Splatoon 2 – Is een nieuw likje verf spannend genoeg?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Splatoon 2 – Is een nieuw likje verf spannend genoeg?

Het hart van menig gamer ging harder kloppen toen Nintendo in 2014 de vrolijke shooter Splatoon toonde. Nintendo breit nog even door op het succes en kondigde tijdens de presentatie van de Switch een vervolg op Splatoon aan. Ik pakte m’n verfroller er weer bij en speelde alvast een stukje Splatoon 2 op de Nintendo Switch.

Het eerste deel van Splatoon kwam uit in mei 2015 op de Wii U. Tijdens de E3 in 2014 had de game echter al vele harten gestolen door zijn kleurrijke en vernieuwde versie van de gemiddelde shooter. Echt een grote verrassing was het vervolg dat Nintendo bekendmaakte tijdens de Switch-presentatie dan ook niet.

Gruwelijke inktpistolen

Splatoon is niet bepaald wat je noemt een standaard shooter. Niet heel vreemd, aangezien de game uit de stallen van Nintendo komt en dus ook gericht moet zijn op zowel jonge als oudere gamers. Daarom vuur je geen kogels af, maar flinke stralen verf. Het bruut omleggen van je tegenstander is dan ook niet waar het om draait in de titel.

In de primaire modus van de game, genaamd Turf War, gaat het erom welk team het meeste inkt heeft verspreid op de map. Je kunt mensen wel ‘doden’, maar dit ‘splatten’ is een bijkomstigheid in de serie. Kom je iemand tegen die over jouw teamkleur heen aan het verven is? Haal dan je verfroller of inktpistool tevoorschijn en geef hem ervan langs.

Voor veel mensen is de combinatie shooter en verf erg verwarrend. Als je echter een stukje gameplay ziet, dan snap je waarschijnlijk goed waarom deze woorden goed passen bij de game. Ben je een hardcore gamer die per se bloed en gruwelijkheden moet zien om een game een succes te noemen? Dan is Splatoon niet jouw soort game.

Splatoon 2 
 Pixel Vault

Never change a winning team

Meteen valt op dat er tussen deel 1 en deel 2 veel overeenkomsten zijn. De omgeving, wapens en de personages waarmee je speelt, de Inklings, zijn identiek aan die van zijn voorganger, Splatoon 1. Aan het concept heeft Nintendo niet gesleuteld, en dat is een slim besluit waar ik me totaal in kan vinden. Maar als alles hetzelfde oogt, waarom dan niet Splatoon 1 opnieuw uitbrengen, maar dit keer op de Switch?

Gelukkig zijn er in deeltje 2 toch ook nieuwe factoren te vinden. Zo zijn er namelijk nieuwe wapens en nieuwe special attacks, zoals in de lucht zweven met een zogenaamde verf-jetpack. Hoe deze special attacks worden verdiend, is ook anders. In het vorige deel vulde je special attack-meter zich naarmate je meer kills maakte. In Splatoon 2 vult de meter zich aan de hand van hoeveel verf je verspreidt. Een verstandige en logische keuze, aangezien de game zich voornamelijk richt op de verspreiding van verf en niet de kills.

Verder heeft Splatoon 2 nieuwe maps en beschikt de game over een compleet nieuwe singleplayer. In de demoversie die ik gespeeld heb, was echter maar één map speelbaar en was er geen singleplayer te bekennen. Hoeveel maps er dus zijn en of de singleplayer in deel 2 uitgebreider is dan deel 1, moeten we afwachten.

Splatoon 2 
 Pixel Vault

Nieuw likje verf

Ook de kledingwinkel is gemoderniseerd, vertelde een Nintendo-medewerker mij. Want de kleren van 2015 zijn niet meer de kleren die in 2017 worden gedragen. Nu is het natuurlijk leuk dat Nintendo de games mee wil laten doen met de laatste modetrends, maar ik had liever gezien dat ze hun tijd en energie staken in bijvoorbeeld een compleet nieuwe modus. Of er in Splatoon 2 naast de Turf War ook andere modi speelbaar zijn, is namelijk niet bekend.

Naast de doorgevoerde veranderingen in de game zelf, is de manier van gamen op de nieuwe console natuurlijk ook nieuw. Splatoon 2 is te spelen op de televisie, in handheldmodus en tot slot in de tafelmodus. Hierbij wordt de Switch-tablet neergezet op een vlak oppervlak en kan er gespeeld worden met de Joy-Con Grip of de Pro Controller. Als ik zelf moet kiezen in welke modus Splatoon 2 voor mij het best werkt, ga ik toch voor de gewone televisiemodus. Een groter scherm is voor Splatoon 2 geen must, maar wel handig. Daarnaast ben ik het het spelen op de televisie ook gewend van deel 1.

De andere, bovengenoemde manieren van spelen doen absoluut niet onder voor de televisie. Het is slechts een kwestie van persoonlijke voorkeur. De besturing is in principe bij zowel de Joy-Con Grip als de handheldmodus en de Pro Controller hetzelfde. Door de kleinere sticks van de Joy-Cons zijn de modi waarin deze worden gebruikt mogelijk even wennen. Mijn persoonlijke voorkeur ging dan ook uit naar de Pro Controller. Ik ben redelijk gewend aan de Xbox One-controller die te vergelijken is met de Pro Controller. Hierdoor kon ik de Pro Controller oppakken en was ik meteen in staat om, zonder naar de controls om te kijken, een potje mee te spelen.

Splatoon 2 - Is een nieuw likje verf spannend genoeg?

Ben je fan van shooters en hoeven die niet per se gewelddadig te zijn? Dan ben je bij Splatoon 2 aan het goede adres. De game kenmerkt zich door de originele combinatie van verf en wapens. Het feit dat je nu ook onderweg verf kan sprayen, is een leuke bijkomstigheid. Over de precieze releasedatum heeft Nintendo helaas nog geen uitspraken gedaan. Wel is bekend dat de release gepland staat omstreeks de zomer van dit jaar.

Voor de enthousiaste Splatoon-gamers is er gelukkig goed nieuws: in maart is er een speciaal evenement waarbij Nintendo Switch-bezitters alvast kennis kunnen maken met Splatoon 2. Op drie verschillende dagen is er de mogelijkheid om op vastgezette tijden Splatoon 2 te spelen tegen andere fanatiekelingen. Ben je dus zelf nog niet geheel overtuigd van Splatoon 2? Dan raad ik je aan om aan deze zogenaamde Global Testfire-demodagen deel te nemen. Dan kun je zelf een oordeel vellen over deze shooter.