Square Enix besluit Deus Ex-serie voorlopig in de ijskast te zetten

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Square Enix besluit Deus Ex-serie voorlopig in de ijskast te zetten

Vrij onverwacht nieuws van uitgever Square Enix; we hoeven de komende paar jaar niet op een nieuwe Deus Ex-game te rekenen. Het besluit is onder andere genomen vanwege de tegenvallende verkoopcijfers van de vorig jaar verschenen titel.

Deus Ex: Makind Divided ontving bijna alleen maar lovende kritieken, en kreeg ook van Pixel Vault-redacteur Patrick Meurs een welverdiende 9 toegekend. Dat Square Enix desondanks heeft besloten om de serie voorlopig in de ijskast te zetten is niet alleen te danken aan de tegenvallende verkoopcijfers, maar heeft blijkbaar ook te maken met de onlangs aangekondigde samenwerking met Marvel als we Eurogamer mogen geloven.

Liefhebbers van de serie blijven daardoor achter met een boel vragen, aangezien Mankind Divided veel van de verhaallijnen niet heeft afgerond. Het was altijd de bedoeling om een derde game in de serie uit te brengen, maar daar hoeven we de komende tijd even niet op te rekenen. Op dit moment is het onduidelijk of het verhaal ooit een einde zal krijgen, of dat er bijvoorbeeld in de vorm van een (strip)boek meer duidelijk wordt over het lot van Adam Jensen.

De geplande DLC lijkt op dat gebied ook weinig uitkomst te bieden. De laatste extra content voor Deus Ex: Mankind Divided verschijnt in februari en draagt de titel ‘A Criminal Past’, maar fungeert juist als proloog. Het is een klap voor de fans, die in 2013 nog een heel positief toekomstbeeld voor de Deus Ex-franchise gepresenteerd kregen. Toen werd er met veel bravoure bekendgemaakt dat het “Deus Ex Universe”-project zou zorgen voor meerdere core-games die met elkaar in verbinding zou staan, voorzien van uitbreidingen, verdeeld over een aantal games. Helaas kan ontwikkelaar Eidos Montreal deze belofte dus niet waarmaken, want 3 jaar na deze aankondiging blijkt dat de tegenvallende verkoop van de game er voor te hebben gezorgd dat Square Enix het vertrouwen in de serie heeft verloren.