Star Control: Origins terug op Steam na DMCA-aanklacht

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Star Control: Origins terug op Steam na DMCA-aanklacht

Star Control: Origins is weer te koop via Steam en GOG.com. Voor hoe lang dit het geval is, is echter nog maar de vraag. Beide platforms verwijderden de game eerder uit hun assortiment wegens een aanklacht tegen de ontwikkelaar, Stardock Games.

In een blogpost zegt Stardock dat Valve en GOG de claim hebben bekeken en besloten hebben Star Control: Origins toch weer te verkopen. Dit voorkomt onnodig ontslag van de werknemers die verantwoordelijk zijn voor het project, aldus Stardock. De rechtszaken omtrent Star Control: Origins zijn hiermee echter nog niet afgedaan.

De aanklacht betreft een Digital Millenium Copyright Act-claim gedaan door de bedenkers van Star Control, Fred Ford en Paul Reiche. Stardock had beide mannen al eerder aangeklaagd in 2017, omdat ze volgens de ontwikkelaar geen recht op dit deel van de franchise hebben. Nu hebben Ford en Reiche eind 2018 een DMCA-aanklacht ingediend tegen Stardock.

Stardock zegt dat deze aanklacht onterecht is en dat het bedrijf er op een oneerlijke manier door belemmerd wordt. Als dat klopt, zou het niet de eerste keer zijn dat er misbruik is gemaakt van de DMCA-wet. Zo diende Battlestate Games, de makers van Escape from Tarkov, vijftig van deze aanklachten in tegen een YouTuber om zijn video’s over het spel te blokkeren.