Square Enix haalt drie games van de Belgische markt

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Square Enix haalt drie games van de Belgische markt

De heisa rond loot boxes die botsen met zowel de Belgische als de Nederlandse gokwet, houdt aan. Square Enix haalde onlangs drie mobiele games van de Belgische markt. Dit deed het bedrijf vanwege de huidige strengere wetgeving rond loot boxes. Volgens onze zuiderburen is deze virtuele schatkist namelijk een verborgen gok-element in games. De Vlaamse gamegemeenschap snapt de commotie niet en stelt vragen bij de strenge gokwet.

Square Enix laat weten dat ze de mobiele titels Mobius Final Fantasy, Kingdom Hearts Union X en Dissidia Final Fantasy Opera Omnia van de Belgische markt halen. Dit doet het bedrijf vanwege de onduidelijkheid van de huidige Belgische gokwet. Dat de uitgever de games uit een bepaalde markt haalt, is nieuw. Eerder zorgde Valve er al voor dat België en Nederland geen loot boxes meer kunnen kopen in CS:GO en Dota 2. Daarnaast werd ook de virtuele schatkist in onder andere FIFA 19 en NBA 2K18 aangepast. Onlangs liet Arenanet ook nog weten dat ze deze virtuele kistjes stilletjes uit Guild Wars 2 aan het halen zijn.

David Verbruggen van de Flemish Games Association snapt de commotie rond de loot boxes eigelijk niet. Spelers kunnen loot boxes namelijk ook op een andere manier verdienen dan ze te kopen. Verbruggen vindt verder dat je loot boxes ook links kunt laten liggen. Als laatste vergelijkt hij loot boxes met pakjes Pokémon-kaarten. Deze pakjes koop je namelijk ook met echt geld en je weet niet van tevoren wat erin zit. Om de kans op gokverslaving rond loot boxes bij kinderen te minimaliseren waarschuwt de organisatie wel om een kinderslot op de betaalfunctie van games te zetten.