Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast
Het is eindelijk zover, want Star Wars The Last Jedi draait eindelijk in de bioscopen. Met de overname van het Star Wars-imperium door Disney zijn er flink wat nieuwe films aangekondigd. Helaas werden ook enorm veel verhalen in boeken, games en series uit de canon verbannen naar de zogeheten Legends. Een van deze games is Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast, de game die mij officieel in een Star Wars-nerd omtoverde.
Disney heeft voor veel opschudding gezorgd in de Star Wars-community. De zogeheten canon, wat vrij vertaald de verhaallijnen zijn die Disney officieel heeft goedgekeurd als ‘het verhaal’, werden flink uitgedund na de overname. Zo waren fans al snel in paniek dat de avonturen van onze vrienden Luke, Leia en Han voorgoed tot een einde waren gekomen. Met de film The Force Awakens werden we al snel gerustgesteld toen we hoorden dat de oude garde weer netjes kwam opdraven. De game Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast is officieel in de Legends opgenomen, een verhaal dat dus meer fanfictie genoemd zou kunnen worden. Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast is de vierde game uit de Jedi Knight-serie en had een flinke impact op Star Wars-game-fans, gezien de avonturen van Kyle Katarn jarenlang als de beste werden beschouwd en nu dus niet meer ‘officieel’ meetelde.
Herkenbare momenten
Jedi Outcast speelt zich na de zesde film af. Als huurling en ex-Jedi Kyle Katarn ga je samen met je partner Jan een verlaten Imperial-basis onderzoeken. Bij aankomst blijkt echter dat de basis wemelt van de Imperial-soldaten, waardoor Kyle en Jan genoodzaakt zijn om zich een weg door het leger te schieten. Kyle ontdekt dat er in de basis onderzoek wordt gedaan naar de kristallen die in lightsabers te vinden zijn. Het team vervolgt haar weg naar een mijnkolonie om de oorsprong van de kristallen te achterhalen. Eenmaal aangekomen worden ze in de val gelokt en wordt Jan door de Dark Jedi Desann en zijn leerling Tavion vermoord. Vastbesloten om wraak te nemen wordt Kyle gedwongen om zijn oude Jedi-leven op te pakken en zijn Force-krachten opnieuw te leren.
Zijn reis brengt hem naar Yavin 4, de locatie waar de rebellen in deel vier verstopt zaten, waar de Jedi Academy van zijn oude vriend Luke Skywalker te vinden is. Daar helpt Luke hem om zijn krachten terug te krijgen, maar waarschuwt hij Kyle dat boosheid naar de duistere zijde leidt. In zijn zoektocht naar Desann komt Kyle onder andere in Cloud City terecht waar Lando Calrissian hem helpt om Desann te pakken te krijgen. De locaties en personages zijn ontzettend herkenbaar en geven de game dat typische Star Wars-gevoel.
Wapenarsenaal
Omdat je als ex-Jedi begint heb je niet gelijk de beschikking over de wereldberoemde lightsaber. Toch voelt dat helemaal niet als een straf. Het eerste stuk van de game laat je namelijk flink wat wapens gebruiken om de Imperials omver te knallen. Van de bekende blaster rifles tot thermal detonators, alles komt wel voorbij. Pas na het bezoeken van de Jedi Academy krijg je de mogelijkheid om je lightsaber te gebruiken samen met enkele Force-krachten. En gezien je een ex-Jedi bent, moet je dus alles opnieuw leren. Je hebt niet meteen alle lightsaber-standen onder controle en dit moet je langzamerhand weer leren.
Vooral het vechten met een lightsaber is het sterkste punt uit de hele game. Ik ben tot op heden nog nooit een Star Wars-game tegengekomen waar het zwaardvechten zo ontzettend goed aanvoelt. Het voelt realistisch aan, simpel genoeg om te gebruiken, maar het vergt oefening om het onder de knie te krijgen. Zodra je je lightsaber in handen hebt, kun je nog steeds gebruikmaken van alle anderen wapens. Het cameraperspectief wisselt zonder problemen tussen first-person en third-person zonder rare animaties in een van de beide standen.
Use the Force Kyle
Zoals hierboven beschreven krijg je je de Force-krachten stap voor stap terug. Gezien Kyle niet de klassieke vreedzame Jedi is die we kennen van de films, heb je ook de beschikking over enkele Dark Side-krachten. Zo kun je net als Darth Vader iemand wurgen op afstand of zoals de keizer bliksem uit je vingertoppen schieten. De iconische Jedi Mind Trick die Obi-Wan in deel vier gebruikt, zit ook in Jedi Outcast. In totaal heb je de beschikking over negen Force-krachten die allemaal drie verschillende niveaus hebben.
De Force Push-vaardigheid laat je op het eerste niveau een vijand omduwen, niveau twee laat je dit met meerdere vijanden doen en bij niveau drie vliegen de vijanden een flink stuk naar achteren. Zo kun je ze bijvoorbeeld van gebouwen af duwen. Met Force Jump kun je steeds hoger springen en met Force Speed gaat de tijd steeds trager. De Force-kracht waar ik de meeste lol mee had, was het derde niveau van Force Grip. Force Grip is de bekende wurgkracht die Darth Vader regelmatig gebruikt. Het derde niveau laat je namelijk vijanden wurgen, optillen en bijvoorbeeld tegen een muur smijten. Met deze Force-krachten had je echt het gevoel dat je de vijanden kon laten doen wat jij maar wilde. Alleen de game Star Wars: The Force Unleashed kwam een klein beetje in de buurt van de Force-krachten in Jedi Outcast, maar was daarentegen over de top.
Twee is beter dan een
Naast de meer dan uitstekende singleplayer had Jedi Outcast ook een erg goede multiplayer. Ik zal het maar meteen bekennen: ik ben ruim tien jaar lang actief geweest in de online community van deze game. Ik ben van meerdere clans lid geweest en heb er zelf een aantal geleid. De multiplayer had Free for All, Duel, Capture the Flag, Team Deathmatch en nog andere modi. Elke modus met andere regels en uitdagingen. De Free for All-modus was op sommige servers een enorme chaos waar iedereen non-stop elkaar in mootjes probeerde te hakken, terwijl op andere servers vriendschappen voor het leven werden gesmeed. Zo kon je gewoon lekker chillen, een beetje rondlopen op de mappen, chatten en als je zin had in een gevecht elkaar met een druk op de knop uitdagen voor een duel. Accepteert de andere speler dit, dan kon je waar je dat maar wilde elkaar te lijf gaan.
Net zoals in de singleplayer kon je, als de server dat toeliet, Force-krachten toewijzen of had je standaard de beschikking over alle krachten. Daarnaast kon je ook je eigen lightsaber-kleur kiezen. Ook kon je net als in de singleplayer kiezen uit drie verschillende lightsaber-standen: zwaar, licht en gebalanceerd. Al deze standen hebben hun eigen voor- en nadelen en aanvallen die je onder de knie kunt krijgen. De community rondom de game ontwikkelde constant nieuwe content in de zin van nieuwe skins, maps of mods waardoor hele gameplay-elementen werden aangepast. Tegen de tijd dat de prequelfilms uitkwamen, werden er veel mods gemaakt die de verhalen uit de films omzetten naar de Jedi Outcast engine zodat je als bijvoorbeeld Anakin Skywalker kon vechten tegen de Battle Droids.
Elke keer als ik met iemand in gesprek ben en het gaat over games, dan komt Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast ter sprake. Als een enthousiast kind van tien blijf ik dan allerlei momenten uit de game opnoemen. De sterkste kanten van de game zijn toch wel het volwassen verhaal waarin je regelmatig bekende karakters als Luke Skywalker tegenkomt, de vele keuzes aan wapens en de ijzersterke multiplayer. Vooral dit laatste heeft de game een heel lang leven gegeven. De vele gamemodi, de hechte community en het samen trainen om alle aanvallen onder de knie te krijgen maken dit een van de beste Star Wars-games. Rond de Kerst start ik de game weer op en komen we met een aantal oud-spelers samen in een server om herinneringen op te halen. May the Force be with you.