeft willen worden. Dit zorgt voor diepgang, maar bovenal voor een flinke lachbui her en der.

De verschillende kroegen bieden ook genoeg keuze wat betreft items. Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de diverse beschikbare wapens, items, zoals een pantser of EHBO-doos, en een enorme hoeveelheid te verzamelen hoofddeksels. De hoofddeksels zijn verzamelobjecten en komen in tig verschillende soorten en maten. Ook hier komt duidelijk humor terug, gezien je naast een top hat ook een pet in de vorm van een kat kunt krijgen. Ze doen niks, dus veel nut hebben ze niet, maar kom op, als je de ruimte redt wil je er toch wel fabulous uitzien? De hoeveelheid wapens is enorm en ze worden natuurlijk steeds sterker waardoor je goed opgewassen bent tegen je vijanden. Wapens variëren van snipers tot aan shotguns en bieden elk hun eigen voor en nadelen. De sniper is heel krachtig op lange afstand en mikt als de beste, alleen kun je je niet verplaatsen in dezelfde beurt waarin je wilt aanvallen. Ik was opnieuw verrast door de grote hoeveelheid wapens die te krijgen is en je zult echt even goed moeten kijken hoe ze werken, voordat je besluit of je deze mee wilt nemen op je reis.

SteamWorld Heist review 003

Zoals al eerder benoemd, is humor flink aanwezig binnen deze titel. Zowel door de aanwezigheid van feesthoedjes en verschillende typetjes, maar ook dankzij de gortdroge opmerkingen die Captain Piper af en toe plaatst. Regelmatig zul je met een enorme glimlach aan het spelen zijn. Niet alleen vanwege de opmerkingen, maar ook omdat de game gewoon heerlijk wegspeelt. Zowel op het gebied van graphics als op het gebied van gameplay is de game optimaal en zorgt ook op het grote scherm voor uren speelplezier. De titel biedt ongeveer 15 uur aan gameplay, maar na het uitspelen is het niet per se afgelopen, dankzij de optie New Game +. Begin je avontuur opnieuw, maar behoudt levels en wapens, waardoor je misschien een klein kansje maakt de game op de epische moeilijkheidsgraad te voltooien.

Destijds was ik al verliefd op SteamWorld Heist en de HD-versie heeft hier niks aan veranderd. Wel werd me iets duidelijk dat me eerder niet zo opviel, namelijk het verhaal. Het verhaal wordt verteld door korte filmpjes en aangevuld door conversaties met de verschillende personages. Op de 3DS leek dit voldoende, maar nu ik hem op de console speelde, merkte ik toch dat je dan een andere verwachting hebt van het verhaal. Deze voelde vrij karig aan en biedt weinig diepgang in het algemeen. Toch neemt dat niet weg dat het een heerlijke game is om te spelen en enorm verslavend werkt waardoor je af en toe met pijn en moeite overgaat op andere saaie dagelijkse bezigheden die toch moeten gebeuren. SteamWorld Heist heeft terecht een plekje gekregen op de apparaten van Sony en eigenlijk een must-have voor elke turn-based strategy fan.