Spellenspektakel 2019

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Spellenspektakel 2019

Videogames gaan de laatste jaren veel gepaard met de glamour van grootschalige beurzen en persevenementen. Bordspellen daarentegen worden nog een beetje gezien als onzinnige gezelschapsspelletjes waar maar weinig diepgang in te vinden is. Op Spellenspektakel 2019 blijkt echter al snel dat dit complete onzin is.

In het weekend van 9 en 10 november was het weer erg gezellig in de Utrechtse Jaarbeurs. Dat weekend waren de beurshallen namelijk geopend voor de bordspellenbeurs: Spellenspektakel 2019. Dit jaarlijkse evenement is een groot samenkomen voor zowel fanatieke bordspellenspelers als casual gezelschapsspelers. Als zelfuitgeroepen bordspellenfan liep ik met open ogen en een volle portemonnee de beurs op om te aanschouwen wat de bordspellenwereld te bieden had.

Een pulserende massa mensen

Het eerste wat me opviel bij het binnenstappen van de beurshal was dat het idioot druk was. Van begin tot eind was het schuifelen door een pulserende mensenmassa. De beurs zelf is dan niet super groot, maar iedere vrije vierkante meter was optimaal ingedeeld. Kortom: er viel veel te zien.

Spellenspektakel 2019 
 Pixel Vault

Zoals te verwachten van zo’n beurs zijn de grotere uitgevers en spellenwinkels van de partij om hun nieuwe games te showcasen en te verkopen. Bordspellen zijn echter zelden goedkoop, dus het was wel zo fijn dat je de meeste nieuwe games uit mocht proberen voordat je besloot om een exemplaar mee te nemen.

In het bijzonder viel voor mij Western Empires op. Deze game ziet er bijzonder complex uit en het beste is nog: hij is deels gemaakt door een Nederlander, Flo de Haan. Voor mij viel de vergelijking met Civilization makkelijk te maken. De speler leidt zijn of haar samenleving door verschillende tijdperken in West-Europa. Daar komt natuurlijk veel strijd, handel en diplomatie bij kijken. In de vijf minuten dat ik er naar heb staan kijken, begreep ik werkelijk nog niks van wat er gebeurde, maar als je van complexe bordspellen houdt die veel diepgang bieden, dan is deze zeker een kijkje waard.

Pacifistisch schaken

Een andere uitblinker was een nieuwe interpretatie van het traditionele schaken. Paco Sako is een Nederlandse creatie met een vredelievende boodschap, terwijl het traditionele schaken zijn roots had in strategische oorlogsvoering. Paco Sako heeft dezelfde speelstukken, al zijn deze wat aangepast. Wanneer twee pionnen elkaar tegenkomen, wordt een van de twee niet weggevaagd, maar gaan de twee stukken een samenwerking aan.

Spellenspektakel 2019 
 Pixel Vault

Op dit moment ontstaat er een hybride-stuk die de eigenschappen van beide stukken krijgt. Een paard-loper-hybride kan zich dus gedragen als een paard of als een loper. Daarnaast kan het hybride-stuk gebruikt worden door beide spelers. Het doel van het spel blijft verder wel hetzelfde als bij schaken: een verbintenis aangaan met de koning van de andere speler.

Lijkt het je wat, check het dan zeker even.

De klassiekers waren ook aanwezig

Naast wat nieuwe spellen waren er ook veel stands van verkopers die de reguliere klassiekers verkochten. Denk hierbij aan De Kolonisten van Catan, Carcassonne, Exploding Kittens en meer games van dat kaliber. Daarnaast waren ook de verkopers van TT-RPG’s en TT-wargaming onderdelen te vinden. Regelboeken, miniaturen en zelfbouwsets waren allemaal van de partij. Dit sloot ook mooi aan bij de vele toernooien die er plaatsvonden. Tijdens het weekend was er een X-Wings-toernooi gaande, de rij ernaast was bestemd voor Magic the Gathering en verderop werd het EK Catan gespeeld. Allen met internationale spelers van ergens uit Europa.

Spellenspektakel 2019 
 Pixel Vault

Als er een ding is dat je moet leren van deze beurs, is het dat bordspellen spelen veel meer leeft dan we eigenlijk denken. Okay, qua business is het niet van hetzelfde kaliber als dat gaming op dit moment is, maar als je nagaat wat de staat is van sommige uitgevers en diens praktijken, is het misschien maar goed dat bordspellen nog wat kleinschaliger is. Dit is namelijk nog niet af te zien aan de creativiteit en de kwaliteit van spellen die de industrie neerzet.